Ndikimi i pandemise ne bujqesi/ Studimi: 22 mln euro humbje nga rrushi

Specialisti i Bujqesise Ilir Pilku sapo ka perfunduar nje studim per impaktin e Covid-19 tek rrushi i tavolines dhe humbja nga mungesa e shitjes eshte 22 mln/euro. Sezoni i vjeljes se rrushit te tavolines ne normalitet mbyllet nga data 5-10 Gusht. Aktualisht ne vreshta 20% e prodhimit te ketij viti eshte akoma ne dege. Çmimi […]

Studimi i BE mbi ndotjen, Shqiperia me numrin me te larte te vdekjeve!

Në studimin e publikuar së fundmi nga Agjencia Evropiane e Mjedisit, Shqipëria renditet si vendi me numrin më të lartë të vdekjeve të shkaktuara nga ndotja e mjedisit. Përqindja e vdekjeve nga faktorët e mjedisit shkon nga 9% në vendet si Norvegjia dhe Islanda dhe arrin deri në 23% dhe 27% në Shqipëri dhe Bosnje […]

Studimi: Covid-19 mbijeton 3 jave tek peshku dhe mishi i ngrire

Studimet dhe teoritë dhe rreth Covid-19 kanë qenë të shumta që nga nisja e pandemisë së coronavirusit e deri më sot. Një studim i ri në Singapor ka dalë me përfundimin se virusi mund të mbijetojë deri në 3 javë edhe tek mishi dhe peshku i ngrirë. Disa pjesë salmoni dhe disa pjesë të mishit […]

Studimi: Femijet, transmetuesit me te medhenj te Covid-19

Nje studim interesant eshte botuar ditet e fundit, ne nje kohe kur vjeshta me virozat dhe fillimin e ciklit shkollor dhe parashkollor eshte 1 muaj larg!! Studiuesit thone qe femijet e vegjel jane transmetues te COVID 19! Shkalla e materialit gjenetik të koronavirusit të zbuluar në hundët e fëmijëve nën pesë vjeç është 10 deri […]

Studimi i EFSA/ Ndikimi i pesticideve ne vdekshmerine e bleteve

EFSA ka përfunduar një analizë gjithëpërfshirëse të provave shkencore mbi vdekshmërinë e bletëve, si pjesë e shqyrtimit të udhëzimeve për vlerësimin e rreziqeve të bletëve nga pesticidet. Raporti i botuar është i bazuar në mbledhjen sistematike të provave mbi shkallën e vdekshmërisë dhe përfshin tre grupet e bletëve, bletët e mjaltit, bletët gunga dhe bletët […]

Studimi/ Cilat maska ​​jane me te mira per t’u perdorur gjate sezonit te nxehte veror?

Maska të detyrueshme pavarësisht nxehtësisë? Është më mirë të mbani ato kirurgjikale në vend të modeleve N95 ose Ffp2. Për ta sugjeruar këtë është specialisti i sëmundjeve infektive dhe drejtori i klinikës së sëmundjeve infektive të Policlinico San Martino në Genova të Italisë, Matteo Bassetti, duke iu referuar rezultateve të një studimi të universiteteve të […]

Studimi/ Poli i Jugut po ngrohet tre here me shpejt se pjesa tjeter e Tokes!

Poli i Jugut është ngrohur më shumë se tre herë mesataren globale gjatë 30 viteve të fundit, sipas një studim i ri. Kjo mund të ketë pasoja të mëdha për shkrirjen e pllakave të akullit të Antarktikut, jetën detare në rajon dhe ngritjen e niveleve globale të detit. Studimi, i botuar në revistën Nature Weather […]

Studimi: 41 % e Italianeve i blejne produktet agroushqimore direkt tek prodhuesit

Blerja e produkteve agro-ushqimore per italianët po behet gjithnjë e më shumë me zero kilometër duke i kushtuar shumë vëmendje produkteve te fresketa, qëndrueshmërise se prodhimit dhe përdorimit te aplikacioneve per blerje ne internet po rritet gjithnje e me shume. Përsosmëria e territorit është gjithnjë e më e pranishme në zakonet e konsumatorëve italiane, deri […]

Studimi i Specialistit Pilku/ “Impakti i Covid-19 ne Agrobiznes”

Specialisti i Bujqesise dhe i Agrobiznesit Ilir Pilku ka kryer nje studim mbi impaktin e pandemise ne sektorin e Agrobiznesit. Studimi ne fjale eshte botuar pak dite me pare dhe permban te dhena statistikore te eksportit dhe importit te produkteve bujqesore gjate periudhes se izolimit duke i bere nje analize te detajuar dhe profesionale. Përhapja […]

Studimi/ Bletet afrikane kane kimi te ndryshme nga ato evropiane

Bletët afrikane, zakonisht të njohur si «bletë vrasëse», janë shumë më agresive sesa bletët evropiane. Tani studiuesit kanë ekzaminuar ndryshimet e neuropeptidit që ndodhin në trurin e bletëve afrikane gjatë sjelljes agresive. Hulumtuesit, të cilët raportuan gjetjet e tyre në Journal of Proteome Research, treguan gjithashtu se ata mund të kthejnë bletët e buta në […]