Blegtoria drejt “vetesherbimit”/ Nuk gjenden punonjës, fermat po kërkojnë stallier me pagë 1,000 euro

Gjetja e forcës punëtore po bëhet e vështirë edhe në sektorin e blegtorisë. Pas ofrimit të pagave 1,000 euro/muaj për punonjëset e pastrimit nga bizneset e jugut, paga në këtë nivel po ofrohen edhe për pozicionin e stallierit në ferma. Shkëlqim Ajazi, drejtuesi i një ferme me 60 krerë lopë në fshatin Lozhan të Korçës, […]

56 organizata kërkojnë tërheqjen e projektligjit që cenon Zonat e Mbrojtura: Rrezik real për shkatërrimin e natyrës

Në një letër të firmosur nga 56 organizata të shoqërisë civile drejtuar Këshillit të Ministrave dhe Kuvendit kërkohet tërheqja e projektligjit nga axhenda e Kuvendit dhe rihapja e një procesi të ri konsultimi me publikun e komunitetin e ekspertëve të mjedisit. Ndryshimet ligjore erdhën si nismë e disa deputetëve socialistë dhe parashikojnë hapjen e rrugës […]

Ngricat kerkojne masa urgjente per ngrohje ne sera!

Temperaturat e uleta qe po kalon vendi yne kane filluar te krijojne rrisqe te medha per fermeret qe kane mbjelle perime ne sera. Bersite e ullirit rekomandohet te perdoret per te ngrohur serat ne shume vende. Tregu eshte mbushur me kaldaja specifike qe punojne ne menyre te automatizuar duke djegur bersi ulliri. Ne pamundesi per […]

Eksportuesit kërkojnë të zgjerojnë tregjet në Perëndim

Nga Monitor.al Flet Laurat Mulliqi, kryetari i Shoqatës Shqiptare të Fruta-Perimeve  Eksportuesit e produkteve bujqësore po e shohin me interes zgjerimin në tregjet e Perëndimit. Laurat Mulliqi, kryetari i Shoqatës Shqiptare të Fruta-Perimeve thotë se po bëhen përpjekje dhe është arritur të depërtohet në tregje të vendeve të BE, por nuk arrijnë të sigurojnë gjithë […]

Dita e Tokes/ Ndyshimet e klimes kerkojne reagim global!

Dita e Tokës, e festuar çdo vit në 22 Prill, do të shohë përsëri më shumë se 1 miliard njerëz në të gjithë botën që marrin pjesë në aktivitete për të tërhequr vëmendjen për urgjencën e krizës së klimës dhe degradimin e mjedisit dhe nevojën për veprime të menjëhershme. Ky vit paraqet një mundësi të […]

Fasonet kerkojne mbeshtetjen e PD-se

Dy perfaqesues te Unionit të Fasonistëve të Shqipërisë, z. Gjergji Gjika dhe z. Florian Zekja kane takuar z. Lulzim Basha kr e PD-se per te diskutuar mbi situaten e veshtire qe po kalon ky sektor. Masat e qeverise dhe karantina si dhe veshtiresite me kontraktuesit qe presin porosite kane krijuar nje situate tejet te veshtire […]

Coronavirus, fermeret kerkojne ndihme te BE-se per “garantimin e furnizimeve ushqimore”

Përfaqësuesit e sektorit bujqësor ne BE ngriten alarmin për mbylljen e tregjeve dhe furnizimin e mallrave. Me një letër drejtuar Komisionit, theksohen “pasojat dramatike” për punën në fshat. Organizmi fermerëve Copa-Cogeca ka njoftuar se i ka dërguar  Komisionit Evropian një letër duke kërkuar për institucionet e Brukselit për të siguruar funksionimin e duhur të prodhimit […]

Prodhuesit e mjaltit te BE-se kerkojne etiketim te vendit te origjines

Bashkimi Evropian edhe per mjaltin duhet të prezantojë një sistem të detyrueshëm etiketimi që tregon vendin e origjinës, dhe jo vetëm nëse produkti vjen nga BE ose jo. Eshtë një nga kërkesat e përfshira të planit të veprimit të emergjencës të kërkuar nga Organizatat Bashkëpunuese dhe Bujqësore të BE-së (Copa dhe Cogeca) “për të lejuar […]

OJF-te mjedisore kerkojne zgjerimin e njohjes se demeve nga krimi mjedisor

EcoAlbania e mbeshtetur nga Friedrich Ebert ka prezantuar se fundmi nje studim mbi Vleresimin Pasuror te Krimeve Mjedisore ne Shqiperi ku ka kerkuar mendimin e te gjithe organizatave qe operojne ne Shqiperi dhe kane ne fokus Mjedisin. Nje grup i gjere specialistesh te cilet u moren me kete studim kane prezantuar dhe diskutuar hulumtimet e […]

Studimi: Ngjyra dhe çmimi percaktojne cilesite e perimeve qe kerkojne konsumatoret!

Perimet janë një përbërës i rëndësishëm i një diete të shëndetshme. Duke pasur parasysh se domatet janë perimet më të blera në Gjermani, qëllimi i këtij punimi është të përqendrohet në mënyrën se si konsumatorët vlerësojnë domatet gjatë zgjedhjes së tyre të ushqimit. Studiuesit në universitetin e Göttingen, Gjermani, pyetën 1.000 konsumatorë në lidhje me preferencat […]