Ndikimi i faktoreve natyrore ne ndryshimet klimatike

Të gjithë e dimë se një nga problemet më shqetësuese dhe më të diskutuara sot, për vetë faktin se cënon në mënyrë direkte në shumë aspekte jetën në tokë, janë ndryshimet klimatike. Ndryshimet klimatike në Tokë kanë ndodhur me cikle të caktuara gjatë gjithë historisë së planetit, përfshirë ardhjen dhe largimin e akullnajave në epokat […]

“Pema e bukes” – Ndryshimet klimatike sjellin ‘ushqimin e se ardhmes’ nga ky frut alternativ!

Ndoshta nuk e keni vënë re mes fluksit të lajmeve të këqija që lidhen me pasojat e tanishme dhe të ardhshme të ndryshimit të klimës, por një nga efektet e mundshme afatmesme të rritjes së temperaturave globale mund të jetë zhdukja, ose të paktën një ulje e ndjeshme e vëllimit të disa kulturave tradicionale: grurë, […]

Ndryshimet klimatike dhe resurset gjenetike te perimeve tradicionale

Përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike është bërë një çështje e ngutshme dhe urgjente duke pasur parasysh shpejtësinë alarmante me të cilën po ndodhin ato. Bujqësia është e kushtëzuar fuqimisht nga faktorë klimatikë por aktualisht ajo është një ndër sektorët më të prekur pasi pronarët dhe prodhuesit e vegjël nuk kanë burime të përshtatshme financiare për t’u […]

Ndryshimet klimatike disfavorizojne kultivimin e dritherave, por stimulojne perimet te hershme

Ndryshimet klimatike janë shndërruar në sfide për ekonominë e mbarë globit, por për bujqësinë ndryshimet janë më të mprehta. Climate Change njoftoi se Shqipëria do të ndeshët me këto vështirësi deri në vitin 2025. Analiza tregon se, ngrohja e klimës nuk është shumë favorizuese për prodhimin e grurit në Shqipëri, pasi zakonisht kjo kulturë kërkon […]

Ndryshimet e klimes nxjerrin pjeshken ne treg/ Fermeret: Çmimi ok, por ka dale para kohe

Fermerët ne Barbullinjë të Lushnjes, prej një jave kanë nisur shitjen e pjeshkëve. Shitja nisi me një çmim 150 lekë për kilogram. Edhe pse të kënaqur me këtë çmim, ata e dinë se kjo nuk do të zgjasë shumë. Fermerët presin që tregu të diktojë çmimin. Për disa fermerë, dalja pjeshkës ne treg ne këtë […]

Koronavirus: Ndryshimet e klimes nuk jane zhdukur me pandemine

Koronavirusi e ka sjellë Evropën në një ndalje, por unioni tashmë po përballet me një krizë tjetër – ndryshimin e klimës. Dhe kjo është ende një shqetësim në rritje, ndoshta edhe më shumë tani. Ndërsa bllokimi ka parë që emetimet e karbonit të jenë zvogëluar, planet për të kursyer ekonominë mund të vendosin një marrëveshje […]

Spanje: Ndryshimet e klimes po ndryshojne edhe zogjte

I njohur për aftësinë e tij për të kënduar, bilbili ka një repertor shumë të pasur pasi është në gjendje të prodhojë mbi 1.000 tinguj të ndryshëm. Megjithëse është i zakonshme në shumë pjesë të Evropës dhe Azisë, zogu kryesisht shihet dhe dëgjohet edhe në Anglinë e Jugut. Numri i tyre ne Evrope kanë rënë […]

Covid-19 dhe ndikimet tek ndryshimet klimatike!

Pandemia Covid-19, i dha tokës dhe ajrit ‘’kohë  për tu shëruar’’ nga mbingarkesa në  ndotje që po përjetonte. Gjatë kësaj periudhe, u shfaqën sërish delfinët në  kanalet e Venecias, zogjtë  duke kënduar masivisht në Francë, dhelprat duke shëtitur në Mbretërinë e Bashkuar dhe drerët i kemi parë  duke qarkulluar në  stacionet e metrosë  në  Japoni. […]

Ndryshimet klimatike – Meksika rrezikon te mbetet pa miser!

Të paktën 9,000 vjet më parë, njerëzit filluan të ngrohin misrin për herë të parë pranë Tehuacan, në shtetin qendror meksikan të Puebla, duke hedhur themelet për vendbanime të përhershme në Amerikë. Por vitet e kaluara, thatësirat më të shpeshta dhe më të gjata kanë detyruar shumë fermerë të zonës të heqin dorë nga misri […]