“Ghost fishing”, rreziku i padukshem qe i kanoset ekosistemeve detare

Peshkimi fantazmë (ghost fishing) është një term i cili përdoret për të shpjeguar zënien e organizmave detarë nga veglat e braktisura të peshkimit. Çdo vit rreth 650.000 ton vegla peshkimi braktisen ose hidhen në oqeane dhe më tepër se 130.000 delfinë, balena dhe foka ngecin në këto vegla të braktisura. Sipas një raporti të FAO-s […]

Renia e niveleve te oksigjenit ne oqeane, kercenim per jeten detare

Rënia e oksigjenit në oqeane për shkak të ndryshimeve klimatike mund të ketë “pasoja të rënda” në jetën e detit, peshkimin dhe komunitetet bregdetare, paralajmëroi një organ ndërkombëtar për ruajtjen e natyrës. Unioni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) ka njoftuar se 700 nivele janë identifikuar globalisht me nivele të ulëta të oksigjenit, duke u […]

Investim ne zonat me vlera ekologjike dhe ekonomike, 25 mije euro ne vit qe Shqiperia te jete pjese e Komisionit Nderkombetar te Zonave te Mbrojtura Detare

Një pr.ligj i ri, që pritet të nisë diskutimet së shpejti në Kuvend, synon të vendosë fokusin te mbrojtja e zonave me vlera ekologjike detare, nëpërmjet projekteve të vogla dhe të mesme dhe zhvillimit të kërkimeve shkencore. Miratimi i ndryshimeve ligjore do të sjellë aderimin e Shqipërisë në Komisionin Ndërkombëtar të Zonave të Mbrojtura Detare, […]

Rritja e temperaturave, Rrezikohen gjallesat detare ne Mesdhe

Një studim unik në llojin e tij, i publikuar nga një ekip francez i Qendrës Kombëtare për Kërkime Meteorologjike si dhe Universiteti i Tolouse, tregon se ndryshimet klimatike po vrasin peshqit dhe gjallesat e tjera detare. Të dhënat janë grumbulluar që nga viti 1982 e deri më sot dhe tregojë se Mesdheu është një prej […]

Peshqit e Jonit dhe Adriatikut, pasuri e hapësirës së mrekullueshme detare

Deti Jon, është një pjesë e Detit Mesdhe në jug të Kanalit të Otrantos dhe Detit Adriatik. Në lindje kufizohet nga Shqipëria jugore dhe Greqia perëndimore me një sërë ishujsh si Korfuzi, Zákynthos, Qefallonia, Itaka dhe Leukas, kurse në perëndim kufizohet nga brigjet e Siçilisë dhe Italisë jugore. Midis Apulies dhe Kalabrisë gjendet Gjiri i […]