Specialisti Pilku keshillon fermeret: Mos perdorni preparate te grupit “dithiocarbamates” – Nuk lejohen ne BE, demton eksportet

Monitorimi i produkteve bujqesore Made in Albania ka nje rritje nga strukturat pergjegjese te BE-se por edhe nga konsumatoret e tjere jashte tregut Europian. Nisur nga ky shqetesim specialisti i bujqesise Ilir Pilku terheq vemendjen e fermereve duke i keshilluar te jene te kujdesshem. KESHILLIM BUJQESOR.  Per te gjithe fermeret e serrave, ju lutemi mos […]

Eksportet ne BE/ Kosova permbush standardet per produktet me origjine shtazore

Sot datë 09 qershor 2020 në gazetën zyrtare të  Bashkimit Evropian L 220/5, është publikuar vendimi për përfshirjen e Kosovës në listën e vendeve të treta me të drejt eksporti për produktet ushqimore me origjinë shtazore në vendet e Bashkimit Evropian. Duke marrë parasysh Traktatin për Funksionimin e Bashkimit Evropian, Direktivën e Këshillit 2002/99/EC të […]

INSTAT: Pandemia godet eksportet, tkurren me 44.4% ne prill

Ekonomia po shkon drejt hapjes së plotë, por pasojat që ka shkaktuar koronavirusi janë të mëdha. Eksportet kanë thelluar tendencën rënëse në prill, kohë që përkon me muajin e parë të plotë që ekonomia ishte tërësisht në karantinë. Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, në këtë periudhë, eksportet janë tkurrur me 44.4% kundrejt të njëjtës […]

Zv.Ministri Kote/ Eksportet bujqesore ne Mars – Prill 2020 u rriten me 20%

Vështirësitë e krijuara nga pandemia COVID-19, nuk kanë ndalur rritjen e eksporteve të produkteve bujqësore. Në një intervistë televizive, zv.ministri i Bujqësisë, Dhimitër Kote, shpehet se falë faktit që fermerët nuk e kanë ndalur punën dhe të krijimit të korridoreve të gjelbra me vendet e rajonit, eksportet bujqësore rezultojnë të jenë në rritje me rreth […]

Coronavirusi: Eksportet e bllokuara, bujqesia do kete kosto te larte humbje

Eksperti për bujqësinë Ilir Pilku ne nje emision televiziv ka folur për prodhimet bujqësore në kohen e coronavirusit dhe bllokimin e eksporteve. Ai ka paralajmeruar se do kete kosto të lartë humbje dhe i bëri thirrje ambasadave dhe diplomatëve që të punojnë për të mirën e ekonomisë shqiptare. “Prodhimi nuk ka lidhje me ndikimin e […]

Turqia fiton 1.44 miliarde dollare nga eksportet e lajthise ne 6 muaj

Turqia ka fituar 1,44 miliardë dollar duke eksportuar 220,724 ton lajthi nga shtatori i vitit të kaluar deri në shkurt të këtij viti. Eksportet e lajthisë ne Turqi u rritën me 32.1 për qind në bazë të sasisë dhe me 51.6 për qind në bazë të vlerës gjatë gjashtë muajve të parë të sezonit, i […]

Eksportet shqiptare, kreu i KASH: Jane rritur, s’ka ngarkesa me pesticide, kompanite te kujdesshme per vetekontroll

Kryetari i Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar, Agim Rrapaj gjate nje emisioni televiziv ka folur për eksportet e prodhimeve shqiptare. Rrapaj theksoi se ka rritje të eksporteve ku faktor i parë ishte heqja e TVSH dhe rritja e investimeve në sera dhe në ambientet e tjera të mbrojtura. “Ka patur vlerësime në këtë fushë nga sektori privat, […]

Pas renies vitin e kaluar, rimekemben eksportet frutave-perimeve, rriten me 30 % ne 8-mujor

Eksporti i frutave dhe perimeve u rimëkëmb këtë vit pas dobësive të theksuara vitin e kaluar. Sipas të dhënave të INSTAT gjatë periudhës 8-mujore u eksportuan 6.4 miliardë leke fruta -perime me një rritje 30 për qind në raport me një vit më parë. Në vitin 2018 për shkak të dobësive në prodhimin eksporti i […]

Zhvleresimi i euros, Eksportet ne renie drastike

Zhvlerësimi i euros, por edhe politikat fiskale në vend kanë dëmtuar rëndë eksportet shqiptare. Eksportuesit shqiptarë kërkojnë ndërhyrje të menjëhershme të Bankës së Shqipërisë pasi kjo situatë sipas tyre ndikon direkt në punësim dhe në rritjen e emigrantëve. Sipas INSTAT në 7 muaj eksportet ranë me 2.6%. Eksportuesit japin alarmin se kjo situatë ka ardhur […]

Rumani, shkelen sanksionet e BE-ne mbi eksportet ne Gjirin Persik

Rumania po u shkon deri në fund eksporteve shumë të diskutuara të 70 mijë deleve të gjalla në Gjirin Persik. Edhe pse Brukseli po bën thirrje që të mos e bëjnë, pasi për shkak të temperaturave ekstreme kafshët do të vuajnë gjatë transitit. “Të dhënat e mbledhura tregojnë se kafshët e gjalla po transportohen në […]