Reklame:

EFSA/ Listeria tek perimet e ngrira, si mund te zvogeloni rreziqet e kontaminimit

EFSA ka vlerësuar rreziqet për shëndetin publik nga ndotja e perimeve të ngrira me listeri. Ata deklarojnë se rreziqet që lidhen me konsumimin e këtyre produkteve janë më të ulëta se sa për ushqimet e gatshme si psh. peshku i tymosur, mishi i gatuar, salcicet, petët, djathi i butë, të cilat zakonisht shoqërohen me kontaminimin e listerisë. Ekspertët e EFSA identifikuan aktivitetet përkatëse të kontrollit që operatorët e biznesit të ushqimit mund të zbatojnë për të ulur rreziqet e kontaminimit të perimeve të ngrira.

Këto variojnë nga pastrimi dhe dezinfektimi i mjedisit prodhues të ushqimit deri te uji, kontrolli i kohës dhe temperaturës në hapa të ndryshëm të përpunimit dhe etiketimit të saktë. Ata theksojnë rëndësinë e monitorimit të mjedisit prodhues të ushqimit për listeria monocytogenes. Kjo për shkak se Listeria mund të vazhdojë në mjedisin e përpunimit të ushqimit nga i cili mund të kontaminojë ushqimin.

EFSA gjithashtu bën rekomandime se si të zvogëloni rreziqet në shtëpi. Çështja kryesore është mirëmbajtja e praktikave të mira higjienike siç është ruajtja e perimeve të ngrira ose të shkrira në frigoriferë të pastër ose frigoriferë në temperaturën e duhur dhe ndjekjen e udhëzimeve për etiketimin për përgatitje të sigurt. Në përgjithësi, rreziqet janë shumë më të ulëta nëse perimet gatuhen siç duhet pas ngrirjes.

Kjo punë u nxit nga një shpërthim në shumë vende, që preku 53 persona dhe shkaktoi 10 vdekje midis 2015 dhe 2018.

Listeria është një familje e baktereve që përmban dhjetë specie. Një nga këto, Listeria monocytogenes, shkakton listeriozën e sëmundjes.