Studimi/ Bletet afrikane kane kimi te ndryshme nga ato evropiane

Bletët afrikane, zakonisht të njohur si «bletë vrasëse», janë shumë më agresive sesa bletët evropiane. Tani studiuesit kanë ekzaminuar ndryshimet e neuropeptidit që ndodhin në trurin e bletëve afrikane gjatë sjelljes agresive. Hulumtuesit, të cilët raportuan gjetjet e tyre në Journal of Proteome Research, treguan gjithashtu se ata mund të kthejnë bletët e buta në […]

Studimi: Ja pse bletet nuk bejne seks ne vape!

Ne diten Botërore te Bletëve , u dhane lajme pozitive se një specie e supozuar e zhdukur është rizbuluar , por tani rezulton se ka çështje të ndryshme qe po luftojne insektin. Hulumtimi i ri ka zbuluar se bletët kane veshtiresi të riprodhohen në nxehtësi. Rritja e temperaturave tani besohet të jetë pjesërisht sterilizuese per […]

Ndryshimi i klimes po rrezikon bletet, Prodhimi i mjaltit 80% renie!

Coldiretti ngre alarmin ne Itali: “Rrezik serioz për biodiversitetin, Bletet janë një tregues i gjendjes së shëndetit të mjedisit dhe i shërbejnë punës së fermerëve me pllenim”. Deri më tani, prodhimi i Mjaltit Made in Italy që ka një vend leopardi ka nje renie deri në 80% në krahasim me mesataren për shkak të trendit […]

Virusi CBPV po vret Bletet, alarm per boten!

Shkencëtarët në Britaninë e Madhe, kanë shfaqur shqetësim pasi popullsia e bletëve anembanë botës është zvogëluar nga një sëmundje, e cila përhapet nëpërmjet insekteve asimptomatikë dhe shpërndahet me shpejtësi. Virusi kronik i paralizës së bletëve (CBPV) për herë të parë u regjistrua në Lincolnshire në vitin 2007. Një dekadë më vonë, u gjet në 39 […]

Kujdesi per bletet gjate muajt Mars!

Marsi eshte nje muaj shume i rendesishem dhe kritik, prej te cilit varet suksesi i bletarise per te gjithe vitin. Temperaturat shfaqin nje rritje te ndjeshme dhe si rrjedhoj, bletet futen ne fazen e zhvillimit te qendrueshem. Mbretereshat kane filluar tashme rritjen e ritmeve te pjelljes duke mbushur me shpejtesi te madhe te gjithe zgjoin. […]

Bletet shpallen zyrtarisht si “Qeniet me te rendesishme ne toke”

Në një takim të Royal Geographic Society të Londrës, Instituti Earthwatch shpalli bletët speciet më të paçmueshme në këtë planet. Dhe së bashku me të vjen edhe pjesa shqetësuese pasi nëse bletët do të zhdukeshin sot, njerëzimit do t’i vinte fundi shumë shpejt! Shkencëtarët dhe ekspertët e jetës së egër kanë shtuar bletët në listën […]

Fakte per bletet!

Bleta për një minutë viziton dymbëdhjetë lule, kurse për një ditë pune 4.000 lule. Bleta është insekti i vetëm që prodhon ushqim e që e konsumon njeriu. Bletët mjaltin e prodhojnë në mënyrë të njëjtë për 150 milion vjet. Një zgjua i fortë bletësh, gjatë një dite i polenizon – pluhuron rreth 3.000.000 lule. Bletët […]

Bletet ndryshojne diete per te mos u “djegur” nga mangesite ushqyese!

Bletët mund të dallojnë dietat me ngjyra, shije dhe / ose arome, dhe ato tregojnë preferencat ushqimore në përputhje me rrethanat. Për më tepër, në lidhje me të ushqyerit e mëparshëm të kolonisë, bletët ndryshojnë marrjen e ushqimit, duke preferuar të ushqyerit plotësues. Ndërsa pesticidet dhe patogjenet janë rreziqe të qarta për shëndetin e bletëve, […]

BE ndalon edhe nje pesticid, i rrezikshem per njerezit dhe bletet

Anëtarët e Bashkimit Evropian (BE), kanë renditur në listën e pesticideve të ndaluara edhe substancën e katërt të neonicotinoidit që konsiderohet një rrezik për njerëzit dhe bletët, njofton Komisioni Evropian dhe EFSA. Fermerët nuk do të lejohen të përdorin insekticidin e markave Calypso dhe Biscaya, pas 30 Prillit 2020. Rënia e popullsisë së bletëve viteve […]

Akarapidoza e bleteve

Nga Dr. Agim Nelaj Rriqra trakeale (acarapis woodi) Paraziti është mjaft i përhapur në vendin tonë. Kampionet, (bletëve nga disa rrethe, jo vetëm të jugut) rezultuan me invazion të mesëm dhe të rëndë. Paraziti është i vogël për t’u parë me sy të lirë. Në fillim u quajt “Sëmundja Isle of Wight”, emërtim që lidhet me […]