Mbrojtja e bimeve/ Keshilla nga Prof. Enver Isufi

Keshilla nga Prof. Ass. Enver ISUFI Agronom ne mbrojtjen e bimeve dhe bujqёsinё biologjike (ibb, Durrёs) (Për periudhёn 01 deri në 10 Maj, 2022) Ky dhjetёditorё ёshtё ndёr periudhat shumё delikate pёr mirё dhe pёr keq. Nёse masat meren nё kohёn e duhur dhe kur  ёshtё e nevojshme, mund tё kursejmё punё dhe bazё matёriale nё periudhёn qё […]

Mbrojtja e konsumatorit! AKU vijon asgjesimet e ushqimeve te skaduara

Trupat inspektuese të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit vijuan monitorimet në terren, në garantim të sigurisë ushqimore si pjesë e Task-Forcës kundër përhapjes së Covid-19. Gjatë inspektimit në Tiranë është vendosur 1 masë administrative me “paralajmërim” si dhe janë asgjësuar 26 ton produkte ushqimore me kërkesë të vetë subjektit. 4 masa administrative me “paralajmërim “ janë […]

Mbrojtja e konsumatoreve, EFSA paraqet metodologjine e vleresimit te pesticideve

Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit (EFSA) ka zhvilluar një qasje të re për grupimin e pesticideve që hap rrugën për zbatimin e vlerësimit të rrezikut kumulativ – një teknikë e sofistikuar për të vlerësuar rrezikun e paraqitur nga ekspozimi ndaj mbetjeve të shumta të pesticideve. Metodologjia e përgjithshme për klasifikimin e pesticideve në të […]

Kalendari i Bujkut Prill 2020, kujdesi dhe mbrojtja e bimeve

Po jetojme një periudhë të vështire kundrejt Covid – 19, shpresojm që ky Virus të ik sa më shpejt e të kthehemi në gjëndje normale. Kalendari i bujkut ka karakter enciklopedik dhe informativ për të gjitha sherbimet për kultura bujqësore, blegtorale dhe bletarine. Më poshtë po japim punët kryesore që do të bëhen dhe duhet […]

Mbrojtja e bimeve nga bresheri me rrjeta

Të mbjellat shumëvjeçare si dhe kultura të tjera në vendin tone, në masë më të madhe apo të vogël janë të rrezikuara nga breshri. Breshri shfaqet në shpeshtësi dhe intensitet të ndryshëm dhe të paparashikueshëm. Ndryshimet klimatike globale reflektohen në dy mënyra: breshri bie gjithnjë dhe më shpesh, kurse topat e akullit janë më të […]

5 vite AKZM, Mbrojtja e natyres dhe biodiversitetit impakt pozitiv per turizmin

Zonat e Mbrojtura në Shqipëri po kthehen në territore për ruajtjen e natyrës dhe biodiversitetit, duke promovuar vlerat turistike/rekreative, kulturore, gastronomike, estetike, pejsazhistike, shëndetësore, shpirtërore, etj., në shërbim të zhvillimit të qëndrueshëm me ndikim pozitiv të komuniteteve lokale dhe rritjes së mirëqënies së tyre. Diten e sotme u mbushen 5 vite nga krijimi i Agjencisë […]

Mbrojtja e lakres nga semundjet dhe demtuesit

Për prodhimin e një lakre të mirë dhe cilësore duhet t’u kushtohet vëmendje disa sëmundjeve dhe dëmtuesve. Megjithatë, para së gjithash, duhet të kihet kujdes edhe prej barërave të këqija duke përdorur herbicid efikas. Për shkatërrimin e barërave të këqija tek lakra para mbjelljes duhet të përdoret një prej këtyre dy herbicideve STOMP AQUA ose […]

Mbrojtja e domates nga krimbi i boçes se pambukut

Gjatë vegjetacionit vërehen dëmtime të theksuara në frutat e domateve, sidomos në ambiente të mbrojtura. Në fruta të domateve këto dëmtime janë shkaktuar nga prezenca e Krimbit të boçës së pambukut (Heliothis armigera), që është një lepidopter noctuid. Insekti i rritur është një flutur e vogël me ngjyrë të kaftë e cila i vendosë vezët […]

Kultivimi i shalqirit – Mbrojtja dhe ujitja te domosdoshme gjate formimit te frutit

Gjatë vegjetacionit ose prodhimit të shalqirit, nevojitet kujdes i të mbjellave që do të thotë prashitje e rregullt për shkatërrimin e barishteve ose me anë të përdorimit të herbicideve, të cilat me sukses i zhdukin barishtet. Gjithnjë e më tepër përdoret mulçerimi plasmasi i zi i cili është i dobishëm për mbrojtje nga barishtet, e […]

Mbrojtja nga pesticidet, emergjence per ndergjegjesim te fermerit

“Buqësia në Lushnje Pa Pesticide dhe Pa ndotje“, është projekti më i ri i organizates Mendime dhe Iniciativa te Lira (MIL) në Bashkinë e Lushnjes. Me një rrjet te gjerë të rinjsh nga të gjitha njesite administrative te rrethit te Lushnjes shoqata po kryen zbatimin e ketij projekti duke ndergjegjesuar te gjithe fermeret dhe prodhuesit […]