Prodhimi i grurit ne BE, pritet rritje kete vit!

Të korrat e grurit në BE po nisin pranverën në gjendje të mirë dhe rendimenti duhet të rimëkëmbet në vitin 2021, sipas shërbimit të monitorimit të të korrave në BE. Në projeksionin e parë për vitin 2021, shërbimi MARS vlerësoi se mesatarja e rendimentit të grurit të butë pritet në 5.89 ton për hektar, në […]

Specialisti Pilku keshillon fermeret: Mos perdorni preparate te grupit “dithiocarbamates” – Nuk lejohen ne BE, demton eksportet

Monitorimi i produkteve bujqesore Made in Albania ka nje rritje nga strukturat pergjegjese te BE-se por edhe nga konsumatoret e tjere jashte tregut Europian. Nisur nga ky shqetesim specialisti i bujqesise Ilir Pilku terheq vemendjen e fermereve duke i keshilluar te jene te kujdesshem. KESHILLIM BUJQESOR.  Per te gjithe fermeret e serrave, ju lutemi mos […]

Raporti alarmues i BE: Bota perjetoi nentorin e saj me te nxehte te regjistruar ndonjehere

Bota sapo përjetoi nëntorin e saj më të nxehtë të regjistruar ndërsa Europa pati vjeshtën e saj më të ngrohtë, sipas një raporti alarmues nga Shërbimi i Ndryshimit të Klimës Copernicus të Bashkimit Europian. Temperaturat ishin teje të larta në rajone të gjera në të gjithë Europën Veriore, Siberinë dhe Oqeanin Arktik, ku akulli i […]

BE aprovon 1.2 miliarde euro ndihme per fermeret italiane

Komisioni Evropian ka aprovuar 1.2 miliardë euro shtetin Italian për të mbështetur ndërmarrjet aktive në sektorët e bujqësisë, pylltarisë, peshkimit, akuakultures dhe sektorë të tjerë të prekur nga epidemia e koronavirusit. Skema e ndihmës u aprovua në kornizën e përkohshme të ndihmës shtetërore . Mbështetja do të sigurohet përmes granteve të drejtpërdrejta, paradhënieve të rimbursimeve, lehtesira fiskale per pagesat […]

BE/ Pandemia po rrezikon nje rol te rendesishem te bleteve, “Pllenimin”

Bllokimi dhe mbyllja e kufijve të vendosur nga shtete të ndryshme të botës për të ndaluar pandeminë e koronavirusit po kërcënon prodhimin e mjaltit, dhe rrjedhimisht edhe bimesine që varet nga pjalmimi i bleteve. Siç thekson Financial Times , fermerët në të gjithë botën që kultivojne frutat, perimet dhe arroret, mbështeten te bletët për të polenizuar […]

Koronavirus, BE krijon ‘korsi jeshile’ – Kamionet me ushqime jo me shume se 15 minuta ne pikat kufitare

Komisioni ka nisur udhëzime te reja për të lejuar që transporti i mallrave të vazhdojë në tregun e vetëm evropian përkundër kufizimeve kufitare për Covid-19. Pavaresisht kufizimeve kufitare dhe kontrolleve shëndetësore, per tregtaret evropian koha e pritjes për ata që transportojnë mallra ushqimor, nuk duhet të kalojë 15 minuta. Keto jane udhëzimet e lëshuara nga […]

Siguria e ushqimit, alarmi ne paketim: “Vetem 5 nga 17 me te perdorurat lejohen nga BE”

Studimi i nënshkruar nga 33 shkencëtarë të njohur ndërkombëtarisht nxjerr në pah rreziqet që lidhen me kontaktin midis kimikateve dhe ushqimit. Dokumenti i paraqitur sot bazohet në 1,200 studime të rishikuara nga bashkëmoshatarët , nga të cilët lind nevoja për të specifikuar më mirë kornizën rregullatore, në mënyrë që të mbrohet shëndeti publik dhe të […]

Greqia nuk ka mbrojtur ujerat e saj nga nitratet e bujqesise, BE gjobe prej 3.5 milion euro!

Greqia nuk mbron si duhet lumenjtë dhe akuiferët nga ndotja si pasoje e produkteve bujqësore, dhe për këtë arsye u urdhërua të paguj një shumë të madhe prej 3.5 milion eurosh . Vendimi i Gjykatës së Drejtësisë të BE vjen pas një mosmarrëveshje të gjatë ligjore. Për herë të parë në 2015 greqia nuk kishte arritur të […]

DW: Mire mbeç BE! Migracioni ne Europen Lindore nderron kahun

Dikur nuk ndalej vala e punëtorëve migrantë nga vendet lindore të BE, tani për herë të parë shënohet kthesa e vërtetë: Në Poloni po kthehen më shumë qytetarë në vendlindje, se sa po largohen prej vendit. Më shumë se 15 vite kanë kaluar pas raundit të parë të madh të zgjerimit të Bashkimit Europian me […]

30% e tokes se kultivuar ne BE do te jete organike

Ky është objektivi në një draft të strategjisë për bujqësinë evropiane që do të paraqitet në mars. Priten 20 miliardë euro shtesë në vit për veprimet e restaurimit të ekosistemit dhe uljen me rreth 50% të perdorimit te pesticideve. Revolucioni ekologjik i nisur nga Marrëveshja e Gjelbër e Komisionit Evropian do të shqetësojë gjithashtu sektorin […]