Peshqit e Jonit dhe Adriatikut, pasuri e hapësirës së mrekullueshme detare

Deti Jon, është një pjesë e Detit Mesdhe në jug të Kanalit të Otrantos dhe Detit Adriatik. Në lindje kufizohet nga Shqipëria jugore dhe Greqia perëndimore me një sërë ishujsh si Korfuzi, Zákynthos, Qefallonia, Itaka dhe Leukas, kurse në perëndim kufizohet nga brigjet e Siçilisë dhe Italisë jugore. Midis Apulies dhe Kalabrisë gjendet Gjiri i […]

BE-5 mln euro për sigurinë ushqimore në Shqipëri!

Ekspertët më të mirë europianë nga Irlanda dhe Finlanda mbërrijnë në Shqipëri për të nisur projektin e rëndësishëm për konsumatorët shqiptarë, atë të garantimit të sigurisë ushqimore. Irlanda vlerësohet si vendi i parë në Europë dhe i dyti në botë për ekspertizën dhe nivelin e lartë të standardeve për sigurinë ushqimore. Bashkimi Europian prezantoi programin […]

Plehrimi i specit dhe kultivimi i tij ne sera

Speci ka kërkesa të veçanta për elementet ushqimorë. Vetë ndërtimi i sistemit rrënjor dhe aftesia e tij relativisht e ulet per ti asimiluar këto elemente, bën që kjo bime të ketë kërkesa relativisht të larta për sasinë e tyre në substratin ushqimor. Kjo bimë rritet dhe zhvillohet mjaft mirë vetëm atëhere, kur plehrohet në proporcione […]

Vlerat fantastike të domates se zeze!

A ju kanë zënë sytë ndonjëherë domate të zeza sterrë? Epo duhet të dini që ato kanë dalë në treg, të paktën në atë Evropian. Me emrin botanik Indigo Rose, këto domate të çuditshme janë shumë të shijshme dhe plot vlera shëndetësore.           Indigo Rose është një varietet me ngjyrë jo […]

Kultivimi i Asparagusit dhe vlerat shendetesore.

Asparagusi është kulturë perimore e cila ka jetëgjatësi mbi 20 vite. Duke marrë parasysh që asparagusi është kulturë shumëvjeçare, duhet të i kushtohet rëndësi selektimit të farës, sëmundjeve, ph-së dhe vlerave ushqyese të tokës. Përgatitja e tokës Asparagusi mund të kultivohet në disa lloje tokash, por më së shumti i përshtatet toka e cila ka […]

Ajrosja dhe ruajtja e temperaturave, fermeret kujdes per mbjelljet ne sera!

Mbajtja e temperaturave nen kontroll ne sera eshte nje nga detyrat qe duhet te kene parasysh fermeret ne kulturat e mbjella ne kete sezon. Dielli dhe ngritja e temperaturave kerkojne patjeter ajrosje. Sipas specialistit te mbrojtjes se bimeve Agim Toromani, – Ne kete periudhe dy jane problemet me te mprehta qe duhen monitoruar me shume […]

BUJQËSIA NË SHQIPËRI

Shqipëria është një shtet kryesisht malor, që ndodhet në jug të Ballkanit Perëndimor, midis zonës klimatike kontinentale dhe mesdhetare. Gjeografikisht, Shqipëria është shumë e ngushtë në krahasim me gjatësinë e bregut të saj, kështu që Deti Adriatik dhe Jon ndikojnë ndjeshëm në klimën, florën dhe faunën e një pjese të madhe të vendit. Terreni malor, […]

Historiku i shkolles se Pare Bujqesore, dhurate e Kongresit Kombetar te Lushnjes (Pjesa 11)

Vazhdon kerkimi sipas tre projekteve te sipercituara. Permirèsohet struktura varietore ne domate per sera e fushe te hapur, spec, kastravec, pjeper e shalqin, ne laker koke dhe karrote. Vazhdon puna per krijimin dhe ne veçanti per stabilizimin e disa linjave ne proces ne domate e kastravec. Hidhen per testim dhe mandej per regjistrim ne ESHFF […]

Kombajnat e ripërpunuara nga Case IH

Kabina e ridizajnuar që krijon ndjesinë e përkryer gjatë operimit, së bashku me teknologjinë shkarkuese që inkorporohet me saktësinë në lëvizje, përbëjnë kombajnat e reja të Case IH, ato Axial-Flow. Seria e re përfshinë gjashtë modele, 5130, 6130 dhe 7130 nga 299–415kf dhe 7230, 8230 dhe 9230 nga 449–571kf. Veçoritë e reja që do t’i […]

Bleta dhe sëmundjet e saj- Pjesa e dytë

Asnjë nuk mund t’u thotë bletarëve duhet të bëni këtë apo atë. Bletët nuk kërkojnë vetëm “një kuti të thatë dhe shumë bimë mjaltore”. Por ata duhet të përfitojnë nga sensi i përbashkët i mbarështimit të mirë. Sa më shumë të kuptojë bletari ecurinë e ekonomisë të familjes, aq më i saktë do të jetë […]