Kultivimi i grurit – Keshillat e specialisteve per fermeret

Ne parcelat qe jane planifikuar per mbjelljen e grurit duhet te filloje pregatitja e tokes qe ne ditet e para te muajit Tetor. Duhet ber kujdes nga fermeret qe te mos mbjellin Grure mbas Grurit. Blerja e fares eshte nje pune qe duhet te kete perparsi pasi çfar te mbjellim do te korrim. Per faren […]

Kultivimi i Mashurkes – Keshilla profesionale per fermeret

Mashurka (Phaseolus vulgaris L. ) është i të njëjtit lloj me fasulen, por ndryshimet janë në dy drejtime të seleksionimit: kokrrat e pjekura botanike në fasule dhe bishtajoret e pjekura teknologjikisht në fasulet mashurkat. Mashurka e ka origjinë nga Amerika e Jugut, prej nga spanjollët e kanë transportuar atë në të gjithë Evropën. Mashurka është […]

Qeveria e Kosoves dyfishon subvencionet per fermeret!

Qeveria e Kosovës në mbledhjen e fundit të saj ka miratuar vendimin për dyfishimin e subvencioneve për bujqit. Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Besian Mustafa në prezantimin e këtij propozimi ka the se, ky sektor gjatë periudhës së pandemisë COVID-19 është ballafaquar me shumë sfida. Ai shtoi se në kuadër të Planit për […]

Bresheri shkaterron mollet ne Devoll, fermeret te deshperuar: Na iku mundi i nje viti

Me lot në sy fermerët e Devollit tregojnë pasojat që la breshëri i ditës së djeshme. Hektarë të tërë me mollë e pemë janë shkatërruar duke çuar dëm mundin e tyre por edhe shpenzimet e bëra në tokat bujqësore. Një nga zonat më prodhuese në vend, ajo e Devollit është goditur rëndë nga reshjet e […]

OKB: Pandemia ndikoi negativisht ne bujqesine shqiptare, por qeveria nuk i ndihmoi fermeret

Pandemia Covid -19 dhe masat kufizuese në lëvizje për frenimin e saj në tremujorin e dytë e kanë ndikuar negativisht sektorin bujqësor, por megjithëkëtë bujqësia ka qenë e përjashtuar nga paketat shtetërorë të ndihmës. Organizata e Kombeve të Bashkuara analizoi efektet e pandemisë në bujqësi ku gjeti se, sektori ishte ballafaquar me mungesë të fuqisë […]

Vendimi per fermeret/ Do paguajne TVSH-ne mbi 10 milione leke xhiro

Nga 1 janari 2021 fermerët, në skemën e kompensimit, do paguajnë TVSh për qarkullim vjetor mbi 10 milionë lekë, nga 5 milionë lekë që ishte kufiri minimal deri tani. Vendimi është publikuar në fletoren zyrtare. Krahas rritjes së pragut të TVSH-së nga 2 në 10 milionë lekë për gjithë bizneset e vogla në vend, vendimi […]

BE aprovon 1.2 miliarde euro ndihme per fermeret italiane

Komisioni Evropian ka aprovuar 1.2 miliardë euro shtetin Italian për të mbështetur ndërmarrjet aktive në sektorët e bujqësisë, pylltarisë, peshkimit, akuakultures dhe sektorë të tjerë të prekur nga epidemia e koronavirusit. Skema e ndihmës u aprovua në kornizën e përkohshme të ndihmës shtetërore . Mbështetja do të sigurohet përmes granteve të drejtpërdrejta, paradhënieve të rimbursimeve, lehtesira fiskale per pagesat […]

Fermeret, te paorientuar. Mungesa e strategjise ne bujqesi po deshton investimet ne te mbjella

Mungesa e një strategjie apo programi konkret për bujqësinë bën që bujqit e vegjël dhe ata të mesëm të priren për të mbjellë kultura bujqësore të cilat nuk garantojnë vazhdimësi të investimit. Shembulli për këtë situatë janë banorë të zonës së Sotirës, në Gramsh. Një vit më parë, këta banorë mbollën bimën e livandos, e […]

Basha ne Devoll per programin ekonomik: Premton 100 mln euro subvencione per fermeret!

Subvencionimi i fermereve eshte kthyer ne nje debat te gjere dhe çdo dite e me shume po kthehet ne nje kauze per opoziten dhe kryetarin e saj Lulzim Basha. Nga Progri i Devollit z. Basha deklaroi 100 mil euro subvencionim per bujqesine e harruar. Po keshtu z. Basha premtoi edhe garanci per shitje te prodhimeve […]