Reklame:

Dita e Tokes/ Ndyshimet e klimes kerkojne reagim global!

Dita e Tokës, e festuar çdo vit në 22 Prill, do të shohë përsëri më shumë se 1 miliard njerëz në të gjithë botën që marrin pjesë në aktivitete për të tërhequr vëmendjen për urgjencën e krizës së klimës dhe degradimin e mjedisit dhe nevojën për veprime të menjëhershme. Ky vit paraqet një mundësi të madhe për njoftime të rëndësishme të veprimeve klimatike.

Shumë ngjarje të rëndësishme mjedisore kanë ndodhur në Ditën e Tokës që nga fillimi i saj në 1970, duke përfshirë nënshkrimin e Marrëveshjes së Parisit në 2016.Tema për këtë vit–eventi i dytë dixhital Live i Ditës së Tokës – është Riktheni Tokën tonë.

22 Prilli është gjithashtu Dita Ndërkombëtare e Nënës Tokë, siç është shpallur nga Kombet e Bashkuara në 2009. Në një deklaratë mbajtur për rastin e kësaj dite, Sekretari i Përgjithshëm i KB, António Guterres, bëri thirrje për veprime të menjëhershme për të mbrojtur planetin tonë si nga koronavirusi ashtu edhe nga kërcënimi ekzistencial i klimës. “Nëna Tokë qartësisht po bën një thirrje për veprim.

Le të kujtojmë më shumë se kurrë në këtë Ditë Ndërkombëtare të Nënës Tokës se ne kemi nevojë për një zhvendosje në një ekonomi më të qëndrueshme që funksionon si për njerëzit ashtu edhe për planetin”, tha ai. Disa ngjarje të mëdha në lidhje me klimën do të ndodhin paralelisht në 22 Prill, që përfshijnë Samitin e Liderëve për Klimën, të organizuar nga Shtetet e Bashkuara, dhe një Samit të Veprimit Klimatik Eksponencial për Financimin e Garës për Emetimet Zero.

Samiti i liderëve të SHBA-së

Ndërsa SHBA-ja hyn përsëri në luftën globale të klimës, Presidenti i SHBA-së, z. Biden po organizon një samit virtual të liderëve për klimën nga 22 deri më 23 prill me pjesëmarrjen e 40 udhëheqësve botërorë. Qëllimi kryesor i Samitit është të galvanizojë përpjekjet nga ekonomitë kryesore të botës për të mbajtur brenda mundësive, qëllimin jetik të Marrëveshjes së Parisit për kufizimin e ngrohjes globale, në 1.5 gradë Celsius.
Ekonomitë e mëdha pritet të shpallin planet e tyre të reja kombëtare të veprimit për klimën, të njohura si Kontribute të Përcaktuara Kombëtare. Samiti do të rikthejë Forumin e Ekonomive të Mëdha (MEF) mbi Energjinë dhe Klimën, një iniciativë e udhëhequr nga SH.B.A. dhe që luajti një rol të madh në realizimin e Marrëveshjes së Parisit.

Financimi i kalimit në emetimet zero

Sekretarja Ekzekutive e KB për Ndryshimet Klimatike, Patricia Espinosa, do të jetë e pranishme në Samitin e dytë të Veprimit Eksponencial të Klimës – Financimi i Garës në Emetimet Zero, ku transformuesit, përçarësit dhe mundësuesit do të përqendrohen në mënyrën e financimit të Garës për Emetimet Zero deri në 2050.

Samiti i Veprimit Klimatik Eksponencial është një bashkëpunim midis We Don’t Have Time, rrjetit më të madh shoqëror në botë për problemet dhe veprimet në lidhje me klimën, firmës së teknologjisë së komunikimit Ericsson dhe nismës “The Exponential Roadmap”, misioni i së cilës është të përgjysmojë emetimet para vitit 2030 përmes veprimeve eksponenciale të klimës dhe zgjidhjeve. / Unitet Nations Climate Change