Nis zbatimi i projektit: “Rrjetezimi dhe Advokim per Aksione Komunitare te Ruajtjes se Burimeve Natyrore Lokale”

Projekti strategjik “Rrjetëzimi dhe Advokim për Aksione Komunitare të Ruajtjes së Burimeve Natyrore Lokale” zbatuar nga INCA Albania me mbështetjen e Leviz Albania projektit të Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim SDC (Embassy of Switzerland in Albania), ka nisur se zbatuari. Ne kuader te ketij projekti Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) në […]

JICA nis punen ne PKDK/ Mbahet takimi i pare i Komitetit te Perbashket Koordinues

Takimi i Parë i Komitetit të Përbashkët Koordinues (KPK) të “Projektit për Ndërtimin e Kapaciteteve për Përmirësimin e Menaxhimit të Bazuar në Ekosistem u mbajt në 3 Qershor 2021 në Hotel Divjaka Resort, në Divjake. Projekti u lançua në 16 maj, pas 7 vjetësh që nga përfundimi i projektit të mëparshëm të JICAs në Parkun […]

Parku me i madh eolik lundrues ne bote nis te ndertohet ne Siçili!

Era “lundruese” është gjetja më e re në sektorin e energjisë së rinovueshme. Kjo vlen për të gjitha detet në botë, por edhe më shumë për Mesdheun, ku erërat nuk janë konstante, si në Detin e Veriut (Itali) ose përgjatë bregdetit të Atlantikut. Nuk është rastësi që termocentrali i parë lundrues në Europë u ndërtua […]

Zdrava shpk nis ngarkesen e radhes per Gjermani dhe Belgjike

30 paleta me 6 artikuj, tradicionale spec djekes feferoni, spec i kuq i marinuar, domate turshi, sonborka, dhe spec i mbushur me laker jane nisur per ne tregjet Gjermane dhe ato Belge. Standarti me i larte i cili eshte siguruar fale investimit me te fundit te kompanise Zdrava ne linjen e agroperpunimit. Standartet e ofruara […]

Nis regjistrimi i pemeve ne hipoteke

Agjencia Shtetërore e Kadastrës ka nisur procesin e regjistrimit të pemëve në regjistrat e pasurive të paluajtshme dhe pasurive natyrore. Këshilli i Ministrave ka miratuar edhe procedurat që do ndiqen për regjistrimin e tyre. Në kategorinë e pemëve që regjistrohen në regjistrin e pasurive të paluajtshme hyjnë të gjithë drurët që ndodhen brenda kufirit të […]

Kosova hap aplikimet per subvencionet ne bujqesi/ 53 mln euro ne dispozicion te fermereve

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural ka hapur thirrje për aplikim për fermerët, agro-përpunuesit dhe bizneset rurale për disa masa të Programit të Zhvillimit Rural 2020-21 dhe për të gjitha masat e Programit për Pagesat Direkte për vitin 2020, me një buxhet prej gjithsej 53 milion eurove. Këto dy programe kanë për qëllim mbështetjen […]

Gjimnazi “18 Tetori” nis regjistrimet per vitin e ri shkollor 2020 – 2021

Udhezimi i Ministrise se Arsimit, Sportit dhe Rinise per fillimin e regjistrimeve nga dt 1 – 15 korrik ka angazhuar stafet pedagogjike te çdo shkolle ne Repupliken e Shqiperise. Sot filluan regjistrimet e klasave te para per vogelushet qe do te ulen per here te pare ne bangat e shkolles si edhe per nxenesit e […]

“Romir” shpk – Nis “lumin e shalqinit” drejt vendeve te rajonit

Ramir Hasa grumbullues dhe exportues ne Mize bashkia Divjake, ka 10 vjet qe ushtron aktivitetin ne tregun e exportit te fruta perimeve. Kompania e tij “Romir” shpk grumbullon dhe exporton te gjitha prodhimet e zones gjate gjithe vitit. Aktualisht prodhimi qe lulezon eshte shalqini. Sot magazina vlonte nga puna dhe zerat e djemve te rinj […]

Kolosoma kunder Procesionares/ UBT nis eksperimentimin per luftimin biologjik te semundjes se pishave

Procesionarja sëmundja e pishave po luftohet me sisteme natyrore, si mënyra më efikase. Prej dy muajsh në laboratorin e Universiteti Bujqësor të Tiranës, Fakulteti i Pyjeve ka nisur të zhvilloj një eksperiment duke shumuar një insekt kolosoma erë keqe (Calosoma Sycophanta) që hidhet në tokë dhe lufton procesionaren e pishave. Në laborator u zhvillua një […]

COVID-19/ New York nis te marre fryme, Spitalet po i kthehen normalitetit

Shteti i New York-ut duket se po çlirohet nga makthi i koronavirusi duke patur nje numer teper te ule te viktimava diten e sotme. Gjithashtu edhe gjendja e spitaleve po kthehet ne normalitet. Spitali i përkohshëm i Ushtrisë amerikane në Qendrën Jacob K. Javits në Manhattanin perëndimor është mbyllur të Premten pas trajtimit të afro […]