Dita e Tokes/ Ndyshimet e klimes kerkojne reagim global!

Dita e Tokës, e festuar çdo vit në 22 Prill, do të shohë përsëri më shumë se 1 miliard njerëz në të gjithë botën që marrin pjesë në aktivitete për të tërhequr vëmendjen për urgjencën e krizës së klimës dhe degradimin e mjedisit dhe nevojën për veprime të menjëhershme. Ky vit paraqet një mundësi të […]

Studimi/ Poli i Jugut po ngrohet tre here me shpejt se pjesa tjeter e Tokes!

Poli i Jugut është ngrohur më shumë se tre herë mesataren globale gjatë 30 viteve të fundit, sipas një studim i ri. Kjo mund të ketë pasoja të mëdha për shkrirjen e pllakave të akullit të Antarktikut, jetën detare në rajon dhe ngritjen e niveleve globale të detit. Studimi, i botuar në revistën Nature Weather […]

“18 Tetori” nxit nxenesit per konkurim me video ne Diten e Tokes

Dita e tokes po afron dhe festimet e ketij viti per kete dite do jene krejt ndryshe nga vitet e tjera. Gjimnazi “18 Tetori” ne Lushnje po nxit nxenesit qe te punojne dhe te paraqesin kreativitetin e tyre ne formatet video ne kuader te kesaj dite teper te rendesishme per planetin tone. Ne faqen e […]

Ndryshimi i klimes: 13 vende europiane “kercenohen” nga thatesira e tokes

Një nga aspektet më pak të dëgjuara të ngrohjes globale është ndryshimi në tokën e planetit. Tharja e tokave ka qenë një problem për vendet mesdhetare si Spanja dhe Greqia për ca kohë, por tani po prek disa pjesë të papritura të Evropës, si Hungaria. Mónika Lakatos është një Meteorolog Hungarez: “Efekti negativ i ndryshimit […]

Drama, ekspertet: Dje mbaruan rezervat e Tokes, njerezimi jeton me…

Më 29 korrik njerëzimi hedh hapin tej një pragu alarmues. Kjo datë shënon ditën e shterimit të resurseve të Tokës, pikëkthesën kur për çdo vit fillojmë t’i konsumojë burimet natyrore në raport të zhdrejtë me aftësinë e tyre për t’u ripërtërirë. Bëni llogaritë: vetëm për 209 ditë të vitit kemi konsumuar burimet e një viti […]

Kujdesi per plehrimin e tokes

Tokat natyrisht përmbajnë shumë lëndë ushqyese si azoti, fosfor, kalcium dhe kalium. Këto ushqyesve lejojnë bimët të rriten. Kur ushqyesit e tokës mungojnë ose në mungesë të furnizimit, bimët vuajnë nga mungesa e lëndës ushqyese dhe ndalojnë rritjen. Kur niveli i lëndës ushqyese është shumë i ulët, fabrika nuk mund të funksionojë siç duhet dhe të prodhojë ushqimin […]

Përgatitja e tokës dhe mënyra e mbjelljes së domates në sera

Kultivimi i domates në mjedise të mbrojtura është një proces mjaftë kompleks dhe delikat, i cili  kryhet nëpërmjet aplikimit korrekt të një sërë ndërhyrjesh agronomike, të tilla si përgatitja e tokës për mbjellje dhe mbjellja e bimëve, përcaktimi i dendësisë së mbjelljes, krasitja, programimi i formimit të frytit të parë, heqja e gjetheve, polenizimi, optimizmi […]