Reklame:

“Pema e bukes” – Ndryshimet klimatike sjellin ‘ushqimin e se ardhmes’ nga ky frut alternativ!

Ndoshta nuk e keni vënë re mes fluksit të lajmeve të këqija që lidhen me pasojat e tanishme dhe të ardhshme të ndryshimit të klimës, por një nga efektet e mundshme afatmesme të rritjes së temperaturave globale mund të jetë zhdukja, ose të paktën një ulje e ndjeshme e vëllimit të disa kulturave tradicionale: grurë, elb, oriz… Të gjitha të lashtat nga të cilat varet siguria jonë ushqimore: nëse do të rrezikoheshin vërtet, cilat do të ishin alternativat? Një nga këto sugjerohet në këtë studim nga Universiteti Northwestern, i cili analizoi mundësinë e zgjedhjes së pemës së bukës (Artocarpus altilis) si “ushqim i së ardhmes”, dhe zbuloi se është shumë i lartë.

Pema e bukës, e cila e ka origjinën në Paqësor dhe gjatë shekujve është sjellë edhe në Amerikë dhe Afrikë, është një nga ushqimet më të zakonshme në rajonet tropikale ku rritet. Autorja e parë e studimit, Lucy Yang, i krahason frutat e saj me patatet që rriten në një pemë: ato janë shumë ushqyese dhe kanë një larmi përdorimesh në kuzhinë (përfshirë mundësinë e transformimit në miell, prandaj edhe emri i bimës). Për më tepër, frutat e bukës janë veçanërisht rezistente: është gjithashtu nga ky konsideratë që Yang dhe kolegët u përpoqën të përpiqen të kuptojnë se si do të shkojë buka në vitet e ardhshme. Për të zbuluar, ekipi së pari identifikoi se cilat janë kushtet ideale klimatike për rritjen e bimëve, pastaj i krahasoi këto të dhëna me modelet klimatike të projektuara për njëzet vitet midis 2060 dhe 2080, duke kërkuar zona të botës ku kushtet do të jenë akoma të përshtatshme.