Studimi i BE mbi ndotjen, Shqiperia me numrin me te larte te vdekjeve!

Në studimin e publikuar së fundmi nga Agjencia Evropiane e Mjedisit, Shqipëria renditet si vendi me numrin më të lartë të vdekjeve të shkaktuara nga ndotja e mjedisit. Përqindja e vdekjeve nga faktorët e mjedisit shkon nga 9% në vendet si Norvegjia dhe Islanda dhe arrin deri në 23% dhe 27% në Shqipëri dhe Bosnje […]

COVID-19: Pasojat mbi bujqesine ne Shqiperi!

Zonat rurale kanë qasje të vogël te programet për mbrojtje sociale për shkak të pronësisë mbi tokën, kur në të njëjtën kohë popullata karakterizohet me të ardhura të ulëta, të paqëndrueshme, kryesish punësim joformal. Një nga degët më të prekura të ekonomisë nga kriza ekonomike-shëndetësore e shkaktuar nga Covid-19 është bujqësia. Ndërprerja e zinxhirëve të […]

Vendimi per fermeret/ Do paguajne TVSH-ne mbi 10 milione leke xhiro

Nga 1 janari 2021 fermerët, në skemën e kompensimit, do paguajnë TVSh për qarkullim vjetor mbi 10 milionë lekë, nga 5 milionë lekë që ishte kufiri minimal deri tani. Vendimi është publikuar në fletoren zyrtare. Krahas rritjes së pragut të TVSH-së nga 2 në 10 milionë lekë për gjithë bizneset e vogla në vend, vendimi […]

Demet ne bujqesi/ Qeveria e Kosoves ndan mbi 1.8 milione euro per kompensimin e fermereve

Ndryshe nga çfare ndodh ne vendit tone ku ministria e bujqesise eshte e interesuar per imazhin mediatik dhe jo per zgjidhjen e problemeve qe kane fermeret shqiptare, Qeveria e Kosovës ka miratuar kërkesën e Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural që të ndajë ndihmen financiare me vlerë 1,867,107 euro. Kjo shumë do të shkojë […]

Respektimi i protokolleve te sigurise – AKU realizon mbi 650 kontrolle ne 24 ore

Trupat inspektuese të AKU-së kanë realizuar 655 inspektime gjatë 24 orëve të fundit në garantim të sigurisë ushqimore si dhe monitorime në kuadër të Taks Forcës Anti-Covid. Sipas njoftimit në këto monitorime kërkohet zbatimi nga çdo biznes me përpikëri i protokollit të sigurisë kundër përhapjes së Covid -19, këshillohet për mbajtjen e maskave, dorezave dhe […]

Bujqesia/ Mbi 2600 fermere u formalizuan ne 2019

Gjatë vitit 2019, 2623 fermerë u formalizuan duke u bërë kontribuues në skemën e sigurimeve shoqërore.  Sipas të dhënave zyrtare të Institutit të Sigurimeve Shoqërore, aktualisht në të gjithë vendin rezultojnë si të vetëpunësuar në bujqësi, të formalizuar, rreth 61.563 fermerë. Por megjithëse ka pasur progress gjatë vitit që lam në këtë drejtim, sërish mbetet […]

Mbi 60 mije breshka uji ne det – Pamje te rralla te krijesave prane brigjeve (VIDEO)

Studiuesit kanë arritur të kapin pamjet e bukura ajrore të mijëra breshkave të gjelbërta duke u mbledhur në buzë të Reef Barrierës së Madhe të Koraleve të Australisë gjatë sezonit të foleve. Shkencëtarët nga Departamenti i Mjedisit dhe Shkencës i Qeverisë së Queensland, (DES), kapën pamjet duke përdorur një dron të madh në një koral […]

Panele diellore per gjithe Kuten, EcoAlbania synon te ndal HEC-et mbi Vjose

Instalim i paneleve diellore për plotësimin e nevojave energjetike për të gjithë Kutën, si një formë për të ndalur ndërtimin e hidrocentraleve mbi lumin Vjosë. Ky është qëllimi i fushatës për mbledhjen e fondeve të nisur nga EcoAlbania dhe 2 organizata ndërkombëtare, që synon furnizimin e të gjithë fshatit me energji të prodhuar nga dielli. […]

Shqiperia drejt rritjes se turizmit europian te shpendeve – Mbi 150 mije specie te ndryshme ne 2020

Në 2016 kemi pasur më pak se 100 mijë specie të ndryshme, ndërsa sot në 2020 kemi mbi 150 mijë specie në të gjithë zonat e mbrojtura të Shqipërisë . Kështu deklaroi sot drejtori i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura Zamir Dedej, në një intervistë për ATSH-në në Ditën Ndërkombëtare të Biodiveristetit. “Ka një […]

Ngarkese bakteriale mbi normen e lejuar/ AKU bllokon mbi 150 kg kos dhe djathe ne Korçe si dhe asgjeson 4.5 ton produkte ne Tirane

Trupat inspektuese të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit gjatë 390 kontrolleve të kryera në 24 orët e fundit në të gjithë vendin, në garantim të sigurisë ushqimore dhe monitorime në kuadër të Task-Forcës kundër përhapjes së COVID-19 kanë njoftuar se në Korçë janë bllokuar 100 kg “kos” dhe 50 kg “djathë kaçkavall” në një stabiliment “përpunim […]