Studimi / Temperaturat ekstreme po i kushtojne jeten 5 milion njerezve çdo vit!

Sipas një studimi të ri, temperaturat ekstreme të të nxehtit dhe të ftohtit, shkaktojnë më shumë se 5 milionë vdekje të tepërta çdo vit në të gjithë botën. Studimi në fjalë shqyrtoi “temperaturat jo optimale të ambientit”, duke iu referuar ekspozimit ndaj temperaturave ekstreme mbi dhe nën një interval të pranuar. Këto nivele temperaturash dhe nivelet e […]

Prodhimi i grurit ne BE, pritet rritje kete vit!

Të korrat e grurit në BE po nisin pranverën në gjendje të mirë dhe rendimenti duhet të rimëkëmbet në vitin 2021, sipas shërbimit të monitorimit të të korrave në BE. Në projeksionin e parë për vitin 2021, shërbimi MARS vlerësoi se mesatarja e rendimentit të grurit të butë pritet në 5.89 ton për hektar, në […]

Raporti i OKB: 900 milion ton ushqime hidhen çdo vit ne mbeturina

Një raport i Kombeve të Bashkuara zbuloi se në vitin 2019, 931 milion ton ushqim, 17% e totalit të disponueshëm për konsumatorët, përfunduan në koshat e mbeturinave të familjeve, shitësve me pakicë, restoranteve dhe shërbimeve të tjera ushqimore. Kjo është ajo që tregohet nga kërkimet e reja nga Kombet e Bashkuara, Raporti i Indeksit të […]

Studimi i FAO: 50% e fermave ne Shqiperi gjenerojne deri ne 500 euro per person ne vit

Sipas një studimi të Organizatës Botërore të Ushqimit FAO, vetëm 25% e fermave gjenerojnë më shumë se 3000 euro dhe 5500 euro të ardhura në vit nga aktivitetet bujqësore më 2018. Më shumë se një e katërta (27%) nxjerrin më pak se 750 euro të ardhura dhe pothuajse gjysma e fermave siguron 750 deri në […]

Shqiperise i mungojne 71,5 % e turisteve te huaj kete vit!

Hyrjet e shtetasve shqiptarë dhe të huaj në territorin shqiptar, në muajin Qershor 2020, janë 364.574. Krahasuar me Qershor 2019, ky tregues rezulton me rënie 66,3 %. Në Qershor 2020, hyrjet e shtetasve të huaj në vend janë 179.594. Krahasuar me Qershor 2019, ky numër ka rënë me 71,5 %. Referuar të dhënave të publikuara […]

570 mije ton plastike derdhen çdo vit ne Detin Mesdhe!

Ne dete, shfaqja plastike dhe breshkat e detit janë padyshim ndër speciet që më shumë e vuajne bllokimin dhe gëlltitjen e këtij materiali ndotës. WWF në Mesdhe, me rastin e ditës botërore të breshkave paralajmëron se duke qenë një det i mbyllur, rrymat kthejnë 80% të mbeturinave plastike në brigje. Pesë kilogramë për kilometër vijës […]

Nje vit me pare Panairi ne Qendren e Vizitoreve te PKDK

Pikerisht nje vit me pare ne 11 Maj 2019 ne Parkun Kombetare Divjake-Karavasta u festua dita e Pelikanit Kaçurrel. AdZM Fier ne bashkepunim me shoqatat Horizont EU, MEN dhe AOS  organizuan nje dite festive ne Qendren e Vizitoreve ne PKDK duke ftuar bizneset e zones dhe disa shkolla duke prezantuar traditat dhe vlerat e zones […]

“Duhen veprime urgjente per klimen!” – EEA: Europa do perjetoje te nxehte ekstrem çdo vit

Agjencia e Mjedisit e Bashkimit Europian, paralajmëroi se duhen ndërmarrë veprime të dukshme për të parandaluar ndodhi të ndryshimit klimatik që mund të shkaktojnë valë ekstreme të të nxehtit në Europë. Raporti “Gjendja Aktuale dhe Perspektiva e Mjedisit Europian”, që publikohet çdo 5 vite, bën thirrje për përpjekje të mëdha që të luftohet  ndryshimi klimatik.  […]

Investim ne zonat me vlera ekologjike dhe ekonomike, 25 mije euro ne vit qe Shqiperia te jete pjese e Komisionit Nderkombetar te Zonave te Mbrojtura Detare

Një pr.ligj i ri, që pritet të nisë diskutimet së shpejti në Kuvend, synon të vendosë fokusin te mbrojtja e zonave me vlera ekologjike detare, nëpërmjet projekteve të vogla dhe të mesme dhe zhvillimit të kërkimeve shkencore. Miratimi i ndryshimeve ligjore do të sjellë aderimin e Shqipërisë në Komisionin Ndërkombëtar të Zonave të Mbrojtura Detare, […]

Nis shkolla, 13 mije nxenes me pak ne banka kete vit

Tkurrja e popullsisë po ndikon drejtpërsëdrejti në sektorin e arsimit në vend, pasi çdo vit që kalon shkollat janë duke u përballur me sfidën e uljes së numrit të nxënësve dhe, për rrjedhojë, edhe mbylljen e shumë klasave. Sipas të dhënave nga Ministria e Arsimit, në arsimin 9-vjeçar pritet të vijojnë studimet këtë vit të […]