Studimi i BE mbi ndotjen, Shqiperia me numrin me te larte te vdekjeve!

Në studimin e publikuar së fundmi nga Agjencia Evropiane e Mjedisit, Shqipëria renditet si vendi me numrin më të lartë të vdekjeve të shkaktuara nga ndotja e mjedisit. Përqindja e vdekjeve nga faktorët e mjedisit shkon nga 9% në vendet si Norvegjia dhe Islanda dhe arrin deri në 23% dhe 27% në Shqipëri dhe Bosnje […]

Rritet çmimi i produkteve bujqesore – INSTAT: Ne 2019 regjistruan rritjen me te larte ne 4 vite

Çmimet e produkteve bujqësore për vitin 2019 shënuan rritjen më të lartë të katër viteve të fundit. Instituti i Statistikave bën të ditur se vitin e kaluar indeksi i çmimeve të bujqësisë u rrit me 2.7%. Produktet bimore regjistruan një rritje të çmimeve me 3% për vitin 2019. Produkti që regjistroi shtrenjtimin më të lartë […]

INSTAT: Popullsia u pakesua me 16 mije persona nga emigracioni i larte ne 2019

Për shkak të rënies së lindjeve dhe emigracionit të lartë popullsia e Shqipërisë u pakësua vitin e kaluar me 16 mijë e 472 persona me një rënie 0.6% edhe pse shtesa natyrore e vijon të jetë ende në territor negativ. Rënia, emigracioni faktor madhor Emigracioni shihet të ketë një faktor madhor për rënien e popullsisë, […]

Coronavirusi: Eksportet e bllokuara, bujqesia do kete kosto te larte humbje

Eksperti për bujqësinë Ilir Pilku ne nje emision televiziv ka folur për prodhimet bujqësore në kohen e coronavirusit dhe bllokimin e eksporteve. Ai ka paralajmeruar se do kete kosto të lartë humbje dhe i bëri thirrje ambasadave dhe diplomatëve që të punojnë për të mirën e ekonomisë shqiptare. “Prodhimi nuk ka lidhje me ndikimin e […]

Arsyet dhe menyrat e krasitjes per nje prodhim te larte dhe cilesor

Pemët kanë tendence qe te arrijne një ekuilibër te caktuar midis sasisë se lendeve te papërpunuara dhe produkteve të fotosintezës. Po kështu kanë tendence te vendosin një ekuilibër të caktuar në shpërndarjen proporcionale te lendeve te papërpunuara dhe atyre te fotosintezës ne pjesët e ndryshme te trupit te saj. Ky ekuilibër shfaqet ne raportet që […]

Lezhe, Elbasan dhe Berat, qarqet me emigracionin me te larte me 2018

Emigracioni është shndërruar në një fenomen shqetësues për Shqipërinë vitet e fundit, teksa po shteron forcën e punës dhe zhvillimin e qëndrueshëm të vendit, por disa qarqe janë duke e përjetuar këtë dukuri më fort. Sipas të dhënave të INSTAT qarqet e Lezhës, Elbasanit dhe Beratit kishin emigracionin më të lartë ndër 12 qarqet e […]

Kolesteroli i larte, super ushqimet per ta kontrolluar

Kolesteroli i lartë mund të çojë në sëmundje koronare të zemrës, e cila është shkaku më i madh i sulmeve në zemër. Kolesteroli mund të ulet duke bërë ndryshime dietike, siç është zvogëlimi i yndyrës së ngopur, por duke përfshirë edhe ushqimet e tjera në dietën tuaj. Super ushqimet e mëposhtme do ju ndihmojnë të […]

Shqiptaret populli qe ka besimin me te larte ne Europe ne institucionet e BE-se

Institucionet shqiptare e kanë bërë aq keq punën e tyre, saqë i kanë bërë shqiptarët popullin që ka besimin më të lartë ngaçdoshtet tjetër europian në institucionet e BE-së. Sipas një raporti të Eurostat gati 80 për qind e popullsisësë Shqipërisë kishin besim të lartë të Parlamentin Europian me 2018. Kjo ishte përqindja më e lartë e besimit në raport me shtetet e tjera europiane. Pas Shqipërisë besimin më të lartë në institucionet e BE-se e kanështete anëtare të BE-së si Suedia, Belgjika, Finlanda, […]

Raporti BE: Lumenjte shqiptare me nivelin me te larte te ndotjes ne Europe

Raportet e monitorimit të Bashkimit Europian gjetën nivele të larta të ndotjes në lumenjtë shqiptare me fosfate dhe kimikate. Analiza që u publikua nga Eurostat së fundi në kuadër të monitorimit të objektivave të zhvillimit të qëndrueshëm vërejti se lumenjtë shqiptare paraqiten me ndotjen më të madhe në Europë. Lumenjtë tanë sipas matjeve u gjeten […]

Shqiperia, me perqindjen me te larte te te rinjve 25-29 vjeç ne Europe, pas Maltes

Të rinj gjithnjë e më tepër dixhitalë, ‘multi-tasking’ dhe të arsimuar, ‘produkt’ i globalizimit dhe më pak konformistë. Brezi i lindur midis viteve tetëdhjetë dhe fillimi i viteve nëntëdhjetë është bërë fokusi i kompanive të mallrave të konsumit. Por ku janë të përqendruar më shumë të rinjtë europianë? Sipas një përllogaritje të re të Eurostat, […]