Urbanizimi dhe ndryshimet e klimes largojne zogjte shtegtare nga lagunat shqiptare

Lagunat shqiptare janë të mirënjohura për popullsinë e zogjve shtegtarë. Ekspertët paralajmërojnë megjithatë se numri i këtyre zogjve po bie dhe se shkaktarë janë urbanizimi dhe ndryshimet klimatike. Laguna e Vainit është një parajsë për studiuesit e zogjve. Aty janë regjistruar rreth 196 lloje të ndryshme dhe zona është mbrojtur me ligj që në vitin […]

Blegtoria ne renie – 416 mije krere bageti me pak ne 2019!

Viti 2019 ishte negativ për sektorin e blegtorisë. Sipas të dhënave të Instat, vitin e kaluar u regjistrua një rënie e numrit të krerëve te bagetive dhe e prodhimit për shumicën e produkteve të blegtorisë. Produkti kryesor i këtij sektori, qumështi pësoi një rënie të prodhimit me gati 3% për vitin e kaluar dhe sasia […]

Konsumojme 2.5 here me pak se nje europian – Eurostat: Konsumi individual i shqiptareve arin ne 40% te mesatares se BE

Shqipëria ka ngushtuar lehtë hendekun me Europën sa i përket një prej indikatorëve më të rëndësishëm të mirëqënies; konsumit. Të dhënat më të fundit të agjencisë europiane të statistikave tregojnë se, një shqiptar mesatar konsumon sa 40% e një europiani mesatar. Vitin e kaluar kjo normë fiksohej në 38%. Pavarësisht rritjes, Shqipëria vijon të jetë […]

Ikja e te rinjve dhe konkurrenca rajonale po tkurrin sektorin e blegtorise, 17 % me pak krere ne 4 vite

Nga viti 2015 në vitin 2019 sektori i blegtorisë ka pësuar rënie te ndjeshme si në numrin e krerëve ashtu edhe në prodhimin e qumështit, duke vërtetuar faktin se tashmë sektori është në një rënie të qëndrueshme. Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, përgjatë katër viteve të fundit numri i gjedhëve u pakësua me mbi […]

Bujqesia, BE shkurton fondet: 370 milion euro me pak per Italine ne 2021

Brexit tashmë është duke bërë “viktimën” e parë: bujqësine italiane. Për shkak të mungesës së marrëveshjes midis vendeve të BE-së për CAP-in e ri, Politikën e Përbashkët Bujqësore dhe mbi të gjitha për shkak të ngushtimit të buxhetit evropian si pasoje e daljes së Mbretërisë së Bashkuar, Brukseli ka nxjerrë një rregullore të përkohshme për vitin […]

“Darka e festave” – Me pak mish, me shume perime organike dhe peshk te fresket!

Më pak mish dhe vetëm peshq nga speciet jo të mbingarkuara, shumë perime sezonale për receta tradicionale. Këshillat për një darkë jeshile vijnë nga WWF.  “Në tryezën tonë të Krishtlindjeve, para së gjithash duhet t’i kushtojmë vëmendje të gjitha produkteve të ndaluara me ligj, siç janë dateri i detit, peshkimi i të cilave në Itali […]

Plani i ri i BE-se “Farm to Fork”- Ushqim i qendrueshem, me shume bio dhe me pak pesticide

Komisioni synon të ndajë 40% të fondeve të BE-së për bujqësinë dhe 30% të atyre për sektorin e peshkimit që “të kontribuojnë në objektivat e klimës” dhe të investojnë në ekonominë rrethore. Biodiversiteti dhe ripyllëzimi midis përparësive të Brukselit“ Strategjia e re “Farm to Fork” , nga ferma në pirun, e propozuar nga Komisioni Evropian si pjesë e Marrëveshjes së Gjelbër,  […]

Shqiptaret jetojne me gjate ne Ballkan, por me pak se europianet

Një grua pritet që të jetojë mesatarisht tre vite më shumë se një burrë i lindur në Shqipëri. Sipas të dhënave të publikuara nga Eurostat pritshmëria e jetëgjatësisë së një burri shqiptar në 2017-n ishte 77.1 vite përkundrejt jetëgjatësisë prej 80.1 vite së një gruaje. Mesatarisht një njeri i lindur në Shqipëri pritet që të […]

Ndryshimet klimatike – Shkencetaret nxisin njerezit te hane me pak mish!

Shkencëtarët po i kërkojnë njerëzve të hanë më pak mish pasi paralajmërojnë se bota po përballet me një emergjencë klimatike. Në një punim të botuar në revistën BioScience, një ekip global i shkencëtarëve ka deklaruar një emergjencë klimatike, duke detajuar gjashtë fushat e veprimit për të cilat ata thonë se duhet të adresohen që mund […]

Familjet e reja shpenzojne gati dy here me pak per ushqime dhe dyfish me shume per restorante dhe hotele

Më shumë se një e pesta e shpenzimeve nga familjet e reja shkon për të siguruar banesën. Sipas të dhënave të INSTAT të publikuara në Anketën e Buxhetit të Familjeve 2018, rreth 22.6% e shpenzimeve e familjeve me kryefamiljar deri në 24 vjeç, ishin për banesë, duke mbajtur kështu rekord krahasuar me familjet, ku kryefamiljari […]