OKB: Bota ka deshtuar me mbrojtjen e biodiversitetit

Bota ka dështuar në përpjekjet e saj për të mbrojtur biodiversitetin, me natyrën që po përkeqësohet vazhdimisht, sipas një raporti të botuar sot nga OKB. “Raporti Global i Biodiversitetit i OKB-së zbuloi se asnjë nga 20 objektivat globale të biodiversitetit, për të cilat u ra dakord 10 vjet më parë, me një afat në 2020, […]

Ndersa bota lufton koronavirusin, Afrika Lindore pushtohet nga karkalecat

Një valë e re e pushtimit të karkalecave, rreth 20 herë më e madhe se ajo e mëparshmja goditi Afrikën Lindore dhe rrezikoi miliona njerëz. Në mes të janarit, disa javë përpara se koronavirusi të përhapet në të gjithë botën, disa pjesë të Afrikës u kërcënuan nga pushtimi më i madh i karkalecave në 70 […]

Bota duhet te pershtatet me pasojat e pashmangshme te ndryshimeve klimatike

Bota duhet të përshpejtojë përgatitjet për pasojat e pashmangshme nga ndryshimet klimatike, përshtatje që përbën, përveç të tjerave, mundësi ekonomike,  thekson një komision ndërkombëtar i bashkëdrejtuar nga ish-sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki-Moon. “Të përshtatesh tashmë”, titullohet studimi i Komisionit Global për Përshtatjen, i krijuar në vitin 2018 me iniciativë të Holandës dhe që […]

Problemi global i mbeturinave: Statistika tronditese nga e gjithe bota

Kriza globale e plehrave po përkeqësohet. Sipas Bankës Botërore, qytetet nga mbarë bota gjeneruan 2.01 miliardë ton mbeturina të ngurta në vitin 2016, dhe ky numër pritet të rritet në 3.40 miliardë ton deri në vitin 2050. Sipas një raporti të këtij viti të publikuar nga firma kërkimore Verisk Maplecroft tregon se shumë vende të […]