Lejet e mjedisit “ndajne” biznesin nga mjedisoret

Bashkitë kërkojnë decentralizimin e lejeve mjedisore të tipit C, ndërkohë që Ministria e Mjedisit propozon eleminimin e tyre, duke e konsideruar si “çlirim” për biznesin. Këta të fundit mbështesin të 2 propozimet, por zgjedhin variantin e ministrisë. Ndërkohë që, ekspertët e mjedisit thonë se nevojitet vetëm forcim i sistemit aktual, duke i konsideruar kapacitetet e […]

Si te mbrohemi nga gripi gjate stines se dimrit!

Tani jemi ne muajin e fundit te stinës se vjeshtës dhe së shpejti do të jemi në stinën e dimrit, është e rëndësishme që të përdorni disa strategji, për të forcuar sistemin imunitar të fëmijës tuaj. 1. Shmangni antibiotikët përveç nëse është absolutisht e nevojshme Qëllimi i antibiotikëve është të shkatërrojnë bakteret që shkaktojnë infeksione, […]

Fermeret braktisin tokat/ Prodhimet hidhen, ish-emigrantet: Do kthehemi nga erdhem!

Fermerët braktisin tokën, sepse mungojnë politikat mbështetëse nga shteti. Ndërsa skemat e subvencionit janë pothuajse të paarritshme për fermerin tonë. ” Fermeri :Unë jam Kastriot Hoxha, jam kthyer në 2014. Kam investuar të gjitha të ardhurat e mia këtu, por jam zhgënjyer totalisht. Shteti nuk na ka ndihmuar fare me asnjë subvencion, ne e blejmë […]

Mbi 111 mije tone fruta-perime u eksportuan gjate 1 viti nga Myzeqeja!

Grupi i perimeve vazhdon të ruajë pozitat e ‘kampionit’ në eksportin e prodhimeve tona bujqësore. Drejtoria e Shërbimeve të Ekstensionit Vlorë, ka bëre të ditur se “mbi 111 mijë tonë fruta-perime janë eksportuar nga rrethi i Lushnjës vetëm në harkun kohor njëvjeçar (tetor 2018-tetor 2019). Ekspertët shprehen se, në totalin e eksporteve bujqësore bëjnë pjesë […]

Djegiet nga dielli te bimet

Djegiet nga dielli janë dëmtime serioze të shkaktuara nga rrezatimi i diellit dhe shkakton humbje të mëdha ekonomike te frutat, perimet dhe bimët zbukuruese. Shfaqja e djegieve prej diellit apo e a.q. nekroza e diellit, ndodh kur teprica e rrezatimit diellor (rrezatimi UV) shndërrohet në energji ngrohëse dhe shkakton temperaturë të lartë në sipërfaqen e […]

Bletet ndryshojne diete per te mos u “djegur” nga mangesite ushqyese!

Bletët mund të dallojnë dietat me ngjyra, shije dhe / ose arome, dhe ato tregojnë preferencat ushqimore në përputhje me rrethanat. Për më tepër, në lidhje me të ushqyerit e mëparshëm të kolonisë, bletët ndryshojnë marrjen e ushqimit, duke preferuar të ushqyerit plotësues. Ndërsa pesticidet dhe patogjenet janë rreziqe të qarta për shëndetin e bletëve, […]

Fondet per bujqesine, fermeret shqiptare kane perfituar shume pak!

Ministria e Bujqësisë ka çelur thirrjen e radhës për të gjithë fermerët dhe operatorët në këtë sektor për të përfituar nga fondet e programit IPARD të Bashkimit Europian. Janë 94 milionë euro që janë planifikuar të akordohen në periudhën nga viti 2014 deri më 2020. Deri më tani, një pjesë e këtyre fondeve janë djegur, […]

IPARD II – Dokumentet qe duhen te dorezojne fermeret per te perfituar nga grantet

Fermerët dhe sipërmarrësit që duan të përfitojnë grante nga programi IPARD II, duhet të aplikojnë në zyrën e Agjencinë së Zhvillimit Bujqësor dhe Rural, me një projekt teknik dhe plan biznesi për investim mbi 25 mijë euro. Nga data 30 tetor deri më 16 dhjetor 2019, hapet thirrja e dytë e aplikimeve për financimet përmes […]

“Barna te pa sigurta e pa cilesi” – KLSH: Import nga vende jo te sigurta, jane analizuar vetem 12% te ilaçeve ne treg

Mungesa e objektivëve strategjikë për shërbimin farmaceutik në vend ka bërë që politikat e ndërmarra nga qeveria për këtë sektor të mos jenë efektive në drejtim të garantimit të cilësisë dhe sigurisë së barnave”. Konstatimi vjen nga Kontrolli i Lartë i Shtetit në raportin mbi zbatimin e buxhetit të shtetit 2018, i cili nxjerr në […]

Ky brez harxhon me shume kohe duke fjetur – Ja çfare tregojne statistikat se si jeta ka ndryshuar nga brezat e meparshem

Brezi i lindur ndërmjet viteve 1981 dhe 1996 quhen ndryshe gjenerata Z ose brezi i Mileniumit të Ri. Në këtë mënyrë çdo brez ka karakteristikat dhe zakonet që e shoqërojnë, mirëpo për këtë të sotmin të dhënat tregojnë disa detaje mjaft interesante. Të lindurit e këtyre viteve harxhojnë më shumë kohë duke fljetur e llogaritur […]