Reklame:

“Shqiperia nuk monitoron dot mjedisin”/ Ka abuzime me shkarkimet, duhet institucion kontrolli per subjektet

Shqipëria nuk ka  kapacitete monitoruese për mjedisin. Ky është ngritur si shqetësim  gjatë  diskutimit të projektligjit “Për ndryshimet klimatike”  në komisionin e  Veprimtarisë Prodhuese, Tregtisë dhe Mjedisin . Pjesë e diskutimit ishin dhe përfaqësues të shoqërisë civile të cilët kërkuan që  në lejet mjedisore të vendoset kusht  për subjektet  përdorimi i teknologjive të reja,  për të eliminuar  sa më shumë  shkarkimet në mjedis. Ky propozim është kundërshtuar nga përfaqësues të ministrisë si një kosto e shtuar për subjektet

“Gjykojmë se të paktën në pikën e nenit 11 të mund të theksohet se kompanitë duhet të forcojnë Teknologjitë më të Mirë të Mundshme që garantojnë shkarkime të ulëta. Pra që në lejen mjedisore të ketë një lloj pozicionimi të tillë për lejen e mjedisit.” – u shpreh Mihallaq Qirjo, përfaqësues i Shoqërisë Civile. 

“Mendoj se do të kishte një kosto shumë të madhe nëse ne nëpërmjet këtij ligji i detyrojmë subjektet të ndryshojnë teknologjitë e tyre, drejt një teknologjie me karbon të ulët.” – u shpreh Eneida Rabdishta, përfaqësuese e Ministrisë së Mjedisit. 

Deputeti i PS, Besnik Baraj kërkoi  të ngrihet  një  institucioni i posaçëm  që të mbuloj procesin e monitorimit të subjekteve  duke mos i lënë në  vetmonitorim, ku abuzimet  janë të pashmangshme.

“Po qe se ne nuk vlerësojmë çdo subjekt në veçanti, por do tja lëmë vetë në dorë subjekteve se do t’i bëjë vetë monitorimet, ku mund të shkojë në një laborator privat ku shumica prej tyre janë fiktivë dhe do të marrin ca rezultate që kush do t’i kontrollojë. Pra, për mua është një detyrë imperative që të kemi një institucion të fuqishëm.”

Projektligji  “Për ndryshimet klimatike” parashikon që përmes politikave të përmirësoj klimën dhe të ul çlirimin e gazit me efekt serre deri ne 11%,  masë e cila është vlerësuar si e kenaqshme  nga  të pranishmit në komision  nisur nga niveli i ndotjes që shkakton  vendi ynë. (SCAN)