Reklame:

Studimi: Plehrat kimike nje kercenim per klimen

Një studim i botuar në Nature thotë se përdorimi i tyre në rritje ka rritur përqendrimin atmosferik të oksidit të azotit, gazit të tretë serë pas dioksidit të karbonit dhe metanit.

Në dekadat e fundit, emetimet e oksidit të azotit, një gaz serrë i fuqishëm i shkaktuar kryesisht nga përdorimi i plehrave në bujqësi, janë rritur me një shpejtësi të shpejtë me rrezikun e kompromentimit të objektivave klimaterikë të Marrëveshjes së Parisit. Kjo demonstrohet nga një studim i botuar në Nature, i koordinuar nga Universiteti Auburn (Alabama, SHBA), nën kujdesin e Projektit Global të Karbonit dhe Nismës Ndërkombëtare të Azotit, i cili përfshiu shkencëtarë nga 14 vende dhe 48 institute kërkimore, përfshirë Instituti i Shkencave Detare i Këshillit Kombëtar të Kërkimeve (Cnr-Ismar).

Përdorimi në rritje i plehrave azotikë në bujqësi ka shkaktuar, në dekadat e fundit, një rritje në përqendrimin atmosferik të oksidit të azotit (N2O), gazit të tretë më të rëndësishëm me efekt të serës me afat të gjatë pas dioksidit të karbonit (CO2) dhe metanit ( CH4), e cila kontribuon në zvogëlimin e ozonit stratosferik – shpjegon CNR në një shënim – Nëse trendi do të vazhdonte me ritme kaq të shpejta, rritja e temperaturës mesatare globale mund të kalonte përtej pragut 2 ° C të vendosur nga Marrëveshjet e Paris 2015.

“Oksidi i azotit është një gaz i rëndësishëm serrë dhe prania e tij në atmosferë, ku mund të qëndrojë mbi 100 vjet pa degraduar, kontribuon 7% në ngrohjen globale të shkaktuar nga njerëzit”, shpjegon Angela Landolfi, studiuese e CNR- Ismar dhe bashkëautor i hulumtimit,qëllimi i të cilave ishte që të përcaktojë plotësisht dhe gjithëpërfshirës sasinë e të gjitha burimeve natyrore dhe artificiale të N2O në një shkallë planetare.

“Studimi ynë zbuloi se oksidi i azotit është rritur 20% nga nivelet para-industriale gjatë dekadave të fundit. Arsyeja kryesore e rritjes është përdorimi në rritje i plehrave azotikë në prodhimin e ushqimit në të gjithë botën,” shton ai. Kontributi i studiuesit Cnr-Ismar, specialist në modelimin numerik të cikleve biogeokimike, ishte të siguronte vlerësime mbi burimet e oksidit të azotit të lëshuar nga oqeani për studimin aktual.

“Deri më tani, emetimet e N2O nga oqeani kanë përfaqësuar një pasiguri të madhe – vazhdon Landolfi – Me ndihmën e një modeli të ri të sistemit global të tokës (ESM), në përdorim në Institutin tonë, ne kemi qenë në gjendje të vlerësojmë më mirë emetimet nga oqeani, duke identifikuar me saktësi më të madhe faktorët që ndikojnë në prodhimin dhe emetimet e tyre “. “Të dhënat treguan se drejtuesi kryesor i rritjes së N2O atmosferike vjen nga bujqësia dhe ne vlerësojmë se do të rritet më tej për shkak të kërkesës në rritje për ushqim të kafshëve dhe ushqimit”, thotë Hanqin Tian i Universitetit Amerikan të Auburn, drejtori i Qendra ndërkombëtare për kërkimin e ndryshimit të klimës dhe nënshkruesi i parë i studimit.