Pesticidet: EFSA publikon raportet e para per rrezikun ne ushqime

EFSA ka publikuar rezultatet e dy vlerësimeve të saj pilot mbi rreziqet që i paraqiten njerëzve nga mbetjet e pesticideve të shumta në ushqim. Vleresimet kane marrë parasysh efektet kronike në sistemin e tiroides dhe efektet e tjera akute në sistemin nervor – janë kulmi i një bashkëpunimi shumëvjeçar midis EFSA dhe Institutit Kombëtar Hollandez […]

Pesticidet, ambientalistet kritikojne BE-ne: “Monitorim jo i besueshem”

Sistemi i miratuar në draftet e para të strategjisë Farm to Fork quhet “i paqartë” nga Greenpeace. I njëjti tregues, i cili tregon për një ulje prej 20% të kimikateve bujqësore vitet e fundit, ishte në shënjestër të Gjykatës së Auditorëve të BE-së. Ndërsa zvogëlimi i përdorimit të pesticideve në bujqësi tani konsiderohet nga palët kryesore […]

Pesticidet, Parlamenti i BE-se inkurajon zvogelimin e perdorimit ne bujqesi!

Komiteti i Mjedisit i Parlamentit Evropian i kërkon Brukselit angazhime më konkrete për të mbrojtur bletët dhe shëndetin e njeriut nga përdorimi i produkteve për mbrojtjen e bimëve, veçanërisht në bujqësi. Ulje e mëtejshme e përdorimit të pesticideve, më shumë fonde kërkimore dhe monitorim më i mirë nga Shtetet Anëtare. Këto janë kërkesat e paraqitura […]

Krimbi shkaterron perimet, preparatet nuk bejne me efekt

Sipërfaqet e mbjella më lakër dhe brokoli në fshatrat e Divjakës janë pushtuar nga krimbi i murrmë. Parcela të tëra të mbjella me lakër apo lulelakër tashmë jane te shkaterruara dhe nuk premtojnë asnjë kilogram për treg. Fermerët shprehen se i kanë spërkatur disa herë me preparate specifikë, por rezultati është zero duke bërë që […]

Mbrojtja nga pesticidet, emergjence per ndergjegjesim te fermerit

“Buqësia në Lushnje Pa Pesticide dhe Pa ndotje“, është projekti më i ri i organizates Mendime dhe Iniciativa te Lira (MIL) në Bashkinë e Lushnjes. Me një rrjet te gjerë të rinjsh nga të gjitha njesite administrative te rrethit te Lushnjes shoqata po kryen zbatimin e ketij projekti duke ndergjegjesuar te gjithe fermeret dhe prodhuesit […]

200 mijë viktima çdo vit në gjithë globin. Përse vendosi BE-ja të ndalojë pesticidet?

Rreth 200,000 njerëz vdesin çdo vit në mbarë botën, për shkak të përdorimit të pesticideve në prodhimin dhe ruajtjen e produketeve bimore. Një raporti i publikuar nga Kombet e Bashkuara në fund të vitit 2017 ngriti alarmin se shumica e këtyre substancave po shpërndaheshin në mënyrë të pakontrolluar duke shkaktuar dëmë fatale përsa i përket […]