Prodhimi i grurit/ Fermeret vendas nuk mbulojne as gjysmen e konsumit!

Prodhimi i drithrave të bukës gjatë vitit 2020 ka pasur një tendencë rritjeje me 2.7 për qind krahasuar me një vit më parë, por edhe me vitin 2018 dhe pse nivelet mbeten të ulëta në raport me nevojën për konsum të brendshëm.  Sipas të dhënave të publikuara nga INSTAT, “Shqipëria në shifra, gjatë viti që […]

FAO/ Prodhimi bujqesor ne Shqipëri ka kosto 38% me te larta se mesatarja rajonale!

Para pak ditësh Autoriteti Konkurrencës vuri nën hetim paraprak në tregun e importit dhe shitjes me shumicë të plehrave kimike dhe inputeve bujqësore pasi në mënyrë të koordinuar kishin fiksuar çmimet duke i lëne ato në nivele të larta. Fermerët në zonat prodhuese të vendit katër vitet e fundit kanë shprehur shqetësime për rritjen e […]

Prodhimi i grurit ne BE, pritet rritje kete vit!

Të korrat e grurit në BE po nisin pranverën në gjendje të mirë dhe rendimenti duhet të rimëkëmbet në vitin 2021, sipas shërbimit të monitorimit të të korrave në BE. Në projeksionin e parë për vitin 2021, shërbimi MARS vlerësoi se mesatarja e rendimentit të grurit të butë pritet në 5.89 ton për hektar, në […]

Prodhimi biologjik i domateve ne sera

Në bujqësinë moderne, kohëve të fundit, prodhimtaria biologjike është në rritje e sipër si rezultat i rritjes së kërkesave të konsumatorëve për një prodhim të shëndetshëm. Sipas Organizatës për Bujqësi dhe Ushqim FAO , shtimi i prodhimit biologjik ka pasur rritje rreth 10%. Kjo do të thotë se trendi i prodhimit biologjik është gjithnjë në […]

Prodhimi bujqesor kaotik, bien çmimet e perimeve, rriten te frutave

Prodhimi bujqësor pa planifikim dhe me hope për disa artikuj bujqësore që konsumohen shumë në tregjet shqiptare ka shkaktuar ndryshime  ekstreme ne çmimet e shitjes së tyre me pakicë. Në janar të vitit 2020 çmimet e zarzavateve ranë me gati 1 për qind në raport me një vit më parë raportoi INSTAT. Ulja erdhi për […]

BB: Ne Shqiperi prodhimi, 30 mije dollare per punetor, potenciali 60 mije dollare. Duhen reforma!

Sipas Bankës Botërore, hendeku në prodhim ekonomik i Shqipërisë është mjaft i madh, gjë që ndikon edhe në nivelin e ulët të të ardhurave. Aktualisht, prodhimi ekonomik për punëtor në  vendin tonë vlerësohet në rreth 30 mijë dollarë. Po sa është potenciali i asaj që mund të prodhojë ekonomia ? Sipas institucionit me bazë në […]

Prodhimi i grurit – Shkencetaret zberthejne kodin gjenetik, me i komplikuar se ADN e njeriut

Një ekip shkencëtarësh në Kinën veriore po përpiqet që të gjejë një mënyrë për të rritur prodhimin e grurit në vend. Gruri është një prej ushqimeve bazike në Kinë pasi një sërë gatimesh kanë pikërisht grurin si ingredient bazë. Por, shumë pak njerëz e dinë se përbërja gjenetike e grurit është shumë e komplikuar, madje […]

Shtohen kantinat, pakesohet prodhimi i rrushit

Prodhimi i rrushit në vend pësoi një rënie të fortë vitin e kaluar, çka përbën një goditje për traditën e prodhimit të pijeve alkoolike, por edhe për biznesin, gjithnjë e më në modë, të prodhimit të verës. Sipas Institutit të Statistikave, prodhimi i rrushit ra në 185 mijë tonë, afro 9% më pak krahasuar me […]

Prodhimi periodik i pemeve

Të pemët frutore që janë në moshe prodhimi, nganjëherë, ndodh që pas një viti me prodhimtari të madhe,  viti tjeter ose gjatë disa vjetëve të tjerë, prodhimi të jetë shumë i vogël. Kur kjo dukuri përsëritet vazhdimisht, atëherë kemi të bëjmë me prodhimtari periodike të pemëve. Prodhimi periodik është mjaft i dëmshëm, sepse, në radhe […]

Bie prodhimi i dritherave dhe qumeshtit, rritet i mjaltit dhe vezeve

Gjatë vitit 2018 vihet re një tendencë në rënie e numrit të krerëve të blegtorisë. Krahasuar me një vit më parë rënie ka pësuar numri i gjedhëve me rreth 1,7 %, numri i të leshtave me 3,2 % dhe numri i të dhirtave me 1,7 %, raportoi sot INSTAT. Ndërkohë rritje ka shënuar numri i […]