Blegtoret Shqiptarë në Protestë Kundër Uljes së Çmimeve të Qumështit dhe Monopolit të Fabrikave

Vala e Protestave Tregon Pasojat e Politikave të Çmimeve dhe Kërkon Ndryshime të Menjëhershme Në një zhvillim të ri dhe të rëndësishëm në sektorin e bujqësisë në Shqipëri, blegtoret që mbajnë dele dhe dhie për qumësht po organizojnë protesta në të gjithë vendin. Kjo lëvizje është nxitur nga ulja drastike e çmimeve të qumështit nga […]

Korrupsioni i AZHBR/ BE pezullon 112 mln euro per bujqesine shqiptare!

Komisioni Europian ka vendosur të ndërpresë përkohësisht rimbursimet ndaj qeverisë shqiptare për financimet e projekteve në bujqësi të realizuara në kuadër të Programit IPARD II për mbështetjen e bujqësisë dhe zhvillimit rural. Vendimi është marrë “bazuar në informacionin fillestar të dhënë nga Zyra Evropiane Kundër Mashtrimit [OLAF], pas një hetimi mbi akuzat për korrupsion në […]

Sharka: Bujqesia shqiptare ne anemi!

Kryetari i Sindikatës së Fermerëve të Bashkuar z. Eduart Sharka ka deklaruar se sektori më i rëndësishëm i ekonomisë në vend, bujqësia është në anemi të plotë. Sipas tij, rritja e çmimit për inputet bujqësore, të cilat vetëm importohen dhe nuk prodhohen në vend, goditën direkt fermerin. Të dhënat nga sindikata e fermerëvë, tregojnë se […]

Gaforrja blu ne ujerat shqiptare, nje rrezik i shtuar apo nje burim i ri per ekosistemet tona?

Gaforrja blu është pjesë e ekosistemeve tona prej më shumë se 15 vjetësh. Një informacion i tillë është bërë i ditur nga raportimet e peshkatarëve. Kjo krustace, emërtimi shkencor i së cilës është Callinectessapidus, është një banore e zonave tropikale. Me ndihmën e anijeve transoqeanike të transportit, ky lloj u përhap nga brigjet lindore të Amerikës […]

Shqiperia gati per Censusin e Shependeve Dimerues 2021

Agjencia Kombetare e Zonave te Mbrojtura per te 6-in vit radhazi organizon Censusin e Shpendeve Ujore Dimerues ne Shqiperi. Ne datat 15, 16 dhe 17 janar ne te gjithe vendin, ne plot 30 liqene dhe ligatina do te jene rreth  90 punonjes te AdZM-ve, te cilet sebashku me ekspertet ornotologe, studente dhe vullnetare, do te […]

Domatja shqiptare mbaron ne date 9 qershor/ 20 % rritje te sasise se prodhuar ne krahasim me 2019

Domatja është produkti kryesor në peshën e eksporteve dhe paraqet një marzh fitimi të kënaqshëm për fermerët. Per here te pare ne daten 9 qershor domatja jone ka perfunduar dhe ne treg ka mbetur nje sasi shume e vogel. Nje nga vitet me te mire per fermeret qe kultivojne domate pasi produkti eshte shitur ne […]

Financimet e BE-se forcojne bujqesine shqiptare

Ambasadori i BE-së Luigi Soreca, së bashku me Kryeministrin Edi Rama, vizituan dy përfitues të Programit IPARD në rrethin e Lushnjës. Falë një kontributi të BE-së prej 190.000 eurosh, Nedrete Arapi do të ndërtojë një magazinë të re për kompaninë e saj që plotëson standardet e BE-së, me qëllim mbledhjen, zgjedhjen, kalibrimin, paketimin dhe tregtimin e […]

Peshkaqen ne detet shqiptare/ Gjenden te ngordhur dy specie te rrezikuara

Gjatë këtyre dy javëve të fundit, administrata e zonave të mbrojtura ka njoftuar për gjetjen e dy peshkaqenëve interesant në ujërat shqiptarë.   Më datë 27 prill në plazhin e Velipojës është gjendur i ngordhur një peshkaqen shtegtar (Cetorhinus maximus). Megjithëse individi i gjetur në plazhin e Velipojës nuk ishte i rritur duhet theksuar se bëhet […]

SHBA: Sherebela Shqiptare, “Mbreteresha” e eksporteve te Bimeve Mjeksore

Bimët mjekësore “Made in Albania” zënë një vend të rëndësishëm në eksportet shqiptare drejt tregjeve të huaja, por ato dominojnë më së shumti në tregun amerikan. Shqipëria ka potenciale dhe resurse natyrore të veçanta dhe është me florë të larmishme e të pastër, ndaj dhe bimët mjekësore janë jo vetëm të kërkuara në treg, por […]

Mungesa e informacionit mbi kerkesat e tregut dhe planifikimi ne ferme, pikat e dobeta te bujqesise Shqiptare

Mungesa e informacionit për tregjet dhe trendet e konsumit po krijon probleme te medha per prodhimet bujqësore shqiptare. Fermerët në zonat prodhuese të vendit – Lushnjë, Fier, Berat dhe Korçe reduktuan prodhimin prej humbjeve të larta që solli superprodhimi i qepës, preshit, patates dhe domates në vitin 2017. Çmimet me pakicë të këtyre produkteve ne […]