Reklame:

“Darka e festave” – Me pak mish, me shume perime organike dhe peshk te fresket!

Më pak mish dhe vetëm peshq nga speciet jo të mbingarkuara, shumë perime sezonale për receta tradicionale. Këshillat për një darkë jeshile vijnë nga WWF. 

“Në tryezën tonë të Krishtlindjeve, para së gjithash duhet t’i kushtojmë vëmendje të gjitha produkteve të ndaluara me ligj, siç janë dateri i detit, peshkimi i të cilave në Itali është ndaluar që nga viti 1988”, sugjeron shoqata.

“Për shëndetin tonë dhe atë të planetit, ne pastaj përpiqemi në pushime të zvogëlojmë konsumin e mishit, veçanërisht viçin. Nëse zgjedhim produkte peshku, duhet të kujtojmë gjithmonë se detet tona tashmë i janë nënshtruar një përpjekje të madhe peshkimi për dekada të tëra. Por që është e mundur të përvetësohen kritere të thjeshta të përzgjedhjes në mënyrë që të mos përkeqësohet ky ndikim në shëndetin e tyre. Në zgjedhjen e peshqve që duhet të vendosen në tryezë, le të përqendrohemi në të freskëtat nga peshkimi vendas dhe artizanal zero zero milje ’, dhe duke respektuar sezonalitetin.

“Mesdheu është deti më i peshkuar në botë: këtu rreth 80% e rezervave të peshkut të monitoruar janë të tepërta”, paralajmëron Eva Alessi, përgjegjëse për konsum të qëndrueshëm dhe burime natyrore të WWF Italia. Në përgjithësi, megjithatë, ne duhet të jemi të kujdesshëm për të mos zgjedhur specie të tepërta. WWF tregon disa prej tyre: para së gjithash vetëm ngjalën, sot të klasifikuara si ‘të rrezikuara në mënyrë kritike’ në Listën e Kuqe të IUCN. Eshtë e rëndësishme të dini se si të valorizoni speciet lokale më pak të njohura dhe për këtë arsye pak të kërkuara ne zone.

Darka vegjetariane

Por dhurata më e mirë që mund t’i bënim planetit, sipas WWF, “është një darkë vegjetariane me përbërës lokalë dhe sezonalë, ndoshta nga bujqësia organike. Në traditën italiane ka enët vegjetariane që mund të kënaqin edhe pallatet më të kërkuara dhe dhjetor ne ofron një larmi të madhe perimesh si chard, brokoli romak dhe brokoli, artichokes, gjemba, karrota, lulelakra, lakra, lakra e shijshme, çikore, zarzavatet e rrepës, kopër, kërpudha, endive, marule, rrepka, selino, seleriac, spinaq, tartufa e zezë dhe e bardhë, artichoke, kunguj etj.”, sugjeron WWF.

Dhjetori është gjithashtu muaji i agrumeve. Edhe hurmat arrijnë pjekurinë dhe ëmbëlsinë maksimale. Dhe gjithashtu: gështenja, kivi, limon, shegë, pjepër dimri, mollë, dardha, grejpfruta, rrush dhe arra të pashmangshme.

Në fundduhet te kujdesemi të shmangim mbeturinat. Meqenëse viti 2019 është viti i pa plastikës dhe qëndrueshmërisë mjedisore, madje Krishtlindjet ndjekin këtë trend. Prandaj ne i zvogëlojmë mbeturinat në tabela: jemi të kujdesshëm të mbajmë mirë atë që blejmë dhe të mos hedhim atë që mbetet ”.