Eksporti i shalqirit/ Arrin rekordin me 310 tone ne dite

Te ndikuar nga kushtet e favorshme te klimes dhe te pozicionit gjeografik te vendit tone zhvillimi i sektorit te bujqesise po vjen gjithnje e me shume ne rritje edhe pse pa mbeshtetjen e duhur nga politikat e subvencionimit te qeverise. Shqipëria po i fuqizon gjithnjë e më shumë pozitat e saj në tregun e huaj, […]

Censusi/ Pelikani Kaçurrel ne PKDK shton kolonine e tij, arrin ne 194 individe

Diten e djeshme Administratat e Zonave te Mbrojtura ne qarqet Shkoder, Lezhe, Fier, Berat, Vlore dhe Korçë zhvilluan censusin e pelikanit dalmat. Ky census ka nje rendesi te veçante per Parkun Kombetar Divjake-Karavasta pasi eshte i vetmi vend riprodhimi i Pelikanit Kaçurrel ne Shqiperi. Puna e mire e AdZM Fier  i ka krijuar kushte te […]

Sistemi shpalir ne kultivimin e trangullit arrin rendimete te larta

Prodhimi i trangujve të vegjël për nevojat e industrisë ushqimore, vitet e fundit u tregua si mjaft interesante dhe fitimprurëse për prodhuesit bujqësor për shkak të plasmanit të sigurt, ndërsa nga ana tjetër, përparësi e trangujve të vegjël është se mund të mbillen si kulturë e dytë në sipërfaqen e njëjtë në fushë të hapur […]

Raporti: 20% e frutave dhe perimeve ne Itali jane te mbledhura nga emigrantet e shfrytezuar, ne jug arrin ne 80% !

Pjesa më e madhe e frutave dhe perimeve që mbërrijnë në tryezat e italinave apo dhe te vendeve te tjera europiane ku ato eksportohen jane mbledhur nga emigrantë te cilet punojne te shfrytezuar ne keto toka. Sipas vlerësimeve të mbledhura nga Demeter 2020, një raport vjetor i publikuar nga qendra franceze e studimit gjeopolitik Iris, […]

“Agrobot”, Roboti gjigand me 24 krahe qe arrin te mbledhe 8 ha luleshtrydhe per 3 dite!

Agrobot E-Series është gjenerata jonë inovative e korrësve robotikë të luleshtrydheve. Këto makina janë krijuar për të kryer në mënyrë autonome brenda rreshtave në çdo fermë. Korrja nuk kontakton me fruta. Deri në 24 duar robotike per te mbërthyer dhe keputur luleshtrydhet e me pas i vendos ne ene për paketim të mëvonshëm. Me ane […]

Ky eshte traktori me i shpejte, arrin ne 170 km/h

Pamje të traktorit më të shpejtë i cili arrin ne 170 km/h. Ky traktor i fuqishëm vjen nga prodhuesi i pajisjeve të rënda, JCB. Modeli ‘Fastrac’ është traktori që besohet të jetë më i shpejti deri me tani, që kaloi me lehtësi mbajtësin e rekordit të tanishëm. Derisa një traktor i kapacitetit të konsiderueshëm, arrin […]

Zogu me “pandofla ortopedike”, arrin te ece normalisht

Ka shumë njerëz që i duan ti shohin kafshët. Por kur vjen puna për të ndihmuar, shumë njerëz i injorojnë ato, duke i lënë menjane. Për fat të mirë, disa njerëz nuk mund të mbeten indiferentë ndaj këtyre kafshëve dhe vendosin t’i ndihmojnë. Ekipi i Qendrës Wildlife në Kaliforni është mësuar të merret me kafshët e plagosura. Kohët […]