Reklame:

Domatja “Zemër kau”

Domatja “Zemër kau”

Specia: Solanum lycopersicum L.

Përhapja:  Në  Shqipërinë  e  mesme njihet  e  kultivohet për  më  se 80-100  vjet. Fara  e saj mbahet e trashëgohet brez  pas brezi nga  bahçevanët. Aktualisht,  zë  rreth  10-15%  të  sipërfaqes  së domates në zonë.

Përshkrimi:
Bimë e tipit të pakufizuar, me ndërnyje të shkurtra dhe  masë gjethore  mesatarisht  të  dendur; lulëri  e thjeshtë, me 3-5 fruta në lulesë. Frutat janë në formë zemre, nga ka marr edhe emrin, me peshë 250–350 g, nuk  përjashtohen  rastet 600-700 g. Frutat  kanë ngjyrë rozë, kurse nga ana e bishtit e ruajnë edhe në pjekje ngjyrën jeshile; ata  janë tulor dhe  kanë  shije të mirë e të veçantë.

Kultivimi:
Domate me cikël mesatarisht të gjatë. Mbillet në fushë në gjysmën e parë  të prillit, deri në fund të majit. Vjelja e prodhimit fillon pas 10-12 javë, në  korrik  dhe  vazhdon deri  në  tetor.  Në  traditën  e zonës mbahen me 4-5 lulesa prodhimi/bimë.

Rendimenti: rreth 35 -40 kv/dynym.

Veçantitë

Pozitive: Ka qëndrueshmëri të mirë ndaj vrugut (Phytophthora infestans (Mont) de Bary) dhe temperaturave të ulëta. Jep prodhim të mirë e të qën- drueshëm. Pëlqehet nga konsumatori.

Negative: Në vite të veçanta, me lagështi ajrore, frutat  kanë  plasaritje  të  lehta  radiale.  Nuk  i  qëndron transporteve të gjata; kërkon ambalazhim të veçantë.

Përdorimi: E freskët për sallata dhe gatime të ndryshme. Preferohet për konsum në familje dhe lokale.

Rreziku: Me futjen e farërave të importit po mbillet pak dhe vetëm  në kopshtet familjare.