Preparate te ndaluara bujqesore – AKU bllokon 132 litra produkte te mbrojtjes se bimeve

Drejtoria Rajonale e AKU Vlorë ka bërë me dije se referuar indicios së marrë nga Policia Kufitare, ka bllokuar 132 litra produkte të mbrojtjes së bimëve (Sunfire 240SC, Sedlene Fuerte), të cilat i përkisnin pasagjerit të linjës Vlorë-Brindisi me iniciale V.A , i cili u ndalua nga Policia kufitare. Sipas njoftimit këto produkte të cilat […]

SHBA: Sherebela Shqiptare, “Mbreteresha” e eksporteve te Bimeve Mjeksore

Bimët mjekësore “Made in Albania” zënë një vend të rëndësishëm në eksportet shqiptare drejt tregjeve të huaja, por ato dominojnë më së shumti në tregun amerikan. Shqipëria ka potenciale dhe resurse natyrore të veçanta dhe është me florë të larmishme e të pastër, ndaj dhe bimët mjekësore janë jo vetëm të kërkuara në treg, por […]

Mbrojtja e bimeve te Evropes, kartat e demtuesve behen dixhitale

Grupi i parë i kartave të studimit të dëmtuesve të bimëve nga EFSA është në dispozicion në një format interaktiv të lehtë për t’u përdorur. Dhjetë nga 28 kartat ekzistuese, të cilat janë krijuar për të ndihmuar shtetet anëtare të BE-së të planifikojnë studimin e tyre vjetor të dëmtuesve janë botuar si “harta histori” në […]

Kosova mbeshtet perpunimin e bimeve medicinale!

Iniciativa për zhvillimin e bujqësisë së Kosovës (????) diten e sotme ka ??̈???????r ????????? ?? ? ??̈????????? ? ????̈ ??̈ ?????̈???? ??????? ???? per bimet medicinale. Sot, Z. Zenel Bunjaku – Drejtor Ekzekutiv i IADK-së ka nënshkruar kontratat individualisht me 5 përfituesit e parë (Pika grumbulluese të Bimëve Mjekësore dhe Aromatike). Këta përfitues janë nga […]

Semundje te bimeve te cilat kane ndryshuar historine ne bujqesi!

Që nga zanafilla e prodhimta risë bujqësore njeriu është ballafaquar me organizma të ndryshëm dëmtues midis të cilëve hyjnë edhe shkaktuesit e sëmundjeve te bimët. Sot nuk ka asnjë bimë e cila nuk është sulmuar nga të paktën një sëmundja. Vlerësohet se humbjet në prodhimtarinë bimore nga organizmat e dëmshëm (dëmtues, sëmundje, barëra të këqija […]

“Biomede” – Perdorimi i bimeve per heqjen e metaleve te renda nga toka!

“Biomede” ekzaminon tokat për të përcaktuar llojet e metaleve të pranishëm, pastaj harton një përzierje të bimëve që mund të nxjerrin metalet problematike Sipas aplikacionit francez Biomede, rreth 25 përqind e tokave bujqësore në të gjithë botën janë të ndotura nga ndotës siç janë metalet e rënda. Këto ndotës mund të kenë një efekt të […]

Aeroponika – Teknologjia e kultivimit te bimeve pa toke!

Në sistemet bashkëkohore të prodhimit të ushqimit përsosja e hidroponisë ka çuar drejt zhvillimit të aeroponisë si teknologji e së ardhmes. Hidroponika nënkupton kultivim të bimëve pa toke, të rrënjosura në një solucion uji në të cilin ka të tretura materie minerale. Në aeroponikë rrënjët qëndrojnë të varura lirisht në ajër njëjtë si tek orkidetë […]