Bimet Medicinale/ Bashkia Kolonje marreveshje me RisiAlbania per te nxitur investimet

Bashkia e Kolonjës dhe RisiAlbania kane nënshkruar nje marrëveshje bashkëpunimi për të nxitur investimet në sektorin e Bimëve Medicinale dhe Aromatike ne kete zone. Investimet në kultivimin dhe përpunimin e Bimëve Medicinale dhe Aromatike në Kolonjë kriojnë mundësinë e punësimit të të rinjve dhe nxitjen e zhvillimit të rajonit. Bashkia, me mbështetjen e RisiAlbania, një […]

Pasojat dhe demet nga ndryshimet klimatike te bimet frutore

Çdo ndryshim i parametrave klimatikë shkakton efekte negative me intensitet të ndryshëm tek pemet frutore, kurse dëmet e shkaktuara prej tyre mund të jenë direkte ose indirekte. Zmadhimi i temperaturave mesatare të ditës në periudhën e dimrit – shkakton çrregullim në prehjen fiziologjike të bimëve frutore, mosplotësim të numrit të kërkuar të orëve në temperatura […]

Subvencioni per bimet mjekesore/ Deri ne 1 milion leke per mbjelljet e reja

Qeveria ka miratuar mbështetjen per zhvillimin e bimëve mjekësore dhe aromatike, si një sektor me potencial të rëndësishëm në rritjen e punësimit dhe ekonominë e vendit. Skema kombëtare e mbështetjes 2020, subvencionon fermerët që do të mbjellin bime mjekësore e aromatike në vlerën 200 000 lekë për hektar, por jo më shumë se 1 000 […]

Studimi: Urina mund te perdoret si nje pleh per bimet

Urina mund të përdoret si një pleh dhe nuk ka frikë se do të nxisë rezistencën e antibiotikëve. Kjo është thënë nga hulumtimi i botuar në revistën Science Science and Technology, i cili ka analizuar pasojat e përdorimit të këtyre mbetjeve trupore të pasura me azot dhe fosfor dhe që për këtë arsye janë përdorur për breza […]

Dioksidi i karbonit si ushqim shtese per bimet

Para pak kohe është zbuluar mundësia dhe po zbatohet në praktikë furnizimi i bimëve në fushë të hapur me sasi më të mëdha të dioksidit të karbonit. Përveç furnizimit me dioksid karboni bimëve u mundësohet edhe furnizim me elementë të tjerë makro dhe mikro të cilët i ka minerali i kalcitit. DIOKSIDI I KARBONIT SI […]

Djegiet nga dielli te bimet

Djegiet nga dielli janë dëmtime serioze të shkaktuara nga rrezatimi i diellit dhe shkakton humbje të mëdha ekonomike te frutat, perimet dhe bimët zbukuruese. Shfaqja e djegieve prej diellit apo e a.q. nekroza e diellit, ndodh kur teprica e rrezatimit diellor (rrezatimi UV) shndërrohet në energji ngrohëse dhe shkakton temperaturë të lartë në sipërfaqen e […]

Bimet mjekesore qe pastrojne stomakun dhe pankreasin

Cilesia e jetes varet nga funksioni teper i perpikte i trupit dhe organeve. Por kjo nuk eshte gjithmone e lehte. Ndonjehere nje regjim i gabuar ushqimor mund te shkaktoje jo vetem inflamacion por edhe te nxise akumulimin e toksinave. Sipas te dhenave pankreasi eshte nje prej organeve qe vuan me shume pasojat e toksinave. Ky […]

Si te perdorni bimet mjekesore kunder ankthit dhe stresit

Keni degjuar per ‘Herbalizmin’? Tingellon nje fjale e çuditshme, por ne te vertete ka te beje me perdorimin e barishteve dhe erezave ne kura shendetsore. Kjo kulture shume shekullore ka pasur ne zemer te saj bimet me te mira per te kuruar shume semundje. Gjate studimit te kesaj kulture, vendosem te ndajme me ju disa […]

Bimet po zhduken deri ne 350 here me shpejt se norma historike

Toka është duke parë një humbje të paparë të bimëve, të cilën disa ekologjistë po e quajnë një zhdukje të gjashtë në masë. Një raport i Kombeve të Bashkuara paralajmëroi se 1 milion lloje janë kërcënuar nga zhdukja. Kohët e fundit, 571 specie bimore u shpallën të zhdukura. Zhdukjet kanë ndodhur për aq kohë sa […]

Kalbezimi i qafes se rrenjes tek bimet

Shkaktohet nga kërpudhat Pythium Spp.Prings. Patogjenët e kanë natyrë polifage dhe prekin disa specie bimësh bujqësore, sidomos në fazat e para të zhvillimit të tyre. Simptomat Në rastet e infektimit nga këta patogjenë me origjinë nga toka, ndodh kalbja e farës dhe kalbëzim i qafës së kërcellit dhe rrënjëve të reja. Në indet e prekura në bazën […]