Fermerët protestë në të gjithë BE-në, si nisi gjithçka dhe ndikimi në ekonominë e vendeve të Unionit

Në muajt e fundit, protestat e fermerëve kanë përfshirë Evropën, duke kulmuar në një bllokim të qarkullimit në Bruksel në mes të samitit të BE-së javën e kaluar. Për shumë evropianë, është ende e paqartë se si nisi e gjitha kjo. Historia e protestave aktuale mund të thuhet se i ka rrënjët në Marrëveshjen e […]

Blegtoret Shqiptarë në Protestë Kundër Uljes së Çmimeve të Qumështit dhe Monopolit të Fabrikave

Vala e Protestave Tregon Pasojat e Politikave të Çmimeve dhe Kërkon Ndryshime të Menjëhershme Në një zhvillim të ri dhe të rëndësishëm në sektorin e bujqësisë në Shqipëri, blegtoret që mbajnë dele dhe dhie për qumësht po organizojnë protesta në të gjithë vendin. Kjo lëvizje është nxitur nga ulja drastike e çmimeve të qumështit nga […]

IPARD gjen 33.5 mln euro parregullsi në Shqipëri, sa 71% e abuzimeve në të gjithë Ballkanin

Parregullsitë e gjetura me fondet e Bashkimit Europian (BE) për bujqësinë në Shqipëri, të dhëna nga programet IPARD, përbëjnë një shumë prej 33,5 milionë eurosh, e cila është 2,5 herë me lartë se shuma prej 13 milionë euro që nuk është përdorur në mënyrë të rregullt nga 6 shtete të tjera në Ballkan të tilla […]

Ambasadori Brazilian vizite ne Kompanine ZDRAVA ne Lushnje

Interesi për zgjerimin e fushave të bashkëpunimit dhe përforcimit të lidhjeve mes biznesit në Shqiperi ka zbritur në Lushnjë për njohje dhe kontakte me pushtetin vendor dhe biznese të zonës Ambasadorin e Republikës së Brazilit në Shqipëri Sh.T. Z. João Tabajara de Oliveira Júnior. Pas takimit me kryetaren e bashkisë Lushnjë, zj Eriselda Sefa, Kompania […]

Kryenin gjueti ne zone te mbrojtur/Arrestohen 2 persona

Stafi i Administrates se Zonave te Mbrojtura Fier vijon punen me perkushtim maksimal per mbrojtjen e natyres ne territorin qe ka ne administrim. Rangesat e AdZM Fier kane arritur te neutralizojne me sukses plot 5 gjahtare ne muajt shtator – tetor (2 ne Divjake, 2 ne Fier dhe 1 ne Mallakaster). Rasti i fundit eshte […]

Fermeri Kosovar më i përkrahuri në rajon!

Qeveria e Kosoves i ka kushtuar nje rendesi te madhe bujqesise duke rritur mbeshtetjet dhe subvencionet per kete sektor. Në dy vite e gjysmë qeverisje, Kosova ka shënuar rekorde të të mbjellave që prej pasluftës. Në krahasim me dy vite më parë, sipërfaqet e të mbjellave me drithëra janë rritur për gati 2/3. Sepse përkrahjen […]

Promovimi e Rimëkëmbjes së Gjelbër në Sektorin e Pyjeve

Në vazhdim të aktiviteteve në kuadër të projektit “Promovimi i rimëkëmbjes së gjelbër në sektorin e pyjeve në Shqipëri” mbështetur nga UNDP Albania, përfaqësues nga Agjencia Kombëtare e Pyjeve, Fakulteti i Shkencave Pyjore dhe ekspertë ndërkombëtarë, demonstruan në terren shembuj të trajtimit të grumbujve pyjorë të ahut. Menaxhimi i pyjeve të ahut sa më afër natyralitetit të […]

“Nxitja e te rinjve per perdorimin e Medias Sociale dhe vullnetarizmit per nje mjedis te qendrueshem”/HEU takim me nxenesit ne Allkaj

Në datën 11 tetor ora 11:00 në ambjentet e Shkollës “Allkaj” u bë prezantimi i projektit “Nxitja e te rinjve per perdorimin e Medias Sociale dhe vullnetarizmit per nje mjedis te qendrueshem”, projekt i financuar nga  Agjencia për Mbështetjen e Shoqërisë Civile (AMSHC). Në takim merrnin pjesë nxënës të klasave te 10-ta, 11-ta dhe 12 […]

Sondazh i SHKSHIK: Jeni të interesuar të kultivoni kërpin industrial në Shqipëri?

Shoqata Kombëtare Shqiptare e Industrisë së Kërpit (SHKSHIK) ka kënaqësinë t’i shprehë mirënjohjen e saj të përzemërt qeverisë shqiptare për reformën e fundit të rregulloreve të kërpit industrial (kanabisi industrial). Ky hap progresiv do të revolucionarizojë padyshim industrinë e kërpit në Shqipëri, duke hapur mundësi të panumërta për fermerët dhe sipërmarrësit shqiptarë. Angazhimi i qeverisë […]

OLAF do të vijojë hetimet për fondet nga IPARD II; Nuk programohen disbursime nga programi deri në 2025

OLAF, zyra europiane kundër mashtrimit, pritet të vijojë hetimet për korrupsionin në shpërndarjen e fondeve në ndihmë të bujqësisë nëpërmjet programit IPARD II. Zyra e OLAF tha për Monitor se prej muajit gusht 2023 ka dorëzuar pranë autoriteteve shqiptare raportin përfundimtar për fondet e IPARD II dhe është në pritje të dhënies së përgjigjes nga […]