Fruta-perimet/ Mbetemi ne maje te Europes per rritjen e çmimeve te konsumit ne shtator

Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit, që shërben si bazë krahasimore me vendet e tjera të Europës, për muajin shtator fiksohet në 2.3%, tregojnë të dhënat më të fundit nga Instituti i Statistikave. Shqipëria është vendi i 4-ët në Europë me rritjen më të madhe të çmimeve gjatë Shtatorit, pas Polonisë, Hungarisë dhe Çekisë. […]

Ndryshimet klimatike disfavorizojne kultivimin e dritherave, por stimulojne perimet te hershme

Ndryshimet klimatike janë shndërruar në sfide për ekonominë e mbarë globit, por për bujqësinë ndryshimet janë më të mprehta. Climate Change njoftoi se Shqipëria do të ndeshët me këto vështirësi deri në vitin 2025. Analiza tregon se, ngrohja e klimës nuk është shumë favorizuese për prodhimin e grurit në Shqipëri, pasi zakonisht kjo kulturë kërkon […]

Perimet ne sera – Kujdesi dhe sherbimet gjate muajit Maj 2020

Gjate muajit Maj krahas shërbimeve të tjera vëmendja kryesore duhet të përqëndrohet në kontrollin e sëmundjeve e dëmtueseve kryesor që shqetësojne perimet në sera. Rritja e temperaturave stimulon rritjen e mases vegjetative te bimeve, prandaj fokusi duhet te perqendrohet ne zbatimin ne kohe te masave agroteknike ne kontrollin e rritjes se bimeve si dhe ne […]

ANSES: Mos perdorni dezinfektues mbi frutat e perimet, rrezikoni shendetin

ANSES, Agjencia Franceze e Shëndetit dhe Sigurisë në Ushqim, Mjedis dhe Punë ka dhënë rekomandime për ushqimin, blerjen dhe pastrimin. A mund të ha fruta dhe perime të papërpunuara pa ndonjë përgatitje të mëtejshme? ANSES ekzaminoi mundësitë e sëmundjes COVID-19 nëse transmetohet përmes ushqimit, në bazë të të dhënave shkencore në dispozicion. Këtu janë përgjigjet, […]

EFSA/ Listeria tek perimet e ngrira, si mund te zvogeloni rreziqet e kontaminimit

EFSA ka vlerësuar rreziqet për shëndetin publik nga ndotja e perimeve të ngrira me listeri. Ata deklarojnë se rreziqet që lidhen me konsumimin e këtyre produkteve janë më të ulëta se sa për ushqimet e gatshme si psh. peshku i tymosur, mishi i gatuar, salcicet, petët, djathi i butë, të cilat zakonisht shoqërohen me kontaminimin […]

Fruta-perimet, ne tregun e Lushnjes ka ulje cmimi ndersa ne Tirane qytetaret perballen me çmime stratosferike

Përveç koronavirusit që ka prekur vendin tonë, qytetarët e Tiranës përballen edhe me një problem tjetër, rritjen e çmimeve. Në tregun e fruta-perimeve në Lushnje fermeret po perballen me nje ulje te madhe te cmimeve te fruta perimeve, ndërsa në kryeqytet ato rriten dita-ditës gjithnjë e më shumë. Këto janë shqetësimet e vazhdueshme të disa […]

Si te perzgjidhni fare te mire per te kultivuar perimet?

Gjatë furnizimit me material për farë, duhet të kihet kujdes për disa informacione të cilat duhet të vendosen në paketim. Emri i llojit apo hibridit – nëse përveç titullit qëndron edhe F1, domethënë se bëhet fjalë për hibrid dhe nuk mund të ruhet material për riprodhim për sezonin e ardhshëm. Përveç kësaj, farat hibride janë […]

Perimet – Mbrojtesit me te mire nga barerat e keqija

Në hapësirat e pashfrytëzuara nga parcelat zhvillohen barëra të këqija njëvjeçare dhe shumëvjeçare të cilat e pengojnë zhvillimin e kulturave kryesore në kuptimin e hijes, shfrytëzimit të materieve ushqyese, ujit etj. Gjatë investimeve intensive në procesin e prodhimit sigurohen kushte të përshtatshme për zhvillim të barërave. Shkatërrimi i tyre e shtrenjton procesin e prodhimit, nëpërmjet […]

Ngricat/ Fermeret te kene kujdes per perimet ne sera!

Ulja e ndjeshme e temperaturave në ditet e fundit po rezulton me rrezikshmeri per kulturat bujqësore e në veçanti per perimet ne sera. Disa fermere i kane mbjelle siperfaqet e tyre te serave per te dale me heret ne treg. Por mbjellja e serave diellore pa ngrohje ne fillimin e stines se dimrit mbart edhe […]

Krimbi shkaterron perimet, preparatet nuk bejne me efekt

Sipërfaqet e mbjella më lakër dhe brokoli në fshatrat e Divjakës janë pushtuar nga krimbi i murrmë. Parcela të tëra të mbjella me lakër apo lulelakër tashmë jane te shkaterruara dhe nuk premtojnë asnjë kilogram për treg. Fermerët shprehen se i kanë spërkatur disa herë me preparate specifikë, por rezultati është zero duke bërë që […]