Korrupsioni i AZHBR/ BE pezullon 112 mln euro per bujqesine shqiptare!

Komisioni Europian ka vendosur të ndërpresë përkohësisht rimbursimet ndaj qeverisë shqiptare për financimet e projekteve në bujqësi të realizuara në kuadër të Programit IPARD II për mbështetjen e bujqësisë dhe zhvillimit rural. Vendimi është marrë “bazuar në informacionin fillestar të dhënë nga Zyra Evropiane Kundër Mashtrimit [OLAF], pas një hetimi mbi akuzat për korrupsion në […]

Axhenda e BE-se per “Bujqesine e Gjelber”

Nga Specialisti i Bujqesise Ilir Pilku I dini objektivat e axhendes se BE-se mbi “Bujqesine e Gjelber”, pjese e reformes se CAP (Politikat e Perbashketa Europiane) 2023-2027? Objektivat bujqësore të Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane do të arrihen deri në vitin 2030 sipas BE-së mbi strategjitë nga “ferma në tavoline” dhe biodiversiteti jane: – Të paktën […]

Skema e naftes per bujqesine, ja sa do te perfitojne fermeret!

Skema e shpërndarjes të naftës për fermerët për 2021 parashikon dhënien e saj me çmim 63,8 lekë/l (e zhveshur nga 4 taksa) për 56% të sasisë të totalit të sasisë që përdoret nga fermerët për çdo hektar të mbjella e ndarë në 3 kategori kulturash bujqësore. Nafta do të shpërndahet nëpërmjet kartave individuale të fermerëve […]

COVID-19: Pasojat mbi bujqesine ne Shqiperi!

Zonat rurale kanë qasje të vogël te programet për mbrojtje sociale për shkak të pronësisë mbi tokën, kur në të njëjtën kohë popullata karakterizohet me të ardhura të ulëta, të paqëndrueshme, kryesish punësim joformal. Një nga degët më të prekura të ekonomisë nga kriza ekonomike-shëndetësore e shkaktuar nga Covid-19 është bujqësia. Ndërprerja e zinxhirëve të […]

Financimet e BE-se forcojne bujqesine shqiptare

Ambasadori i BE-së Luigi Soreca, së bashku me Kryeministrin Edi Rama, vizituan dy përfitues të Programit IPARD në rrethin e Lushnjës. Falë një kontributi të BE-së prej 190.000 eurosh, Nedrete Arapi do të ndërtojë një magazinë të re për kompaninë e saj që plotëson standardet e BE-së, me qëllim mbledhjen, zgjedhjen, kalibrimin, paketimin dhe tregtimin e […]

Subvencionet per Bujqesine/ AZHBR hap ne 29 maj aplikimet per fermeret

Agjencia për Zhvillim Bujqësor dhe Rural do të hapë thirrjen nga data 29 maj deri në datën 19 qershor, për aplikime në Skemën Kombëtare 2020, nëpërmjet së cilës do të mbështetet edhe sektori i blegtorisë. AZHBR ka financuar nga fondi i Skemave Kombëtare ndër vite 31 100 projekte për tufa të matrikulluara, me një total […]

Emigranteve te jashteligjshem u kerkohet te shpetojne bujqesine italiane

Me ekonominë e rënduar nga pandemia e koronavirusit, Italia po i drejtohet një shpëtimtari të pagjasë për të shpëtuar të korrat e ushqimit të freskët: emigrantëve të jashtëligjshëm. Pavarësisht rritjes së ndjenjave antiemigruese në vitet e fundit, ministrja e Bujqësisë, Teresa Bellanova, udhëhoqi me sukses një plan që ka shkaktuar mjaft polemika: dhënien e lejeve […]

Mbeshtetja per bujqesine, rimbursohet TVSH-ja per fermeret qe rinovojne plastmasin e serrave

Në skemën kombëtare të këtij viti një nga masat mbështetëse për fermerët është edhe zëvendësimi i plastmasit në serra dhe tunele plastike. Plastmasi, që përdorin fermerët për prodhimin në mjedise të mbrojtura, si serra apo tunele plastike, aktualisht nuk është i përjashtuar nga TVSH-ja që aplikohet për inputet bujqësore. “Çdo fermer që do të ndryshojë […]

Pakete ne ndihme te bujqesise? Çuçi: Nuk ka arsye, Covid-19 nuk e ka destabilizuar bujqesine

Bledi Çuçi, ministër i Bujqësisë, në një emision televiziv ka deklaruar se “bujqësia ka qenë i vetmi sektor që nuk ka pushuar asnjë sekond së punuari gjatë pandemisë” dhe, sipas tij, “nuk është cenuar as prodhimi dhe as qarkullimi i mallrave”. “Po kështu, morëm masa që të mos pezullohej asnjë ditë edhe eksporti i produkteve […]

Subvencionet per bujqesine/ 70% e fondeve do te shkojne per blegtorine, aplikimet nisin brenda nje muaji

Fermerët do të nisin aplikimet brenda një muaji për të përfituar nga fondet që jep buxheti i shtetit si mbështetje për sektorin bujqësor përmes Skemës Kombëtare. Teksa ishte në Balldren të Lezhës, ku vizitoi një nga komplekset më të mëdha blegtorale në rajon që mbarështon rreth 400 lopë të racës brun-alpine, ministri i Bujqësisë dhe […]