COVID-19 uli punesimin – Sherbimet dhe bujqesia, sektoret me te goditur

Përhapja e coronavirusit në vendin tonë, përpos rritjes së papunësisë, ka ulur edhe ritmin e punësimit. Megjithatë, sipas shifrave zyrtare të Institutit të Statistikave, situata nuk paraqitet aq e rëndë sa pritej, ku për pothujase dy muaj ekonomia pësoi një mbyllje totale dhe mungesë konsumi. Referuar të dhënave të Instat, përgjatë periudhës Prill-Qershor 2020,  ritmi […]

DW: A eshte e ardhmja e Kosoves tek bujqesia?

Jeta e fermerëve shqiptarë dhe serbë në Kosovë dhe largimi i të rinjve nga zonat rurale. Fshati Sverkë ndodhet në Kosovë, rreth 16 kilometra nga qyteti i Pejës. Berat Hasani, është pronar ferme dhe është mjaft i shkathën në organizimin e punëve. Banorët e fshatit i kanë dhënë emrin “Mbreti i blegtorëve”. https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=277546396845255}| Ai para […]

Bujqesia Biologjike – Prof, Enver ISUFI: Duhet te ndryshohet psikologjia e fermerit

Nga Prof. Ass Enver ISUFI Instituti Bujqësisë Biologjike Bujqësia biologjike në Shqipëri ka 23 vjet që ka filluar të praktikohet në bazë të standarteve të pranuara. Shoqata e parë  e bujqësisë organike (SHBO) u krijua në Qershor, 1997. Janë bërë hapa të mëdha në krijimin e koncepeteve të bujqësisë biologjike. Sot për bujqësinë biologjike flitet kudo, […]

Bujqesia/ Mbi 2600 fermere u formalizuan ne 2019

Gjatë vitit 2019, 2623 fermerë u formalizuan duke u bërë kontribuues në skemën e sigurimeve shoqërore.  Sipas të dhënave zyrtare të Institutit të Sigurimeve Shoqërore, aktualisht në të gjithë vendin rezultojnë si të vetëpunësuar në bujqësi, të formalizuar, rreth 61.563 fermerë. Por megjithëse ka pasur progress gjatë vitit që lam në këtë drejtim, sërish mbetet […]

Bujqesia/ Fermeret me NIPT shtohen me 8.6 % ne 2019

Fermerët të cilët shesin produktet e tyre po regjistrohen në zyrat rajonale tatimore duke u pajisur me Numër identifikimi të Personit të Tatueshëm, (NIPT). Në këtë moment fermerët zotërojnë personalitet juridik, e si të tillë janë objekt i regjistrit statistikor të ndërmarrjeve që INSTAT mirëmban dhe përditëson. Numri i fermerëve të pajisur me NIPT në […]

Bujqesia, INSTAT planifikon te zhvilloje nje census te plote te sektorit ne 2022

Instituti i Statistikave parashikon që në vitin 2022 të kryejë censusin e Bujqësisë. Kjo pritet që të vijë pas zhvillimit të Censit të popullisë dhe Banesave. Në dokumentin vjetor për aktivitetin në vitin 2019 INSTAT nënvizon se paraprakisht disa pyetje do të integrohen brenda censit të popullsisë për të pasur të saktë listën e përditësuar […]

Bujqesia dhe blegtoria ne kohe pandemie, Qytetet Agroturistike ne krize financiare

 Nuk ka treg, nuk ka shkëmbime, ka kufizime në lëvizje, mungesë subvencionesh dhe mbi të gjitha mungesë mbështetjeje në një situatë të vështirë. Kjo është gjendja e sektorit të bujqësi-blegtorisë në Lezhë dhe ne te gjithe Shqiperine pas pandemisë së Covid 19, duke ndikuar negativisht në ekonominë e brishtë të fermerëve. Pezullimi i punës së […]

VOA/ Pandemia e Koronavirusit dhe bujqesia ne Shqiperi

Pandemia e Koronavirusit po e vështirëson këtë vit sektorin bujqësor sidomos në sigurimin e fuqisë punëtore dhe daljen e prodhimeve të para në tregje. Fermat e vogla në Qarkun e Gjirokastrës kanë nisur punën, por fermerët thonë se sfidat mbeten të shumta. Ndërkohë specialistët e bujqësisë vlerësojnë se punimi i tokës këtë vit kërkon mbështetje. […]

Çfare eshte bujqesia e qendrueshme dhe pse duhet ta praktikojme?

Shpesh dëgjojmë për bujqësi të qëndrueshme, një temë shumë në modë, megjithatë ka një konfuzion rreth kuptimit të saj. Çfarë do të thotë në të vërtetë bujqësia e qëndrueshme? Të gjithë jemi të qartë se kjo temë ka të bëjë me ekologjinë, si dhe disa çështje etike, por do ta kemi të vështirë të japim […]

Bujqesia Shqiptare – Ferma “Kaloshi shpk”

Pa prodhimin bujqesor as konsumatori vendas nuk furnizohet me produkt te fresket dhe as eksportuesit Shqiptar nuk mund te plotesojne kerkesat e tregjeve Europiane. Specialisti Ilir Pilku ka paraqitur profilin e nje nga fermave me te medha ne Shqiperi, FERMA KALOSHI. Ne fakt kushdo do te mendonte qe ky aktivitet ushtrohet ne Diber, por e […]