Ajri i paster nuk shton vetem shendetin, por edhe ekonomine e vendit!

Mbi tre milion ditë pune humbasin çdo vit nga ndotja e ajrit në Mbretërinë e Bashkuar, sipas një studimi të ri. Hulumtimi i ri nga Konfederata e Industrisë Britanike (CBI) dhe Fondi i Ajrit të Pastër tregon se 1.78 miliardë euro mund të shtohen potencialisht në ekonomi, nëse MB arrin objektivat e cilësisë së ajrit […]

OKB: Pandemia ndikoi negativisht ne bujqesine shqiptare, por qeveria nuk i ndihmoi fermeret

Pandemia Covid -19 dhe masat kufizuese në lëvizje për frenimin e saj në tremujorin e dytë e kanë ndikuar negativisht sektorin bujqësor, por megjithëkëtë bujqësia ka qenë e përjashtuar nga paketat shtetërorë të ndihmës. Organizata e Kombeve të Bashkuara analizoi efektet e pandemisë në bujqësi ku gjeti se, sektori ishte ballafaquar me mungesë të fuqisë […]

“Pergjysmohet” blegtoria/ Subvencionet ende nuk po japin efektin e pritur

Megjithëse në dy vitet e fundit fondet e vëna në dispozicion për mbështetjen e fermerëve përmes skemave kombëtare të financimit, janë përqendruar kryesisht në sektorin e blegtorisë me qëllim zhvillimin e tij, ende duket se nuk kanë dhënë efektin e pritur. Sipas të dhënave zyrtare të Ministrisë së Bujqësisë, eksportet blegtorale në vlerë janë përgjysmuar […]

Subvencionet ne bujqesi/ 85 % e fermave perjashtohen nga fondet, nuk kane NIPT

Ndërkohë që më 29 Maj do të hapen aplikimet për të përfituar nga fondet në sektorin bujqësor, 85 për qind e fermave janë të përjashtuara. Sipas të dhënave të Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar, në Shqipëri në fushën e bujqësisë, blegtorisë dhe agrobiznesit operojnë mbi 350 mijë ferma. Aktualisht rreth 15 % janë të pajisura me […]

Studimi: Koronavirusi nuk mbijeton ne ujerat e kripura!

Koronavirusi nuk mbijeton në ujërat e detit. ”Ky është një lajmi i mirë për ata që do të frekuentojnë plazhet këtë verë”, thanë studiuesit e ”Ifremer”, Instituti i Kërkimeve Franceze për Detin. Për të arritur në përfundimet e tyre, studiuesit francezë studiuan midhjet dhe mostrat e ujit të detit të marra në pika të ndryshme […]

Studimi: Ja pse bletet nuk bejne seks ne vape!

Ne diten Botërore te Bletëve , u dhane lajme pozitive se një specie e supozuar e zhdukur është rizbuluar , por tani rezulton se ka çështje të ndryshme qe po luftojne insektin. Hulumtimi i ri ka zbuluar se bletët kane veshtiresi të riprodhohen në nxehtësi. Rritja e temperaturave tani besohet të jetë pjesërisht sterilizuese per […]

Pa blete nuk ka jete!

Mjalti është një nga produktet më të pëlqyera e më të kërkuara në tregje, jovetëm si ushqim, por edhe si produkt me veti të rralla e të jashtëzakonshme kuruese. E kur flasim për mjaltin, mendja në shkon menjëherë të bletët. Këto të fundit, janë jetike për njerëzimin. E madje, siç e ka thënë dhe Einstein, […]

Shkencetaret: Testet per antitrupa nuk provojne imunitet nga COVID-19

Administrata federale e Shteteve të Bashkuara ka sinjalizuar probleme serioze me testet për antitrupa kundër koronavirusit. Sipas raporteve në treg aktualisht qarkullojnë mbi 150 teste dhe shumë prej tyre japin rezultate fallso. Administrata njoftoi rregullore më strikte këtë javë për kompanitë që prodhojnë këto teste. Siç njofton kolegia Ardita Dunellari, ekspertët e shëndetit publik paralajmërojnë […]

Paralajmerimi i shkencetareve/ Pandemi me te keqija do te vijne, nese nuk mbrojme natyren

Pandemitë si COVID-19 mund të ndodhin më shpesh, nëse nuk ndalojmë së shkatërruari natyrën, paralajmëroi një grup ekspertësh të biodiversitetit. 1.7 milion viruse të paidentifikuara, të njohura për infektimin e njerëzve, vlerësohet se ekzistojnë te gjitarët dhe zogjtë e ujit. Një grup ekspertësh të biodiversitetit paralajmëruan se pandemi të ardhshme janë në horizont, nëse njerëzimi nuk […]

Pse punedhenesit nuk po aplikojne per ndihmen financiare te punonjesve?! Bizneset fajesojne procedurat dhe afatet

Paketa e dytë financiare parashikon që të përfitojnë një pagë prej 40 mijë lekësh vetëm një herë për 176 mijë të punësuar, ndërsa e para jepte 26 mijë lekë për tre muaj për të punësuarit në subjektet e vogla në slitën e aktiviteteve të mbyllura me urdhër të Ministrisë së Shëndetësisë. Por, kur ka kaluar […]