Reklame:

Ndryshimet klimatike – Meksika rrezikon te mbetet pa miser!

Të paktën 9,000 vjet më parë, njerëzit filluan të ngrohin misrin për herë të parë pranë Tehuacan, në shtetin qendror meksikan të Puebla, duke hedhur themelet për vendbanime të përhershme në Amerikë.

Por vitet e kaluara, thatësirat më të shpeshta dhe më të gjata kanë detyruar shumë fermerë të zonës të heqin dorë nga misri dhe drithërat e tjera në favor të alternativave që kërkojnë më pak ujë siç janë arrat e fëstëkut ose kaktus.

Ekspertët e bujqësisë parashikojnë që pjesë të Meksikës do të ndiejnë efektet e ndryshimit të klimës më shumë sesa shumë vende, sepse vendndodhja e saj midis dy oqeaneve dhe shndërrimit të Tropikut të Kancerit e ekspozon atë në paqëndrueshmëri të motit.

Drejtor i grupit të ndryshimeve klimatike të ministrisë së bujqësisë vë në dukje se 75% e tokës së Meksikës konsiderohet tashmë shumë e thatë për të kultivuar misër. Në rajone të tilla si Tehuacan, temperaturat mund të rriten më shumë se mesatarja globale.

Hapësira e kultivimin të misrit në Tehuacan u ul me 18%, në rreth 40,000 hektarë midis 2015 dhe vitit të kaluar, tregon një llogaritje e Reuters duke përdorur statistikat nga ministria e bujqësisë, duke tejkaluar një rënie mbarëkombëtare.

Në shkallë vendi, hapësira e kultivuar me misër ka rënë 4% nga 2015 në 7.4 milion hektarë vitin e kaluar.