Shkencëtarët në Britani eksperimentojnë me përzierjet organike të plehrave

Për të siguruar ushqim për popullsinë në rritje të botës duhen më shumë plehra kimike, dhe prodhimi i plehrave tradicionale kërkon shumë energji. Me rritjen e çmimeve të energjisë, shkencëtarët po eksperimentojnë me përzierjet e plehrave organike me ato kimike për të ruajtur rendimentin e të korrave, por edhe për të reduktuar emetimin e karbonit. […]

Çfare eshte bujqesia biologjike/Organike/Ekologjike?

“Bujqёsia biologjike ёshtё ai sistem bujqёsie, e cila pёrdor lёndё tё para tё listuara nё atё qё quhet “Lista positive”, pra e bazёs materiale si plehra, produkte tё mbrojtjes sё bimёve, farёra dhe fidana, tё cilёt lejohen tё pёrdoren nё bujqёsinё biologjike. Bujqёsia biologjike ka standarde tё miratuara, tё cila sigurojnё mbrojtjen e shёndetit tё […]

Maqedoni: Prodhimtaria organike, subvencionohen 658 fermere

Prodhimtaria organike ngadalë po përhapet edhe në bujqësinë e Maqedonisë së veriut. Një pjesë e fermereve po fillojnë të kuptojnë se ky biznes i orientuar në eksport sjell edhe të ardhura të sigurta, duke marrë parasysh edhe faktin se ato në tregun vendor janë më pak të kapshme për konsumatorin e rëndomtë për shkak se […]

30% e tokes se kultivuar ne BE do te jete organike

Ky është objektivi në një draft të strategjisë për bujqësinë evropiane që do të paraqitet në mars. Priten 20 miliardë euro shtesë në vit për veprimet e restaurimit të ekosistemit dhe uljen me rreth 50% të perdorimit te pesticideve. Revolucioni ekologjik i nisur nga Marrëveshja e Gjelbër e Komisionit Evropian do të shqetësojë gjithashtu sektorin […]

Bujqesia organike, Si te permiresojme qendrueshmerine e sistemit bujqesor?

Bujqësia dhe sistemet ushqimore duhet të sigurojnë ushqim të mjaftueshëm dhe me cilësi të lartë për një popullsi e cila eshte gjithmone në rritje. Intensifikimi i bujqësisë ka çuar në një rritje të konsiderueshme të prodhimit dhe sigurisë ushqimore në nivel global. Sidoqoftë, praktikat e deritanishme bujqësore janë një shkak kryesor i problemeve mjedisore (p.sh. humbja e […]

Irlande: “Grown” nis fushaten – Nje peme per çdo bluze organike te shitur

Kompania irlandeze “GROWN” shet 100 përqind bluza organike të pambukut, kërpit dhe fibrave të ricikluara. Të tre themeluesit krijuan kompaninë nga dashuria e tyre për detin dhe një dëshirë për të zvogëluar ndotësit e krijuar nga industria e modës. Si pjesë e qasjes së tyre të gjelbër për të bërë biznes, fushata e kompanisë, tree4tee, premton […]

“Darka e festave” – Me pak mish, me shume perime organike dhe peshk te fresket!

Më pak mish dhe vetëm peshq nga speciet jo të mbingarkuara, shumë perime sezonale për receta tradicionale. Këshillat për një darkë jeshile vijnë nga WWF.  “Në tryezën tonë të Krishtlindjeve, para së gjithash duhet t’i kushtojmë vëmendje të gjitha produkteve të ndaluara me ligj, siç janë dateri i detit, peshkimi i të cilave në Itali […]

Kozmetike natyrale apo organike, cilat ndryshime?

Konsumatorët gjithnjë e më shumë po kërkojnë produkte kozmetike natyrale ose organike. Por cilat jane ndryshimet ndermjet ketyre dy lloj prodektesh? Duke përdorur kozmetikë, ne ekspozojmë trupin tonë ndaj të gjitha llojeve të produkteve. Në të njëjtën kohë, lëshojmë në mjedis shumë produkte, pak a shumë toksike. Dhe kjo, përmes ujërave të shpëlarjes dhe gazrave në ajrin […]

Levizja organike ben thirrje per te ruajtur dhe zbatuar sakte legjislacionin e OMGJ-ve

Një vit më parë, më 25 korrik 2018, Gjykata Evropiane e Drejtësisë nxori një vendim të rëndësishëm, duke sqaruar se bimët e modifikuara duke përdorur teknika të reja të inxhinierisë gjenetike pa rekord të gjatë të sigurisë janë me të vërtetë organizma të modifikuar gjenetikisht  (OMGJ) dhe duhet të rregullohen si të tilla. Lëvizja organike e ushqimit dhe bujqësisë rithekson se […]

Gjithçka qe duhet te dini per bujqesine organike

Bujqësia organike është një vizion i bujqësisë që funksionon me një sistem prodhues, ekonomikisht të qëndrueshëm, duke integruar njeriun dhe mjedisin. Të prodhohet lokalisht në vend sa më shumë që është e mundur, dhe të shfrytëzohen  resurset  ripërtrirëse. Bujqësia organike/ekologjike punon me natyrën e jo kundër natyrës. Kjo nënkupton se proceset natyrore përdoren për të […]