Prodhimi i grurit/ Fermeret vendas nuk mbulojne as gjysmen e konsumit!

Prodhimi i drithrave të bukës gjatë vitit 2020 ka pasur një tendencë rritjeje me 2.7 për qind krahasuar me një vit më parë, por edhe me vitin 2018 dhe pse nivelet mbeten të ulëta në raport me nevojën për konsum të brendshëm.  Sipas të dhënave të publikuara nga INSTAT, “Shqipëria në shifra, gjatë viti që […]

Prodhimi i grurit ne BE, pritet rritje kete vit!

Të korrat e grurit në BE po nisin pranverën në gjendje të mirë dhe rendimenti duhet të rimëkëmbet në vitin 2021, sipas shërbimit të monitorimit të të korrave në BE. Në projeksionin e parë për vitin 2021, shërbimi MARS vlerësoi se mesatarja e rendimentit të grurit të butë pritet në 5.89 ton për hektar, në […]

Prodhimi i grurit – Shkencetaret zberthejne kodin gjenetik, me i komplikuar se ADN e njeriut

Një ekip shkencëtarësh në Kinën veriore po përpiqet që të gjejë një mënyrë për të rritur prodhimin e grurit në vend. Gruri është një prej ushqimeve bazike në Kinë pasi një sërë gatimesh kanë pikërisht grurin si ingredient bazë. Por, shumë pak njerëz e dinë se përbërja gjenetike e grurit është shumë e komplikuar, madje […]

Kultivari i grurit “Dajti”

Kultivari i grurit “Dajti” Specia: Triticum aestivum L. Përhapja: Është grurë  i butë,  i krijuar në Universitetin Bujqësor të Tiranës në vitin 1976,  nga kryqëzimi i kultivarëve Gemelli x Strampeli, përzgjedhur nga  Mentor Përmeti.  Është kultivuar  me  sukses ne  gjithë  zonat  e  kultivimit  te  grurit  në Shqipëri për një kohë  të gjatë dhe vazhdon të […]