Reklame:

Standardet e BE per mireqenien e kafsheve nuk favorizojne bujqesine intensive

Disa OJQ italiane, përfshirë Legambiente dhe Greenpeace, promovojnë propozimin e disa vendeve evropiane për të prezantuar një markë që vërteton pajtueshmërinë me standarde të caktuara në sektorin e blegtorisë, por paralajmërojnë për rreziqet qe mbart kjo iniciative.

Propozimi i Gjermanisë, i mbështetur nga disa vende të BE-së, si Italia, për vendosjen e një etikete të BE-së që vërteton pajtueshmërinë me standardet e mirëqenies së kafshëve është një e mirë. Por jo për përfshirjen e produkteve që vijnë nga bujqësia intensive. Kjo është ajo që deklarojnë Ciwf Italia, Enpa, Greenpeace dhe Legambiente si vazhdimesi e projektligjit të diskutuar në Bruksel nga Ministrat e Bujqësisë Evropiane.  

Eshtë e rëndësishme që Ministrat e BE të njohin vlerën e fermave te mbarshtrimit te cilat kane menyre e rritjes se kafsheve ne natyre, por është gjithashtu e rëndësishme të bëhet dallimi midis metodave të ndryshme të mbarështimit në stallë, në mënyrë që të mos etiketohen te gjithe me fjalinë “produkte të mirëqenies së kafshëve” që vijnë nga fermat intensive, të cilat imponojnë nivele ekstremisht të dobët të mirëqenies, si dhe ndikojnë ne mjedis ”, thonë OJQ-të mjedisor. ” Tregoni metodën e mbarështimit në etiketë – si për shembull për vezët, dhe synimi i kritereve ambicioze për fermat e brendshme, d.m.th. ato të mbyllura, është thelbësore për të garantuar informacion të qartë dhe liri të zgjedhjes për konsumatorët ”, përsërisin shoqatat, te cilat në vitin 2019 ne itali nisen një fushatë duke kërkuar etiketime vullnetare univokale sipas metodës së mbarështimit, e cila mbron prodhuesit më të virtytshëm që me të vërtetë bëjnë cilësinë e ne kete rast marken “Made in Italy”.

Peticioni për të mbështetur fushatën tashmë është nënshkruar nga dhjetëra mijëra qytetarë italianë. Projekti i certifikimit italian në zhvillim ngre shqetësime të mëdha në shoqata, të cilat tashmë kanë nënvizuar se kriteret për të hyrë në certifikim për fermat e derrave janë shumë pak mbi kufijtë ligjorë. ‘Mirëqenia e kafshëve’ të fermave që sigurojnë 1.1 m2 hapësirë ​​për secilin derr që mund të arrijë dhe të kalojë 170 kg në peshë. Për momentin, produktet që rrjedhin nga derrat e lindur nga këlyshët e mbajtur në kafaze aq të ngurta sa që as nuk mund të diskutohet qe ato do të certifikohen si produkte te ‘mirëqenies se kafshëve’.

“Kjo nuk është ajo që konsumatorët presin të blejnë me garancinë e një certifikimi të mirëqenies së kafshëve”, sqarojne shoqatat. “Nëse shumimi përfshin përdorimin e kafazeve, kjo duhet të tregohet gjithmonë në etiketë dhe kriteret për mbarështimi i brendshëm duhet domosdoshmërisht të jetë më ambicioz, përndryshe ky etiketim do të përfundojë duke u perceptuar nga konsumatorët vetëm për atë që është: pastrimi i gjelbërimit. Prandaj kërkohet që Ministrat e bujqesise ne vendet evropiane të jetë bartës se kërkesës së qytetarëve dhe të mbrojnë të vërtetën e origjines se produktit: në etiketë te tregohet metoda e mbarështimit dhe kriteret e certifikimit dallohen qartë nga respektimi i thjeshtë i ligjit “, përfundojnë organizatat.

http://www.agrifoodtoday.it/ambiente-clima/etichetta-benessere-allevamenti.html