Reklame:

EFSA/ Kimikatet e demshem dhe te dobishem ne ushqim

Kimikatet janë gure themeli për çdo gjë në botë. E gjithë lënda e gjallë, përfshirë njerëzit, kafshët dhe bimët, përbëhet nga kimikate. I gjithë ushqimi përbëhet nga substanca kimike. Kimikatet në ushqim janë kryesisht të padëmshme dhe shpesh të dëshirueshme – për shembull, lëndë ushqyese të tilla si karbohidratet, proteina, yndyra dhe fibra janë të përbëra nga përbërje kimike. Shumë prej tyre ndodhin natyrshëm dhe kontribuojnë në një dietë të rrumbullakosur dhe në përvojën tonë të ngrënies.

Megjithatë, kimikatet mund të kenë edhe efekte toksikologjike , disa prej të cilave mund te ndodhin edhe te njerëzit dhe kafshët. Zakonisht, këto nuk janë të dëmshme nëse nuk jemi të ekspozuar ndaj tyre për një kohë të gjatë dhe në nivele të larta. Shkencëtarët ndihmojnë për tu mbrojtur nga këto efekte të dëmshme duke vendosur nivele të sigurta. Kjo këshillë shkencore informon vendimmarrësit të cilët rregullojnë përdorimin e kimikateve në ushqim ose kërkojnë të kufizojnë praninë e tyre në zinxhirin ushqimor.

Substancat kimike mund të luajnë një rol të rëndësishëm në prodhimin dhe ruajtjen e ushqimit . Aditivët e ushqimit, për shembull, mund të zgjasin afatin e ruajtjes së ushqimeve; të tjerët, të tilla si ngjyrat, mund ta bëjnë ushqimin më tërheqës. Aromat përdoren për ta bërë ushqimin më të shijshëm. Shtesat ushqimore përdoren si burime ushqyese.

Materialet dhe kontejnerët e paketimit të ushqimit të tilla si shishet, gotat dhe pjatat, të përdorura për të përmirësuar trajtimin dhe transportin e ushqimit, mund të përmbajnë substanca kimike si plastika, elementet e së cilës mund të migrojnë në ushqim. Kimikate të tjerë mund të përdoren për të luftuar sëmundjet në kafshët e fermave ose të mbjellat, ose nganjëherë mund të gjenden në ushqim si rezultat i një procesi prodhimi siç është ngrohja / gatimi ose trajtimi i dekontaminimit.

Disa bimë dhe kërpudha prodhojnë natyrshëm toksina që mund të ndotin të mbjellat dhe të jene kercenim për shëndetin e njerëzve dhe kafshëve. Njerëzit gjithashtu mund të jenë të ekspozuar ndaj përbërjeve kimike që ndodhin natyrshëm dhe atyre të bëra nga njeriu, të pranishme në nivele të ndryshme në mjedis , p.sh. në tokë, ujë dhe atmosferë. Shembujt përfshijnë ndotës industriale si dioksinat dhe PCB-të. Një larmi metalesh mund të jenë të pranishme natyrshëm në mjedis ose si rezultat i aktivitetit njerëzor.

Si një kontribut në ‘Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane’, EFSA dhe Agjencia Evropiane e Kimikave (ECHA) kanë hartuar një dokument të pozicionit të përbashkët rreth idesë së “një lënde – një vlerësimi” për kimikatet. Punimi analizon situatën aktuale dhe propozon zgjidhje që mbështesin thjeshtimin, kursimin e kostos dhe parashikueshmërinë e përmirësuar të rregullatorit. Propozimet kryesore janë një mekanizëm qendror koordinimi, koordinim më i mirë ose shpërndarje ndërmjet agjencive të detyrave (përfshirë përzierjet kimike ) dhe qasje në të gjitha të dhënat e disponueshme në të njëjtin format të strukturuar.

Komisioni Evropian publikoi Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane në Dhjetor 2019, duke njoftuar një strategji kimike për qëndrueshmërinë. Komisioni po shikon sesi të thjeshtojë dhe forcojë kornizën ligjore dhe të rishikojë mënyrën e përdorimit të agjencive dhe organeve shkencore të BE-së më mirë për të shkuar drejt ‘një substance – një vlerësimi’.

EFSA kryen vlerësime të rrezikut në një gamë të gjerë të substancave, duke përfshirë ato që shtohen qëllimisht në ushqim dhe ushqim, mbetjet kimike që mund të jenë të pranishme në ushqim dhe ushqim për shkak të prodhimit, shpërndarjes, paketimit ose konsumit dhe ato që mund të jenë të pranishme përmes kontakti me mjedisin.

Disa kimikate i shtohen ushqimit për një larmi arsyesh teknike, përfshirë këtu për t’i bërë ato të shijojnë më mirë, të zgjasin më gjatë ose të jenë më ushqyese.

  • Autorizimi i tregut i substancave kimike të përdorura në zinxhirin ushqimor. Para se kimikatet të autorizohen në BE për përdorim në ushqim dhe ushqim ushqimor, EFSA kryen vlerësime të rrepta të rrezikut për të përcaktuar se cilat substanca mund të përdoren në mënyrë të sigurt dhe në cilat nivele.
  • Vlerësimet e rrezikut kryhen gjithashtu në lidhje me ndotësit që konsiderohen të jenë shqetësim i mundshëm për shëndetin e njerëzve dhe / ose kafshëve. Menaxherët e rrezikut mund të marrin masa për të kufizuar ekspozimin e njerëzve dhe kafshëve ndaj substancave të tilla nëse EFSA tregon një ndikim të mundshëm në shëndet. (Autoriteti Europian i Sigurise Ushqimore)