BE ndalon perdorimin e produkteve plastike nje perdorimshe!

Në Bashkimin Europian (BE) ka hyrë në fuqi ligji që ndalon përdorimin e produkteve njëpërdorimëshe të tilla si pjata, gota plastike etj. Komisioni Europian njofton se që nga 3 korriku në tregun e BE-së nuk do të mund të hyjnë produktet plastike të tilla si pjata, pirunë, thika, gota, pastrues për veshët dhe pipeta të […]

Islande/ COVID-19 ”ndalon” edhe gjuetine e balenave!

Gjuetia e balenave në Islandë është anuluar këtë verë për shkak të shqetësimeve lidhur me koronavirusin, njoftoi rrjeti mediatik islandez, RUV. Kompania për gjuetinë e balenave ”Hvalur”, që është e vetmja kompani që gjuan balena për eksport në Japoni, nuk do të gjuajë balena apo të përpunojë mish balene në Islandë këtë verë, për të […]

BE ndalon nje tjeter pesticid – “Vret bletet”

Brukseli ka ndaluar Neonicotinoid Thiacloprid, një insekticid i konsideruar i rrezikshëm si nga pikëpamja mjedisore ashtu edhe nga shëndeti publik. Komisioni Evropian ka vendosur të mos rinovojë autorizimin për të përdorur Thiacloprid , një insekticid i familjes neonicotinoid e zhvilluar nga Bayer Cropscience. Vendimi u mor pas mendimit të EFSA, agjensisë evropiane të sigurisë së ushqimit, sipas së […]

BE ndalon edhe nje pesticid, i rrezikshem per njerezit dhe bletet

Anëtarët e Bashkimit Evropian (BE), kanë renditur në listën e pesticideve të ndaluara edhe substancën e katërt të neonicotinoidit që konsiderohet një rrezik për njerëzit dhe bletët, njofton Komisioni Evropian dhe EFSA. Fermerët nuk do të lejohen të përdorin insekticidin e markave Calypso dhe Biscaya, pas 30 Prillit 2020. Rënia e popullsisë së bletëve viteve […]

Lumenjte po thahen! – Serbia ndalon ndertimin e HEC-eve ne zonat e mbrojtura

Serbia është zotuar se do të ndalojë ndërtimin e HEC-eve në parqet e saj kombëtare dhe në zonat e tjera të mbrojtura të vendit, pas protestave të shumta të aktivistëve mjedisorë dhe të fermerëve. Shteti ballkanik ofroi disa mundësi bizneseve me synimin e vetëm për të arritur nivelin ekonomik të vendeve të zhvilluara, gjë e […]

AKU ndalon hyrjen e 387.1 ton produkteve ushqimore te pasigurta per konsumatorin

Nga kontrollet e kryera nga AKU në Pikën e Inspektimit Kufitar Durrës gjatë ditëve të fundit kanë konkluduar se disa ngarkesa me produkte importi janë të pasigurta për konsum njerëzor dhe si rrjedhojë kanë vendosur për kthimin e tyre në vendin e origjinës. Më konkretisht: Tre ngarkesa me sasi totale 74.946 ton “Mish Derri” me origjinë […]

Ashpersohet lufta tregtare ne Ballkan, Kosova ndalon mjaltin dhe patatet nga Maqedonia e Veriut

Raportet tregtare mes Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut janë duke shkuar drejt një bllokade  totale. Shteti fqinjë dy muaj më parë kishte vendosur që të bllokojë eksportin e peshkut nga Kosova. Por, tashmë ndaj këtij vendimi ka reaguar Qeveria e Kosovës.  Ministria e Tregtisë dhe Industrisë ka marrë vendim për marrjen e masës reciproke ndaj […]

Panamaja behet vendi i pare i Amerikes Qendrore qe ndalon qeset plastike

Panamaja është bërë vendi i parë i Amerikës Qendrore që ka ndaluar qeset plastike njëpërdorimshme për të ndalur ndotjen në plazhet e saj dhe për të ndihmuar në trajtimin e asaj që Kombet e Bashkuara e kanë identifikuar si një nga sfidat më të mëdha mjedisore në botë. Panamaja e cila numëron afërsisht 4 milion […]

Bujqesia organike ndalon ndryshimet klimatike

Tokat afatgjata të kultivuara në mënyrë organike emetojnë 40 për qind më pak gazra serrë për hektarë sesa toka e kultivuar në mënyrë konvencionale apo intensive. Sasia e gazit të emetuar është gjithashtu më e ulët për ton të prodhimit ose – në rastin e kultivimit të misrit – i barabartë. Ky është rezultat i një studimi […]

Franca ndalon te gjitha pesticidet qe lidhen me vdekjen e bleteve

Në maj të vitit 2018, Bashkimi Evropian (BE) ndaloi tre lloje të rëndësishme të pesticideve që ndikojnë në rënien e popullatave të bletëve. Clothianidin, imidacloprid dhe thiamethoxam të cilat tashme janë të ndaluara të përdoren në kulturat bujqësore. Megjithatë, Franca ka shkuar një hap më tej dhe ka vendosur pengesën më të lartë në përpjekje për […]