Perpunuesit e qumeshtit po furnizohen nga importi/ Fermeret vendas detyrohen ta hedhin ne toke prodhimin e tyre

Blegtoret ne vendin tone po vijojne te kene probleme te medha me shitjen e qumeshtit. Firmat grumbulluese dhe perpunuese kane ulur ndjeshem cmimin e qumeshtit duke mos i dhene asnje arsye fermereve te cilet shprehen se cmimi eshte nen kosto cka i con ata drejt falimentimit. Duke mos e shitur me cmimin e paracaktuar nga […]

Nuk ka prodhim vendas, ‘fluturojnë’ importet e frutave dhe zarzavateve, ja si kanë ndryshuar shifrat

Importet e frutave dhe zarzavateve u rritën me 63% në periudhën janar-shkurt 2024 në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë, teksa eksportet e këtij grupi po rriten me ritme shume më të ulëta. Të dhënat zyrtare për tregtinë e jashtme tregojnë se ekonomia shqiptare po rrit dukshëm varësinë në importe, duke […]

Prodhimi i grurit/ Fermeret vendas nuk mbulojne as gjysmen e konsumit!

Prodhimi i drithrave të bukës gjatë vitit 2020 ka pasur një tendencë rritjeje me 2.7 për qind krahasuar me një vit më parë, por edhe me vitin 2018 dhe pse nivelet mbeten të ulëta në raport me nevojën për konsum të brendshëm.  Sipas të dhënave të publikuara nga INSTAT, “Shqipëria në shifra, gjatë viti që […]

Blegtoria, eksperti i bujqesise, Pilku: Shteti duhet te subvencionoje me pagesa te drejteperdrejta

Gjate nje emisioni televiziv eksperti i bujqësisë Ilir Pilku deklaroi per nevojën e subvencionimit të drejtpërdrejtë në blegtori, pasi ndryshe ky sektor nuk mbijeton, ndërsa përsa i përket hedhjes së patateve në kanal, ai tha  se fermerët duhet të jenë më të kujdesshëm në mbjellje dhe shteti ne mbrojtjen e prodhimit vendas. “Në 145 milionë […]

Kosove/ Fermeret e Rahovecit e kane te dosdoshme hapjen e tregut vendas

Ashtu si sektorët e tjerë të ekonomisë edhe bujqësia po përballet me vështirësi në këtë periudhë pandemie. Fermerët po vijojnë punën e tyre, duke kapërcyer vështirësitë e krijuara në këtë sektor. Duke e ditur faktin që ne gjindemi në një kohë të pandemise, prodhuesve vendor po ju rrezikohet i gjithë mundi dhe investimi të cilin […]

Vaji i ullirit “Made in Albania” pushton tregun vendas

vaji-ullirit

Ndryshimi i stilit të jetesës dhe fokusi në kujdesin e ushqimeve që konsumojmë ka rritur interesin për të prodhuar më shumë vaj ulliri nga agropërpunuesit vendas. Sipas të dhënave nga Ministria e Bujqësisë, në vitin 2018 përllogariten 19,624 tonë vaj ulliri. Në krahasim me 10 vite më parë prodhimi i vajit të ullirit është rritur […]

AKU aksion ne pikat kufitare, Bllokohen 24 ton kripe dhe 42 krere viça Serb me destinacion therjen per konsum vendas

Duket se Autoriteti Kombëtar i Ushqimit me ne fund ka filluar te funksionoje dhe te siguroje konsumatorit shqiptar. Nje tjeter bllokim ka ardhur nga AKU i cili vijon të kontrollojë me rigorozitet çdo ngarkesë me mallra ushqimor që hyn në territorin e Republikës së Shqiperisë nëpërmjet Pikave të Inspektimit Kufitar. Nga kontrollet e ushtruara më […]