Dëm rreth 1.2 mln dollarë, VOA: Mbi 365 hektarë me pisha u dogjën në zonën e mbrojtur të Pish Poro-Nartë

Zjarri i shtatorit të këtij viti në zonën e mbrojtur natyrore të Pishë Porosë, në Fier, ka djegur plotësisht një sipërfaqe pyjore me pisha prej 365, 78 hektarë e cila nuk mund të gjenerohet më në rrugë natyrore. Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura në përgjigje të një kërkese për informim të Zërit të Amerikës […]

Rrushi me i shtrenjte ne bote/ 10.000 dollare per nje kilogram

Japonezët e quajnë këtë rrush “Ruby Roman” sepse është po aq i bukur sa një rubin dhe ju ndiheni si një perandor romak kur e keni të servirur. Rrushi i kuq ka përmasa të ngjashme me topat e ping-pongut, shkruan Lux life . Çdo kokerr individuale mund të peshojë deri në 20 gram. Përveç që […]

Shafrani i vertete mund te kushtoje mbi 10 mije dollare per kilogram!

Edhe në botën e shtrenjtë të erëzave, shafrani dallon. Dhe shafrani i vërtetë mund t’ju kushtojë mbi 10,000 dollarë për kilogram. E kërkuar pas mijëra vitesh si erëz, bojë dhe ilaç, duhen mbi 150 lule për të bërë vetëm 1 gram shafran. Pra, vetëm çfarë e bën këtë erëz kaq të shtrenjtë? Shafrani është stigma […]

Turqia fiton 1.44 miliarde dollare nga eksportet e lajthise ne 6 muaj

Turqia ka fituar 1,44 miliardë dollar duke eksportuar 220,724 ton lajthi nga shtatori i vitit të kaluar deri në shkurt të këtij viti. Eksportet e lajthisë ne Turqi u rritën me 32.1 për qind në bazë të sasisë dhe me 51.6 për qind në bazë të vlerës gjatë gjashtë muajve të parë të sezonit, i […]

Krimi Mjedisor: 85 mije dollare per 1 ha pyll te prere pa leje. Germimet, penalitet 600 dollare per meter kub

Çdo veprim që shkakton dëme mjedisore do të penalizohet me gjoba mjaft të rënda.  Përmes një vendimi që mban datën 13 shkurt, Këshilli i Ministrave ka miratuar listën e re të gjobave për shkeljet mjedisore, të cilat tashmë mund të shkojnë në qindra mijëra dollarë për shkelje të rënda.  Përmes vendimit, Qeveria vendos normat për […]

Industria e transportit detar propozon 5 miliard dollare fond hulumtues per uljen e emetimeve te karbonit

Shoqatat e transportit kanë propozuar krijimin e një fondi kërkimor me 5 miliardë dollarë të ngritur nga industria për të zhvilluar teknologji për të ndihmuar sektorin të përmbushë objektivat e Kombet e Bashkuara në shkurtimin e emetimeve tw karbonit. Flota globale e transportit, e cila përbën 2.2% të emetimeve të ‘CO2’ në botë, është nën […]

BB: Ne Shqiperi prodhimi, 30 mije dollare per punetor, potenciali 60 mije dollare. Duhen reforma!

Sipas Bankës Botërore, hendeku në prodhim ekonomik i Shqipërisë është mjaft i madh, gjë që ndikon edhe në nivelin e ulët të të ardhurave. Aktualisht, prodhimi ekonomik për punëtor në  vendin tonë vlerësohet në rreth 30 mijë dollarë. Po sa është potenciali i asaj që mund të prodhojë ekonomia ? Sipas institucionit me bazë në […]

Johnson & Johnson, 5 miliarde dollare demshperblim, mbi 14 mije padi per kancer

Kompania Johnson & Johnson ka paguar më shumë se 5 miliardë dollarë për të gjitha paditë e bëra nga përdoruesit e saj. Këta të fundit, të diagnostikuar me kancer, kanë hedhur Johnson & Johnson në gjyq, pas shumë vitesh përdorim të pudrës së kompanisë, pasi përmbajtja e saj ju ka rezultuar të jetë kancerogjene. Gjyqi […]

Industria vegane pritet te rritet ne 140 miliarde dollare, ne dekaden e ardhshme

Veganizmi njihet si refuzimi i çfarëdolloj produkti ushqimor shtazor, si  mishi, frutat e detit, apo vezët. Kjo filozofi, sipas Bloomberg është në rritje dhe ka prodhuar industrinë ‘burger’, e cila sjell burger-at me produkte alternative në vend të mishit. Sipas Bloomberg, shumë mishngrënës thonë se po provojnë të reduktojnë konsumimin e tyre, apo të biftekut, […]

SHBA – 500 milione dollare per pyjet tropikale te Amazones

Donatorët kryesorë, si Banka Botërore, Banka Ndëramerikane e Zhvillimit, vendosën të lëvrojnë rreth 500 milionë dollarë shtesë si ndihmë për mbrojtjen e pyjeve tropikale, përfshirë Amazonën. Ky njoftim u bë i njohur gjatë takimit të organizuar për Amazonën nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, në Nju-Jork, ku ishte i pranishëm Emmanuel Macron, iniciatori […]