Reklame:

Blegtorët vijojnë protestat, bllokojnë rrugën Levan-Vlorë

Blegtorët që mbarshtrojnë bagëti te imta si dele dhe dhi për qumësht po organizojnë protesta në të gjithë vendin.

Blegtorët e Fierit e Mallakastrës protestuan këtë të martë për fiksimin në treg të çmimit të qumështit nga fabrikat dhe baxhot. Ata bllokuan për disa minuta aksin nacional Fier-Tepelenë.

Ata kërkojnë nga shteti të ndërhyjë, pasi fabrikat që grumbullojnë lenden e parë për industrinë e përpunimit të bulmetit kanë paracaktuar çmimin 120 lek për litër, ndërsa një vit më parë qumështi i deles kushtonte 160 lek për litër.

Kjo lëvizje është nxitur nga ulja drastike e çmimeve të qumështit nga fabrikat përpunuese, nga 180 lekë të reja për liter në vitin 2023, në vetëm 120 lekë të reja për liter sot.

Ulja e çmimit ka sjellë një krizë të thellë financiare për blegtoret, duke i detyruar disa prej tyre të mbyllin bizneset e tyre ose të therin tufat e deleve.

Kjo është protesta e tretë në rang vendi pas Vlorës dhe Gjirokastrës, ku blegtorët ngrenë zërin kundër monopolit dhe mungesës së tregtisë së lirë.