Informaliteti i bujqesise rurale

Një supermarket synon t’i bëjë fermerët rumunë që të paguajnë taksat. Por deri më tani ka rezultuar i pasuksesshëm Supermarketi i ri i Rumanisë në pronësi të shtetit, “Unirea Agro-Food Trade House”, duket si një nyje e të kaluarës komuniste. Dy dyqanet e para, të cilat u hapën në tetor, nuk është se ofrojnë produkte […]

E ardhmja e bujqesise / Njihuni me fermen, e cila po rrit produkte ushqimore thelle nen male

Mund të duket si një vend nuk ka gjasa të rritet një frut, por thellë nën një mal të Koresë së Jugut, një fermë e teknologjisë së lartë është ndërtuar brenda një tuneli të braktisur. Dikur një autostradë funksionuese në provincën e Chungcheong të Veriut, kurba e mprehtë e tunelit u vlerësua e rrezikshme, kështu […]

Lushnje: “Sindikata e Fermereve te Bashkuar”, krijohet shpresa e bujqesise Shqiptare!

Nje moment historik per te ardhmen e bujqesise shqiptare eshte shenuar diten e djeshme me 19 nentor ne Qendren Kulturore “Vaçe Zela” ne Lushnje. Fermere te ardhur nga nje pjese e mire e shqiperise u mblodhen ne asamblene e pare te “Sindikates se Fermereve te Bashkuar” per te zgjedhur drejtuesit e kesaj sindikate. Pas problemeve […]

Statistikat e bujqesise dhe blegtorise

Statistikat e prodhimeve bujqësore tregojnë tendencat si brenda sektorit të prodhimit agrar dhe blegtoral ashtu edhe raportet ndërmjet tyre. Ajo që bie në sy është orientimi gjithnjë e më i madh i prodhimit të madh bujqësor nga tregu. Por shifrat tregojnë se ende jemi në nivele modeste prodhimi dhe eksportesh në raport me mundësitë që […]

Fermeret nuk ndalen, perseri ne proteste – Thirrje per zgjidhjen e problemeve te bujqesise

Te gjithe fermeret po hedhin prodhimet e tyre, po hedhin djersen e tyre ne kanal si pasoje e mungeses se tregut. Eduart Sharka anetar i kryesise se shoqates “Fermerët e Myzeqese” i ben thirrje te gjithe fermereve te bashkohen diten e hene ne protesten sensibilizuese e cila do te zhvillohet ne Lushnje. Edhe pse pak […]

“Elian – Export” nis investimin e ri ne ndihme te bujqesise

“Elian-Export” person fizik grumbullues- eksportues ne bujqesi ka nisur ndertimin e nje kapanoni me sip 1600 m2 mbrapa Billa tek Rrethrrotullimi i Savres. Nga kjo siperfaqe 120 m2 x 2 kate jane zyra ne hyrje te objektit. Elian ka 15 vjet qe operon ne tregun e grumbullim-eksportimit te produkteve bujqesore. Nedrete Arapi rrjedh nga fisi […]

Ministria e Bujqesise, thirrje per fermeret e vegjel

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural ne Kosove, sot hap periudhën për aplikim në “Programin për Integrimin Social – Ekonomik të Fermave të Vogla në Komunitet”. Përmes këtij programi MBPZhR-ja synon përmirësimin e kushteve socio-ekonomike të fermerëve në zonat rurale, krijimin e vendeve të punës, si dhe rritjen e të ardhurave duke integruar fermerët […]

Propozimi i ministrit të Bujqesise per kryebashkiakët e rinj: Zgjidhni nje zevendes te posaçem per bujqesine dhe zhvillimin rural

Lushnja, Divjaka, Roskoveci dhe Konispoli janë përzgjedhur si 4 Bashki pilot për zbatimin e projektit “Asistencë Teknike për Përmirësimin e Performancës, Monitorimit dhe Vlerësimit të Ujitjes në Nivel Bashkiak, projekt ky i financuar nga Banka Botërore në kuadër të projektit të madh për Burimet Ujore dhe Ujitjen që po realizohet në Shqipëri. Referuar njoftimit zyrtar […]

Grantet e Ministrise se Bujqesise po gjenerojne vende te reja pune

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural ne Kosove,  përmes investimeve me grante investive po arrin që të rrisë kapacitetet prodhuese dhe përpunuese në agrobizneset vendore, si dhe po krijon vende të reja të punës. Kështu është shprehur Sekretari i MBPZHR-së, Kapllan Halimi, në ceremoninë zyrtare të nënshkrimit të granteve investive me disa përfitues për […]

Krutja e Lushnjes, fshati i tradites se bujqesise

Fshatin Krutje i Lushnjes eshte pjese e investimeve te qeverise shqiptare me  programin “100 fshatrat e Shqipërisë”. Ky program synon të koordinojë ndërhyrjet në hapësirën rurale me një qasje ndërsektoriale, duke alternuar investimet publike me donatorët dhe investimet private. Gjithçka ka ndryshuar këtu sa i takon përmirësimit të traditës bujqësore, ku karakteri kooperativës u krijua […]