Axhenda e BE-se per “Bujqesine e Gjelber”

Nga Specialisti i Bujqesise Ilir Pilku I dini objektivat e axhendes se BE-se mbi “Bujqesine e Gjelber”, pjese e reformes se CAP (Politikat e Perbashketa Europiane) 2023-2027? Objektivat bujqësore të Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane do të arrihen deri në vitin 2030 sipas BE-së mbi strategjitë nga “ferma në tavoline” dhe biodiversiteti jane: – Të paktën […]

Fondet e BE-se/ Ja pse Komisioni deshiron te investoje me shume ne zhvillimin rural

Ata që janë të njohur me politikat bujqësore evropiane janë të vetëdijshëm që alokimi i fondeve ndërmjet shtyllave të para dhe të dyta nuk është një çështje për tu anashkaluar. Një pjesë përgjithësisht më e madhe e burimeve shkon drejtpërdrejt në të ardhurat e fermerëve. Tjetri, me pak fjalë, shërben për promovimin e projekteve të modernizimit bujqësor […]

Financimet e BE-se forcojne bujqesine shqiptare

Ambasadori i BE-së Luigi Soreca, së bashku me Kryeministrin Edi Rama, vizituan dy përfitues të Programit IPARD në rrethin e Lushnjës. Falë një kontributi të BE-së prej 190.000 eurosh, Nedrete Arapi do të ndërtojë një magazinë të re për kompaninë e saj që plotëson standardet e BE-së, me qëllim mbledhjen, zgjedhjen, kalibrimin, paketimin dhe tregtimin e […]

Coronavirus, fermeret kerkojne ndihme te BE-se per “garantimin e furnizimeve ushqimore”

Përfaqësuesit e sektorit bujqësor ne BE ngriten alarmin për mbylljen e tregjeve dhe furnizimin e mallrave. Me një letër drejtuar Komisionit, theksohen “pasojat dramatike” për punën në fshat. Organizmi fermerëve Copa-Cogeca ka njoftuar se i ka dërguar  Komisionit Evropian një letër duke kërkuar për institucionet e Brukselit për të siguruar funksionimin e duhur të prodhimit […]

Prodhuesit e mjaltit te BE-se kerkojne etiketim te vendit te origjines

Bashkimi Evropian edhe per mjaltin duhet të prezantojë një sistem të detyrueshëm etiketimi që tregon vendin e origjinës, dhe jo vetëm nëse produkti vjen nga BE ose jo. Eshtë një nga kërkesat e përfshira të planit të veprimit të emergjencës të kërkuar nga Organizatat Bashkëpunuese dhe Bujqësore të BE-së (Copa dhe Cogeca) “për të lejuar […]

Origjina e produkteve ushqimore, Italia dhe Franca i kerkojne BE-se me shume qartesi!

Më 1 Prill 2020, rregullorja e BE-së mbi treguesin e origjinës së përbërësit parësor në ushqim do të hyjë në fuqi. Në thelb, kompanive do t’u kërkohet të vendosin një etiketë që deklaron vendin e prodhimit të përbërësit kryesor të produktit ushqimor që i shitet konsumatorit. Por për një numër vendesh anëtare, rregullat e reja […]

Fondet e BE-se ne bujqesi, si te aplikoni per thirrjet e IPARD

Kur mbetet më pak se një muaj kohë për përfitimin nga Thirrja e Dytë IPARD në fushën e bujqësisë, Agjencia për Zhvillim Bujqësor dhe Rural fton të gjithë fermerët që të përfitojnë dhe shpall disa mekanizma lehtësues. Këshilli i Agrobiznesit Shqiptar rithekson problematikat si disbursimi me vonesë i fondeve për vitin 2018, mungesa e certifikimit […]

2.500 shkencetare i kerkojne BE-se te ndermarre nje reforme gjitheperfshirese per bujqesine

Më shumë se 2.500 shkencëtarë në të gjithë BE kanë bashkuar forcat dhe i janë drejtuar parlamentit të BE-së në një letër duke u kërkuar atyre “të veprojnë në shkencë dhe të ndërmarrin një reformë gjithëpërfshirëse të Politikës së Përbashkët Bujqësore të BE (CAP) pa vonesë.” Letra, dërguar Komitetit të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural (AGRI) dhe Komitetit […]

Kripa e jodizuar sipas standardeve te BE-se, detyrim ligjor

Autoritetet shqiptare nuk do të lejojnë që në treg të shitet kripë e pajodizuar sipas standardeve të Bashkimit Europian. Ekspertja e Institutit të Shëndetit Publik, Enkelejda Kadiu foli në një intervistë për ATSH-në, mbi rëndësinë e këtij ligji dhe problemet që sjell në shëndet mungesa e jodit. “Vendi ynë është një vend me pamjaftueshëm jodike […]

“Xylella fastidiosa”, Italia e denuar te vuaj nga mos zbatimi i masave te BE-se

Gjykata Evropiane e Drejtësisë ka konstatuar përgjegjësitë e rënda të administratave kompetente për mos zbatimin e të gjitha masave të parashikuara nga BE për të parandaluar përhapjen e Xylella fastidiosa , bakterit përgjegjës për vdekjen e ullinjve në Puglia. Mos zbaimi i ketyre masava ka shkaktuar dëme serioze, të cilat duhet të kompensohen, dhe pasoja të cilat, sipas […]