Dita e Tokes/ Ndyshimet e klimes kerkojne reagim global!

Dita e Tokës, e festuar çdo vit në 22 Prill, do të shohë përsëri më shumë se 1 miliard njerëz në të gjithë botën që marrin pjesë në aktivitete për të tërhequr vëmendjen për urgjencën e krizës së klimës dhe degradimin e mjedisit dhe nevojën për veprime të menjëhershme. Ky vit paraqet një mundësi të […]

Te nxjerrim mesime: Korona si shans per ruajtjen e klimes!

Kriza e Coronës dëshmoi, se jemi të gatshëm për ndryshime radikale dhe të shpejta, kur kjo është e domosdoshme për të mirën e përgjithshme. Shumica dërmuese e njerëzve kanë qenë solidarë në muajt e kaluar dhe kanë pranuar kufizimet, për të evituar përhapjen e virusit. Kjo na jep shpresë se mund t’u bëjmë përballë sfidave […]

Ndryshimet e klimes nxjerrin pjeshken ne treg/ Fermeret: Çmimi ok, por ka dale para kohe

Fermerët ne Barbullinjë të Lushnjes, prej një jave kanë nisur shitjen e pjeshkëve. Shitja nisi me një çmim 150 lekë për kilogram. Edhe pse të kënaqur me këtë çmim, ata e dinë se kjo nuk do të zgjasë shumë. Fermerët presin që tregu të diktojë çmimin. Për disa fermerë, dalja pjeshkës ne treg ne këtë […]

Spanje: Ndryshimet e klimes po ndryshojne edhe zogjte

I njohur për aftësinë e tij për të kënduar, bilbili ka një repertor shumë të pasur pasi është në gjendje të prodhojë mbi 1.000 tinguj të ndryshëm. Megjithëse është i zakonshme në shumë pjesë të Evropës dhe Azisë, zogu kryesisht shihet dhe dëgjohet edhe në Anglinë e Jugut. Numri i tyre ne Evrope kanë rënë […]

Fermeret qe po luftojne ndryshimin e klimes

Sipas një raporti të BE-së, toka bujqësore italiane mund të humbasë deri në 120 miliardë euro vlerë për shkak të thatësirës dhe përmbytjeve. Ndryshimi i klimës rrezikon të fshijë siperfaqe të tëra toke të bujqësisë evropiane. Tashmë sot, fermerët po përballen me korrje më të dobët dhe kosto më të larta prodhimi. Sipas një raporti […]

SHBA- Ndihme fermereve per te perballuar ndryshimet e klimes

Senatori amerikan Cory Booker ka zbuluar pjesën më të rëndësishme të legjislacionit federal që synon të shfrytëzojë fuqinë e natyrës për të larguar karbonin nga atmosfera në pyje dhe ligatinat si dhe në fermat bujqesore. Akti i Mbikëqyrjes se Klimës , është një përpjekje për të angazhuar fermerët në zbutjen e ndryshimeve klimatike në një […]

Ekspertet e klimes: Me pak mish per te reduktuar ngrohjen globale

Zakonet globale të prodhimit dhe konsumit të ushqimit duhet të ndryshojnë për të përmirësuar ngrohjen globale, sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara që vlerëson efektet e ndryshimit të klimës në toke. Raporti nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC) – i cili u mbajt këtë javë në Gjenevë – rekomandon përqafimin e metodave […]

Plani i BE per ndryshimet e klimes

Tetë shtete evropiane kanë kërkuar miratimin e një strategjie ambicioze që synon të luftojë ndryshimet klimatike, duke vënë në dispozicion 25% të buxhetit të Bashkimit Evropian. Përmes një deklarate të përbashkët theksohet se BE-ja duhet të arrijë më së largu në vitin 2050 nivelin zero të emetimit të gazrave të dëmshëm në ambient. Dokumenti është […]