Studimi / Temperaturat ekstreme po i kushtojne jeten 5 milion njerezve çdo vit!

Sipas një studimi të ri, temperaturat ekstreme të të nxehtit dhe të ftohtit, shkaktojnë më shumë se 5 milionë vdekje të tepërta çdo vit në të gjithë botën. Studimi në fjalë shqyrtoi “temperaturat jo optimale të ambientit”, duke iu referuar ekspozimit ndaj temperaturave ekstreme mbi dhe nën një interval të pranuar. Këto nivele temperaturash dhe nivelet e […]

Raporti i OKB: 900 milion ton ushqime hidhen çdo vit ne mbeturina

Një raport i Kombeve të Bashkuara zbuloi se në vitin 2019, 931 milion ton ushqim, 17% e totalit të disponueshëm për konsumatorët, përfunduan në koshat e mbeturinave të familjeve, shitësve me pakicë, restoranteve dhe shërbimeve të tjera ushqimore. Kjo është ajo që tregohet nga kërkimet e reja nga Kombet e Bashkuara, Raporti i Indeksit të […]

Prerjet e pyjeve/ AdZM Fier me dore te hekurt ndaj çdo shkelesi te ligjit

Edhe pse prerja e pyjeve eshte e ndaluar me ligj dhe konsiderohet nje veper penale ende ka persona te cilet marrin guximin te shkaktojne krime mjedisore ne dem te natyres. Nje rast i tille eshte konstatuar nga specialistet e monitorimit te AdZM Fier ne Rezervatin Natyror Levan. Rreth ores 9, sektori i monotorimit i Administrates […]

Perdorimi i maskes ne çdo ambjent jashte shtepise, Gjoba per shkelesit 3-5 mije leke

Duke filluar nga 15 Tetori, mbajtja e maskës do të jetë e detyrueshme për t’u mbajtur kudo në ambientet jashtë shtëpisë. Drejtoresha e Institutit të Shëndetit Publik, Albana Fico, ka bërë të ditur se është miratuar dhe “Udhëzuesi mbi përdorimin e detyrueshëm të maskave në ambjentet jashtë shtëpisë”, që paraqet kriteret e përgjithshme, rregullat dhe […]

Transparenca ne shifra mbyll çdo diskutim ne Kosove

Jo vetem demshperblim per fermeret e demtuar nga bresheri ne Kosove por edhe transparence per vlerat financiare. Komuna e Rahovecit, kryeson listen me vleren 660.275,00€ që ka përfituar për dëmshpërblim nga breshri! Informacionin e ka dhene Kryetari i Komunes se Rahovecit Smaijl Latifi i cili jua ka percjelle fermereve te zones se tij. Ja cfare […]

Ministria e Bujqesise rimburson veten, harron fermeret!

30 mln leke ka alokuar Ministria e Bujqesise dhe Zhvillimit Rural ne Shqiperi per “Monitorimin e mediave dhe realizimi i raporteve permbledhese mujore te aktiviteteve te MBZHR-se. Problemet e shumta qe ka sektori i bujqesise, megjithe kembenguljen e fermereve, Sindikates se Fermereve te Bashkuar apo çdo grupimi me fokus bujqesine, duket se nuk po perkthehen […]

570 mije ton plastike derdhen çdo vit ne Detin Mesdhe!

Ne dete, shfaqja plastike dhe breshkat e detit janë padyshim ndër speciet që më shumë e vuajne bllokimin dhe gëlltitjen e këtij materiali ndotës. WWF në Mesdhe, me rastin e ditës botërore të breshkave paralajmëron se duke qenë një det i mbyllur, rrymat kthejnë 80% të mbeturinave plastike në brigje. Pesë kilogramë për kilometër vijës […]

Pasaportat dhe kartat e identitetit mund te terhiqen nga ora 8:00-16:00 ne sportelet e ALEAT ne çdo qytet

Gjate kesaj jave të gjithë ata persona që kanë aplikuar për dokumentat biometrike, mund ti tërheqin në zyrat e posaçme te cdo qyteti nga ora 8:00 deri në orën 16:00 pasdite. Pas kësaj faze do të rinisë edhe aplikimi dhe ri-aplikimi për dokumente biometrike, deklaroi  zëvendësministrja e Punëve të Brendshme Rovena Voda. “Fasha orare për […]

COVID-19/ OSHEE Lushnje garanton furnizim me energji elektrike per cdo familje dhe biznes

Situata e karantines ne te cilen ndodhen banoret shqiptare si pasoje e masave te marra kunder pandemise se COVID-19, kerkon energji elektrike 24 ore.  Stafi i inshiniereve, elektricisteve dhe faturisteve te OSHEE Lushnje eshte cdo dite ne pune per te siguruar qe mos te mungoje energjia ne asnje shtepi apo biznes. Krenar Haxhiu Drejtori i […]

“Duhen veprime urgjente per klimen!” – EEA: Europa do perjetoje te nxehte ekstrem çdo vit

Agjencia e Mjedisit e Bashkimit Europian, paralajmëroi se duhen ndërmarrë veprime të dukshme për të parandaluar ndodhi të ndryshimit klimatik që mund të shkaktojnë valë ekstreme të të nxehtit në Europë. Raporti “Gjendja Aktuale dhe Perspektiva e Mjedisit Europian”, që publikohet çdo 5 vite, bën thirrje për përpjekje të mëdha që të luftohet  ndryshimi klimatik.  […]