Reklame:

Ndryshimi i klimes po rrezikon bletet, Prodhimi i mjaltit 80% renie!

Coldiretti ngre alarmin ne Itali: “Rrezik serioz për biodiversitetin, Bletet janë një tregues i gjendjes së shëndetit të mjedisit dhe i shërbejnë punës së fermerëve me pllenim”.

Deri më tani, prodhimi i Mjaltit Made in Italy që ka një vend leopardi ka nje renie deri në 80% në krahasim me mesataren për shkak të trendit klimatik anormal me një thatësirë ​​të rëndë që ka zvogëluar lulëzimet dhe stresuar bletët.

Kjo është ajo që del nga monitorimi i Coldiretti me rastin e Ditës Botërore të Bletëve, të vendosur nga OKB dhe që ndodh në 20 maj. “Dimri i vluar dhe pranvera e çmendur e shoqeruar nga ngricat kanë krijuar në shumë vende probleme serioze për kosheret me bletë që nuk kanë mundësinë për të mbledhur nektar. Mjalti i paket që ata arritën të prodhonin nëse e hanë për të mbijetuar, edhe nëse nuk ka mungesë situatash më pozitive përgjatë Gadishullit sesa vitin e kaluar “, denoncon konfederata Italiane Coldiretti.

Vështirësitë e bletëve, nënvizon Coldiretti, “janë një rrezik serioz për biodiversitetin duke marrë parasysh që ato janë një tregues i gjendjes së shëndetit të mjedisit dhe i shërbejnë punës së fermerëve me pjalmimin e luleve”. Mesatarisht, një bletë e vetme zakonisht viziton rreth 7,000 lule në ditë dhe kërkon katër milion vizita lulesh për të prodhuar një kilogram mjaltë. “Tre nga katër kulturat ushqimore varen në një masë të caktuar në drejtim të rendimentit dhe cilësisë së pjalmimit të bletëve, në mesin e tyre janë mollë, dardha, luleshtrydhe, qershi, shalqi dhe pjepër, sipas FAO”, vazhdon konfederata.

Pasoja e kësaj situate është se mjalti për konsum njerëzor rrezikohet edhe me një vjelje që në Itali mund të ishte edhe më e keqe se në vitin 2019 kur pati një prodhim kombëtar vetëm 15 milion kilo krahasuar me një sasi gati 25 miliona kilogramë të importuar gjatë vitit nga jashtë, sipas të dhënave të Istat. Në Itali, shpjegon Coldiretti, ka më shumë se 60 lloje të mjaltit në varësi të llojit të ‘kullotave’ të bletëve. Në fshatin italian ka 1,5 milion koshere të kujdesur nga 60 mijë bletarë nga të cilët rreth 2/3 prodhojnë për vetë-konsum.